Obsah testu
Venkovní grily mohou mít různou podobu a mezi ty nejvyužívanější patří grily na dřevěné uhlí. Jídlo z těchto grilů má typickou vůni ohně a kouře a ovládání je jednoduché. Jaké nejlepší varianty grilů na uhlí lze pořídit a na co se zaměřit při výběru? Odpovědi najdete v naší recenzi 6 vybraných grilů.
TEST: Nejlepší zahradní grily na dřevěné uhlí 2025
Recenze grilů na dřevěné uhlí
Recenze Weber Master Touch GBS Premium SE E-5775
Jedničkou našeho testu se stal venkovní gril Weber Master Touch GBS Premium. To, proč jsme jej zvolili do čela žebříčku, jsou především jeho široké možnosti využití. Nabízí hned několik způsobů grilování a k tomu spousty vychytávek. Gril už na první pohled zaujme svou velikostí a objemem. Najednou zde bez problému připravíte jídlo pro 8 osob i více, a to na dvou grilovacích plochách.
Weber Master totiž nabízí možnost grilování na přímém a nepřímém žáru a také zde najdete funkci low and slow či uzení. Bonusem je i možnost přípravy pizzy, takže než gril začnete používat, doporučujeme všechny jeho možnosti prostudovat, abyste se o některou z nich neochudili.
Tělo grilu je vyrobeno z pokovené oceli s porcelánem smaltovaným povrchem. K dispozici je také pojízdný stojan, takže není problém s grilem manipulovat. Velice sofistikované je i dávkování uhlí a způsob zatápění. Chválíme také bohatou výbavu v podobě vyjímatelných roštů, teploměru, popelníku, čistícího systému, regulátoru žáru a dalších.
I tento gril má však své mouchy. Tou první je vyšší cena, ale vzhledem k provedení se není čemu divit. Připlatíte si ale také za doplňkové příslušenství ke grilu a možná vám bude chybět odkládací plocha, kterou nemá gril příliš dobře vyřešenou. Na stojánku najdete pouze jednoduchý rošt na odložení grilovacích nástrojů a podobně. Možná se trochu potrápíte i při montáži.
- Multifunkčnost grilu
- Velká grilovací plocha
- Systém regulace žáru
- Bohaté příslušenství
- Vyšší cena
- Složitější montáž
Recenze Outdoorchef EASY 480 C
Téměř o polovinu levnější, ale taktéž velice výkonný gril je Outdoorchef EASY 480 C. Je to ideální volba vzhledem k poměru ceny a kvality. Průměr grilovací plochy je menší než u předchozího modelu (45 cm), ale ve stejné řadě najdete i větší modely, takže je na vás, který si vyberete. Tento gril i přesto bez problému vystačí pro zhruba 6 osob.
I zde je možnost grilování na přímém a nepřímém žáru, a to díky technologii EASY SLIDE. V souvislosti s tím se nám velice líbí způsob řešení odkapávání šťáv. Ty jsou vedeny do speciální nádoby mimo žhavé uhlíky, takže se vyhnete zbytečnému kouři. Do nádobky navíc můžete dolít vodu a maso nad ní zůstane krásně šťavnaté.
Pro doplnění uhlí jsou k dispozici speciální dvířka oddělená mřížkou tak, aby již ohořelé uhlí nevypadávalo. Také se nám líbí bohaté příslušenství, které lze ke grilu dokoupit – například smaltované nádobí, grilovací jehly, ochranný obal a další. Jako drobné mínus můžeme zmínit nepříliš pevné uchycení víka grilu či minimální odkládací plochu.
- Poměr cena/výkon
- Chytrý systém odkapávání šťávy a tuku
- Praktické dávkování paliva
- Kvalitní nerezové zpracování
- Malá odkládací plocha
Recenze Cattara ROYAL
Litinový gril na dřevěné uhlí Cattara ROYAL je oblíbený díky své robustní konstrukci, vzhledově pěknému provedení i velké grilovací ploše. Jedná se o gril klasického tvaru s třídílným litinovým roštem. Výhodou tohoto roštu je to, že ten prostřední (kulatý) lze vyjmout a umístit místo něj naříklad pánev. Plusem je také možnost nastavit si ohniště do různých výšek, a to pomocí kličky umístěné na přední straně grilu. Díky tomu lze upravit způsob propečení i délku grilování.
Praktický je také teploměr umístěný na víku grilu, díky němuž poznáte ideální teplotu pro začátek grilování. Maso se zde bez problému propeče už za 20 minut a na litinový rošt se příliš nepřipéká. K dispozici je praktický odkládací prostor po pravé straně grilu a líbí se nám i drobnost v podobě otvíráku na pivo. Gril je relativně těžký (29 kg), ale díky zabudovaným kolečkům není problém jej dostat tam, kam potřebujete.
Nedostatky vidíme v montáži. Ta není úplně jednoduchá a ne všechny komponenty do sebe dobře zapadají, takže někdy je třeba trochu improvizovat, aby byl gril opravdu dobře a stabilně sestaven.
- Kvalitní konstrukce
- Litinový rošt
- Nastavitelná výška ohniště
- Velká grilovací plocha
- Složitější montáž
Recenze Weber Compact 47
S pěkným průměrem grilovací plochy (47 cm) přichází gril Weber Compact 47. Patří k základním a méně vybaveným grilům značky Weber, aby vyhovoval zákazníkům kromě kvality i cenově. Tento model se hodí jak na zahradu, tak i do menších prostor, například na balkon či terasu. Gril je lehčí než modely z vyšších řad (pouze 7 kg), takže se sním snadno manipuluje.
Hlavním materiálem grilu je ocel, která je opatřena smaltovaným povrchem. Některé komponenty jsou z hliníku a některé z plastu, což přispívá k celkovému odlehčení. Specifikem grilu je miska na zachycení popela, kterou lze vyjmout a popel tak pohodlně vysypat. Není ale příliš velká a když zafouká vítr, popel se z misky odfoukne. Mínusem grilu jsou celkem velké mezery na roštu, kterým může jídlo propadnout. V grilu není zabudován teploměr, ten je třeba případně dokoupit.
- Cena
- Nízká hmotnost
- Snadné sestavení
- Malá miska na odpadávající popel
- Bez teploměru
Recenze Fieldmann FZG 1004
Za opravdu nízkou cenu pořídíte gril Fieldman FZG 1004. Podobně jako předchozí model od Weberu má jen základní vybavení, ale co se týče materiálu, gril od Weberu hodnotíme lépe. Fieldman má naopak lepší průměr – s 54 cm je vhodný pro větší počet osob. Má také lépe řešenou manipulaci s popelem. Ten odpadává do uzavřeného zásobníku, takže nehrozí jeho rozfoukání, jako u grilu Weber Compact.
Líbí se nám také odkládací prostory – na stojanové konstrukci najdete jeden menší košík a k tomu větší mřížku, takže přímo na grilu leccos uvezete. Vylepšit by potřeboval rošt na uhlí, který má větší mezery a menší uhlíky tak propadávají rovnou do popelníku.
Problém nastává i při sestavování, kdy se můžete setkat s trochu chaotickým plánkem a hůře poddajnými komponenty, které ne vždy sedí, tak jak mají. Ale pokud s tímto typem grilu začínáte, tento model je pro takové začátky ideální.
- Cena
- Velká grilovací plocha
- Praktický popelník
- Širší mezery v roštu na uhlí
- Složitější sestavení
Recenze Fieldmann FZG 1000G
Na poslední místo našeho testu jsme zařadili kompaktní gril Fieldmann FZG 1000, který je vhodný především do menších prostor nebo na cesty. Jedná se o celkem zábavně řešený model, který si na nic nehraje a je maximálně praktický na to, aby splnil svůj účel tam, kde to s velkými grily není možné. Je velice levný, pořídíte jej za pár set korun.
Chválíme právě jeho skladnost i to, že stále nabízí slušnou grilovací plochu, která postačí pro 3-4 lidi. K vybavení grilu patří chromový rošt, víko, žebrovaná grilovací deska a ventilace. Gril stojí na třech nízkých nožkách, které mu zajišťují dostatečnou stabilitu. Líbí se nám barevná variabilita – gril kromě klasického černého provedení pořídíte i ve veselé zelené.
- Kompaktnost
- Ideální na cesty
- Barevné variace
- Menší grilovací plocha
- Materiál
Nejprodávanější grily na dřevěné uhlí
Rádi byste si pořídili gril na uhlí, ale nevíte, který model by byl pro vás nejvhodnější? Před výběrem byste měli znát několik základních zásad, podle nichž si vyberete ideální variantu.
Druhy grilů
Pokud si chcete pořídit venkovní gril, měli byste nejprve znát všechny možnosti, které trh nabízí. Rozhodnout se můžete dle velikosti, preferovaného paliva, umístění, zdravotních hledisek a podobně. Možností je mnoho, tak si je pojďme představit.
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí patří k nejvyužívanějším. S dřevěným uhlím se snadno manipuluje, je lehké a nabízí i specifickou “chuť kouře”. Tyto grily můžete mít kdekoliv ve venkovním prostředí, aniž byste byli závislí na jiném zdroji energie.
Tyto grily navíc nabízejí širokou variabilitu co se do velikosti i typů týče. V článku si je ještě blíže představíme.
Plynové grily
Další oblíbenou variantou jsou plynové grily. Jak už název napovídá, hlavním palivem je v tomto případě plyn. Výhodou je, že vám jedna plynová lahev vydrží na delší dobu, takže vždy stačí jen přijít, otočit knoflíkem a gril se začne zahřívat. Podobně jako u plynového sporáku i zde je možné regulovat sílu ohně, což je výhoda pro přípravu různých druhů masa a dalších surovin.
Nevýhodou naopak může být velikost, plynové grily jsou robustní a těžké, takže je vhodné je mít na jednom stálém místě, například na terase pod střechou. Grily od různých výrobců mívají obvykle podobnou konstrukci, liší se spíše jen v materiálech, příslušenství či v jednotlivých funkcích. Obecně však patří k dražším.
Elektrické grily
Do venkovního prostředí můžete využít i grily elektrické. V takovém případě se úplně obejdete bez ohně či žhavých uhlíků, postačí jen klasická zásuvka. Venkovní elektrické grily se vyrábějí v kotlíkové či barbecue verzi a jsou oblíbené díky snadnému ovládání i zdravotní nezávadnosti.
Nejen, že se při přípravě jídla zbavíte nezdravých spalin z ohně, ale díky nepřilnavým povrchům grilovacích desek můžete grilovat i bez tuku. Vždy však musíte mít k dispozici vhodnou zásuvku, což je třeba si předem promyslet.
Vedle venkovních elektrických grilů také můžete využít jejich menší varianty v podobě kontaktních, stolních či raclette grilů, které se hodí do venkovních i vnitřních prostor.
Typy grilů na dřevěné uhlí
Jak už bylo zmíněno výše, grilů na dřevěné uhlí existuje velké množství nabízející grilování za různých podmínek a příležitostí.
Kotlový gril
Kotlové grily patří k oblíbeným variantám. Jsou vybaveny praktickým poklopem, který nejen, že za nepříznivého počasí ochrání jídlo, ale také je díky tomu vyvinuta vyšší teplota a maso se udělá rychleji a zůstane krásně šťavnaté.
Součástí grilu bývá i praktický popelník, většinou uzavřený, do kterého odpadává spálený popel. Nejčastějším materiálem kotlových grilů je litina s různou povrchovou úpravou. Tyto grily mívají pojízdný stojan, na kterém bývá odkládací místo či věšáky na grilovací náčiní.
BBQ gril
Barbecue gril se vzhledem nejvíce podobá plynovým grilům. Je hranatý, má klasickou mřížku, dvířka na uhlí, popelník a odkládací plochy po stranách. Bývá robustnější, ale díky kolečkům je možné s ním manipulovat. Výhodou je i v tomto případě praktické víko, nevýhodou vyšší hmotnost, podobně jako u grilů plynových.
Gril s udírnou
Specifickým typem je gril s udírnou. Ten je stavbou nejvíce podobný BBQ grilu, tvarem však přípomíná lokomotivu. Součástí je komín, klasický grilovací rošt i prostor pro uzení. Můžete tal grilovat i udit zároveň, tyto modely jsou velice prostorné. Musíte ale počítat s větším prostorem, který gril zabere.
Přenosný gril
Jako přenosný gril se obvykle označuje přenosné ohniště s roštem. Jejich výhodou je, že je lze využít kdekoliv ve venkovních prostorech a užít si buďto klasický oheň nebo použít grilovací mřížku a do grilu nasypat dřevěné uhlí. Jedná se o velice jednoduchou záležitost bez přílišných vychytávek, která má mnohdy i estetickou hodnotu.
Nevýhodou přenosného grilu je to, že je třeba z něj vybírat popel, většinou není k dispozici žádný popelník, kam by popel nebo neshořelé palivo odpadávalo. Na trhu najdete masivní varianty z těžkého kovu, i lehčí modely vhodné například na cestování.
Stolní gril
Stolní varianta grilu je v posledních letech velice oblíbená. Pokud například cestujete ve dvou, malý gril vám bez potíží postačí a ugrilujete si jídlo naprosto kdekoliv. Tyto grily bývají skládací a lze je využít na zemi i na stole. Bývají tvořeny kovovou nádobou na uhlí a mřížkou. Víc k základnímu grilování není potřeba.
Jednorázový gril
Podobnou novinkou jsou i jednorázové grily. Jsou malinké, skladné, ale i tak poslouží účelu a po použití je vyhodíte. Stojí pár desítek korun a mívají různou podobu. Nejčastěji se v obchodech setkáte s jednorázovým grilem v podobě vaničky z alobalu s nožičkami a jednoduchou drátěnou mřížkou. V prodeji je také ekologická varianta grilu z přírodního dřeva. Obě varianty už většinou obsahují i uhlí.
Bezkouřový gril
S novinkami ještě nekončíme. Setkat se totiž můžete také s bezkouřovým grilem na dřevěné uhlí. V tomto případě ale bude potřebovat i zdroj elektřiny v podobě baterií. Jak tento gril funguje?
Uvnitř grilu se nachází speciální odvětrávací ventilátor zajišťující přísun vzduchu, přičemž celé ohniště je uzavřeno uvnitř grilu. Jídlo se griluje navrchu a šťáva a tuk jsou zachytávány mimo ohniště. Do grilu lze využít jak klasické dřevěné uhlí, tak bezkouřové, které je zbaveno veškerého pachu. S tímto typem grilu můžete bez obav grilovat i vevnitř.
Důležité parametry
Materiál
Jednou z prvních věcí, která by vás měla zajímat, je materiál grilu a jeho kvalita. Přeci jen v případě zahradních modelů se počítá s tím, že vám budou sloužit po mnoho let.
- Litina – sázkou na jistotu je litina. Ta patří k nejpevnějším materiálům, má dlouhou životnost a kromě toho skvěle vede a drží teplo, což je u grilu velice důležitý parametr. Budete se sice muset smířit s vyšší váhou, ale litina za to určitě stojí. Kromě konstrukce záleží také na materiálu roštu, který má různé povrchové úpravy.
- Ocel – patří k nejkvalitnějším, ale také nejdražším materiálům. Vyskytuje se spíše u vyšších řad grilů typu BBQ nebo udíren. I zde záleží na konkrétní povrchové úpravě, ale dobře zkonstruovaný ocelový gril vydrží vše. Nerezová ocel se navíc snadno čistí a bývá využívána pro grilovací mřížky.
- Hliník – výhodou hliníku je jeho nízká hmotnost, takže se využívá například pro cestovní či stolní grily nebo jednodušší kotlové grily. Dobře vede teplo, ale jeho životnost je nižší. Na druhou stranu jsou jeho nevýhody vyváženy nižšími cenami.
- Smalt – používá se jako povrchová úprava, která však není příliš odolná vůči mechanickému poškození. I tak je ale v případě grilů často používána, protože snese vysoký žár.
Konstrukce a hmotnost
V případě grilů na dřevěné uhlí se můžeme setkat se třemi typy konstrukce:
- Stojanový gril
- Pojízdný gril
- Stolní gril
V případě venkovních kotlových grilů se obvykle jedná o stojan s kolečky, těžší a větší varianty je mívají také, ale nejsou určeny k častému přemísťování. Stolní grily pak mají různou podobu i velikost.
U velkých modelů je nejdůležitější stabilita. Přeci jen budete zde zacházet s ohněm a žhavým uhlím, takže opravdu není dobré, když je gril vachrlatý a mohl by se převrhnout. Pokud máte možnost, na gril se nejprve podívejte na prodejně a jeho stabilitu vyzkoušejte.
Co se týče hmotnosti, ta se u kotlových grilů pohybuje od 7 kg, v takovém případě se ale jedná o slabší a méně kvalitní materiály. Robustnější kotlové grily mívají kolem 12-15 kg. Barbecue grily a grily typu lokomotiva bývají těžší, hmotnost se v průměru pohybuje kolem 15-20 kg a výše. Oproti plynovým grilům jsou ty na dřevěné uhlí stále o dost lehčí, takže by s přesunem neměl být problém.
Typy roštu
U grilů na dřevěné uhlí najdete dva typy roštu. Palivový a grilovací. Jeden je určen na uhlí, druhý na přípravu pokrmů. U grilovacího roštu je důležitá povrchová úprava, která zajišťuje jeho funkčnost a životnost.
Mezi základní úpravy patří pochromovaná ocel, což však není nejlepší varianta a patří k nejlevnějším. Mnohem lépe si vede ocel s niklovou úpravou nebo litina, která skvěle vede teplo. Oproti dvěma předchozím ale vyžaduje důkladnější údržbu. Také si zkontrolujte, jaké jsou v roštu mezery. Někdy jsou zbytečně daleko od sebe a menší kousky jídla pak takovým roštem propadávají.
Velikost roštu
Velikost roštu ovlivní především to, kolik porcí najednou na něm připravíte. Jestliže máte v plánu grilovat pro menší počty osob, vystačíte si s plochami kolem 1 200-1 500 cm2 (2-4 porce). Pro větší počet porcí pak počítejte s plochou alespoň 2 000 cm2 a výš.
Údržba
Aby vám gril dlouho a dobře sloužil, bude potřebovat péči. Není to ale nic náročného. Základem je čištění grilu po každém použití. To se týče nejen vysypání popela a zbytků ohořelého paliva, ale také údržby grilovacího roštu. Zde je pár tipů, jak se o rošt postarat.
- Rošt by měl být při čištění ještě teplý
- Připečené zbytky jídla a další nečistoty odstraňte jemným ocelovým kartáčem nebo klasickou houbičkou s troškou jaru
- Poté očistěte mřížku papírovou utěrkou
- Po očištění potřete mřížku rostlinným olejem
Funkce a příslušenství
Protože se nejedná o elektrický ani plynový gril, které lze nějak regulovat nebo nastavovat různé programy, o funkcích v klasickém slova smyslu nelze mluvit. Díky různému vybavení se však práce s grilem zjednoduší a výsledky budou lepší.
Víko
Víko by mělo být u větších typů zahradních grilů samozřejmostí. Zaprvé je spolehlivou ochranou jídla před povětrnostními podmínkami a za druhé dokáže generovat větší teplotu uvnitř grilu, díky čemuž bude jídlo rychleji hotové. Poklop by měl dobře těsnit, to znamená, že by po stranách neměl vycházet kouř.
Větrací průduchy
Protože není možné teplotu u tohoto typu grilu regulovat tak, jako je to v případě elektrických či plynových grilů, slouží k tomu alespoň drobné konstrukční detaily, které mohou teplotu uvnitř grilu ovlivnit. Takovým detailem je větrací průduch, který bývá obvykle umístěn na víku nebo těle grilu a umožňuje alespoň částečnou úpravu teploty.
Odkapávací miska
Odkapávací miska slouží k odchytávání šťávy nebo tuku z grilovaného masa. Zatímco u elektrických grilů bývá samozřejmostí, u modelů na dřevěné uhlí tak častá není. Pokud je ale tuk nějakým způsobem do odkapávací misky sveden, nedochází ke kapání tuku na rozžhavené uhlíky a vyhnete se tak zbytečnému kouři.
Popelník
Popelník usnadňuje údržbu grilu. Pokud je přítomen, jedná se o separátní nádobu nebo “šuplík”, který stačí vyndat a popel vysypat. U kotlových grilů bývá popelník samostatnou uzavřenou nádobou, někdy je ale přítomna jen neuzavřená miska, která však není příliš praktická. Určitě proto doporučujeme samostatný vyjímatelný popelník.
Teploměr
K dokonalé přípravě nejen steaků je dobré vědět, jaké teploty gril dosahuje. K tomu dopomůže teploměr, který bývá umístěn ve víku. V případě potřeby je ale možné jej i dokoupit, pokud ve výbavě grilu není.
Odkládací plocha
Větší zahradní grily disponují odkládací plochou, která se nachází po jedné nebo obou stranách grilu. Najdete ji spíše u barbecue modelů, ale mají ji i některé kotlové grily. Tato plocha se hodí jak k odkládání jídla, tak pro grilovací náčiní, které budete mít díky tomu při ruce. Některé modely mají také speciální mřížky zabudované ve stojanu, ve kterém můžete skladovat například potřebné suroviny a podobně.
Nejznámější výrobci grilů
Zahradní grily Weber
Weber patří ke špičce, co se grilů týče. Vyrábí všechny typy grilů (na dřevěné uhlí, plynové, elektrické, peletové) a má opravdu širokou nabídku. Tato firma si potrpí na kvalitu a dobré materiály, takže je třeba počítat s odpovídajícími cenami, které patří k vyšším. Kotlové grily zde pořídíte od 5 000 Kč, ty dražší se pohybují kolem 12 tisíc Kč a výš.
Zahradní grily Hecht
Firma Hecht je zaměřena především na vybavení pro zahradu. Proto zde najdete i širokou nabídku grilů všech kategorií. Grily na dřevěné uhlí zde pořídíte za ceny kolem 2 500 – 3 000 Kč, a to jak kotlové, tak BBQ i grily s udírnami.
Zahradní grily Fieldmann
U firmy Fieldman najdete plynové grily a grily na dřevěné uhlí. Fieldman má v nabídce malé přenosné varianty, přenosná ohniště i klasické velké grily. Oblíbený je také jejich Combo gril, který nabízí část na plyn, část na uhlí a k tomu ještě udírnu.
Zahradní grily Klarstein
Klarstein je německá značka, která se zabývá výrobou elektrických spotřebičů, vybavení domácnosti, zahrady a podobně. Co se týče grilů, vedle uhelných a plynových tu najdete také elektrické, a to nejen zahradní, ale i stolní varianty. Tato značka si potrpí na kvalitní zpracování a materiály, cenově proto patří k dražším. Ceny se pohybují od 4 do 25 tisíc Kč.
Zahradní grily Landmann
Landmann se specializuje na všemožné druhy konstrukcí, vyrábí také jednorázové grily, závěsné grily, pece na vaření i spoustu příslušenství. Najdete zde ty nejjednodušší modely pro běžné využití, i profesionální přístroje v hodnotě desítek tisíc. Landmann je sázkou na jistotu.
Nejznámější prodejci a srovnávače grilů
Zahradní grily OBI
V Obi najdete především grily na dřevěné uhlí, v nabídce jsou ale i plynové a elektrické. Mezi oblíbené modely patří například Jamestown Gril, který je čtverhranný a má pevný ocelový podstavec. Obi nabízí také celou řadu příslušenství včetně náhradních roštů, poklopů, obalů, teploměrů a mnoha dalšího.
Zahradní grily Heureka
Na Heurece najdete téměř 500 plynových grilů, přes 300 grilů na dřevěné uhlí a kolem 500 elektrických grilů různých typů. U grilů na dřevěné uhlí jsou zastoupeny nejznámější značky jako Weber, Landmann, Fieldmann, Klarstein, Campingaz a další.
Zahradní grily Hornbach
Hornbach nabízí především grily značky Weber, která patří k nejvyhledávanějším. Najdete zde elektrické, plynové i uhelné varianty a také spoustu příslušenství. Mezi další oblíbené a zde zastoupené značky patří například grily Montreal či Tenneker.
Zahradní grily Alza
Jednu z nejširších nabídek, alespoň co se jednotlivých typů grilů týče, nabízí Alza. Najdete zde přehledné dělení nejen podle druhu grilu, ale také dle materiálu. Specialitou jsou například grily keramické. Hned v úvodu najdete nejprodávanější modely, zastoupeno je zde celkem 27 značek.
Zahradní grily Mountfield
Kde jinde ještě hledat zahradní gril než u Mountfieldu. Najdete zde plynové grilly, na dřevěné uhlí, udírny ale také hybridní modely. Doménou jsou však grily plynové, mezi nejoblíbenější modely patří ty od značky Char-Broil.
Zahradní grily Lidl – Silvercrest
Pokud si vystačíte se stolními grily a nechcete do nich příliš investovat, podívejte se na nabídku Lidlu. Kromě elektrických stolních grilů zde najdete i grily na uhlí za opravdu nízké ceny. Specialitou jsou bezkouřové stolní grily, které pořídíte za ceny kolem 1 300 Kč.
Cenové relace zahradních grilů na dřevěné uhlí
Oproti plynovým grilům patří ty na dřevěné uhlí k levnějším a rozdíly v ceně se projevují především v materiálu, velikosti a množství příslušenství.
- Grily do 1 500 Kč – v této kategorii jsou ty nejjednodušší grily, případně stolní a přenosné varianty. Větší zahradní grily se v této cenové kategorii dají pořídit též, ale bývají tvořeny ze slabších materiálů, rošty bývají jen pochromované a řadí se sem spíše jednodušší modely bez přílišného příslušenství.
- Grily od 1 500 do 3 500 Kč – v tomto cenovém rozsahu už je možné sehnat i kvalitnější grily na uhlí, a to jak kotlové, tak barbecue. Seženete zde modely s odkládací plochou, chytře řešenými popelníky, speciálními dvířky pro doplnění paliva nebo se zabudovaným teploměrem. Materiály jsou zde na lepší úrovni, ale nejedná se o to nejlepší, co seženete na trhu.
- Grily od 3 500 do 7 000 Kč – nejvyužívanějšími variantami na trhu jsou grily v této cenové kategorii. Zde už můžete počítat s robustnějšími konstrukcemi, kvalitní litinou či ocelí s dobrou povrchovou úpravou a bohatým příslušenstvím. Pro běžné využití jsou tohle grily, které vám poslouží po mnoho let, aniž by zrezly nebo se jinak poškodily. Dražší modely už se řadí k profesionálním nebo se jedná o velké grily s udírnou, hybridní modely a podobně.
Nejčastější otázky při výběru venkovních grilů na dřevěné uhlí
V případě dřevěného uhlí negrilujete přímo na ohni, ale na rozžhaveném uhlí. I to však dokáže vytvořit velký žár. Uhlí dokáže vygenerovat teploty kolem 250-290 stupňů Celsia. Nad takto rozpáleným grilem neudržíte ruku déle než 2-4 sekundy. K udržení vyšších teplot pomáhá dobře těsnící víko.
Gril by se měl vyčistit po každém používání, především grilovací rošt, na kterém se mohou usazovat zbytky jídla. Způsob, jak gril čistit, jsme popsali výše.
Hlavní rozdíl je především v rychlosti přípravy. Zatímco klasické dřevo se musí nechat chvíli ohořet, aby příliš nekouřilo, dřevěné uhlí se rozhoří mnohem rychleji a jakmile přestane hořet a zůstane jen žhavé, nevyskytuje se téměř žádný kouř.
Nejjednodušším způsobem je spolehnout se na teploměr. Ideální teplota pro zahájení grilování se liší dle druhu i tloušťky masa, jiné je to také pro ostatní druhy potravin. Obecně ale lze začít grilovat při 180 až 200 stupních Celsia. Pokud teploměr k dispozici nemáte, rošt se nad dřevěným uhlím rozehřeje na tuto teplotu zhruba za 10-15 minut.
Zajímavé zdroje
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76707.aspx
https://theses.cz/id/cozk9j/Selingerova_bakalarska_prace.pdf
Komentáře k článku
Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.