Nejlepší konvektomaty pro rok 2025

Konvektomat slouží k přípravě jídla v páře a dělí se na dva typy. Srovnali jsme 6 nejlepších konvektomatů pro domácí i profesionální využití a poradíme, jak a podle čeho vybrat přesně ten pro vaše potřeby.

TEST: Nejlepší domácí konvektomaty

1. místo 2. místo 3. místo
NORDline Nerone MID 5 H2O
Vítěz testu
Hendi H 227060
Cena/výkon
NORDline FEM04NE595V
NORDline Nerone MID 5 H2O Hendi H 227060 NORDline FEM04NE595V
  • Špičkové parametry domácího přístroje
  • Připojení na vodu i odpad
  • Snadná údržba
  • Cena
  • Kvalitní horkovzdušná trouba
  • Plechy součástí
  • Poměr cena/výkon
  • Kvalita zpracování
  • Snadné čištění
Hodnocení:
93%
Hodnocení:
91%
Hodnocení:
90%

1

Recenze NORDline Nerone MID 5 H2O

🏆 Vítěz testu
NORDline Nerone MID 5 H2O
NORDline Nerone MID 5 H2O

Konvektomat NORDline Nerone MID 5 H2O patří mezi špičkové domácí přístroje, což je patrné také na jeho cenovce. Tento přece jen dražší přístroj poslouží jako horkovzdušná pec s přivlhčováním. Vývin páry je řešen metodou nástřiku, jak je pro domácí konvektomaty typické. Přístroj je vybaven napojením na přívod vody i odpad. Disponuje ventilátorem s opačným systémem proudění. Konvektomat má nerezovou konstrukci, masivní rukojeť a dvojité prosklené dveře.

Tento přístroj umožňuje všestranné využití, je tak vhodný třeba pro pečení pečiva s rovnoměrnou strukturou a výbornou kvalitou výsledku. Při klasické přípravě vařených pokrmů se díky páře suroviny nevysušují a zachovávají si šťavnatost. Pro zajištění optimálních hodnot je v přístroji teplotní sonda a termostat lze nastavit do 280 °C. Zařízení se snadno udržuje, což zajišťují také snadno vyměnitelné vnitřní lišty, oblé vnitřní hrany a možnost snadno sundat těsnění.

Plusy:

  • Špičkové parametry domácího přístroje
  • Připojení na vodu i odpad
  • Snadná údržba

Mínusy:

  • Vysoká cena


2

Recenze Hendi H 227060

Cena/výkon
Hendi H 227060
Hendi H 227060

Konvektomat Hendi H 227060 rozhodně zaujme na první pohled svou příjemnou cenovkou. To je dáno i tím, že přístroj nedisponuje přivlhčováním. Vlastní konstrukce působí solidním dojmem a je řešena klasicky z nerezové oceli, dveře jsou opatřeny dvojitým sklem. Kromě toho jsou zde ve vnitřních částech použity smaltované materiály. Co do vnitřního prostoru zde umístíte 4 plechy s rozestupy 7 cm. Tyto 4 plechy jsou také součástí dodávky.

Ohřev vnitřního prostoru je řešen dvojicí ventilátorů a dvojicí topných těles. Teplotu si můžete nastavit v rozsahu od 50 do 300 °C. Tato horkovzdušná trouba umožňuje nastavit časovač až na 120 minut pro pohodlné pečení bez starostí. Přístroj má ve výbavě i vnitřní osvětlení pro snadnou kontrolu pečení. Toto zařízení vyhoví všem, kdo hledají nenáročné a levné řešení pro domácí pečení s využitím horkého vzduchu bez požadavku na přivlhčování. Poslouží také v mně náročných provozech pro pečení pečiva, k přípravě masa a ryb.

Plusy:

  • Cena
  • Kvalitní horkovzdušná trouba
  • Plechy součástí

Mínusy:

  • Bez přivlhčování


3

Recenze NORDline FEM04NE595V

NORDline FEM04NE595V
NORDline FEM04NE595V

Domácí konvektomat NORDline FEM04NE595V nabídne velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Horkovzdušná pec je vybavena dvěma ventilátory, které zajišťují rovnoměrnou distribuci tepla. Přístroj má nerezové opláštění, a také vnitřní plochy trouby jsou zcela z nerezu. Snadné čištění zajišťují zaoblené vnitřní hrany a odnímatelné vnitřní lišty. Dveře mají dvojité prosklení a masivní rukojeť. Součástí dodávky přístroje jsou 4 rošty, mezi nimiž je po umístění do pece vzdálenost 8,4 cm.

Ovládání přístroje je klasické manuální s termostatem do 280 °C a možností nastavení časovače na 60 minut. Už výše jsme zmínili snadné čištění a s ohledem na to vás potěší také snadno vyměnitelné těsnění přes zámkový systém. Vnitřním prostorám nechybí osvětlení, které usnadňuje přípravu jídel. Přístroj nabídne prvotřídní bezpečnost a spolehlivost, kterou zajišťuje evropská výroba, a tedy i bezproblémové splnění veškerých norem. Vhodné hlavně na pekařské a cukrářské výrobky bez nutnosti přivlhčování.

Plusy:

  • Poměr cena/výkon
  • Kvalita zpracování
  • Snadné čištění

Mínusy:

  • Bez přivlhčování


zpět nahoru ↑

TEST: Nejlepší profesionální konvektomaty

1. místo 2. místo 3. místo
RM GASTRO STBB 0611 EL
Vítěz testu
RedFox MPD 1011 ER
Cena/výkon
RedFox MPD 0511 ER
RM GASTRO STBB 0611 EL RedFox MPD 1011 ER RedFox MPD 0511 ER
  • Velká výbava a funkce
  • Precizní řízení vlhkosti
  • Kvalitní konstrukce
  • Poměr cena/výkon
  • Slušná kapacita
  • Z funkcí nechybí nic zásadního
  • Funkční výbava
  • Kvalitní provedení
  • Kompaktní provedení do menších provozů
Hodnocení:
96%
Hodnocení:
95%
Hodnocení:
90%

1

Recenze RM GASTRO STBB 0611 EL

🏆 Vítěz testu
RM GASTRO STBB 0611 EL
RM GASTRO STBB 0611 EL

Profesionální konvektomat RM GASTRO STBB 0611 EL je vybavený špičkový přístroj, který vám nabídne vše, co od tohoto zařízení v intenzivním gastro provozu můžete vyžadovat. Provedení je samozřejmě kompletně nerezové. Dveře jsou s otevíráním doleva, tedy panty vlevo a klika vpravo, ale je možno si objednat také verzi s opačným otevíráním. Ze zajímavých vychytávek přístroj nabídne třeba precizní patentované řízení vlhkosti, a to na základě měření vlhkosti přímo v komoře.

Způsob vývinu páry v tomto zařízení je řešen kombinovanou metodou bojleru a nástřiku, což má výrobce patentováno. Je zde komínek pro odtah vlhkosti a automatický předehřev nebo automatické shlazení. Můžete využít funkci studeného uzení. Zvládá i nízkoteplotní úpravu vhodnou třeba ke kynutí. Konvektomat má bytelnou konstrukci s nastavitelnými nožičkami. Přístroj je stohovatelný, ovládání je řešeno přes mechanický knoflík a částečně také dotykově. Vybaven je mycím systémem.

Plusy:

  • Velká výbava a funkce
  • Precizní řízení vlhkosti
  • Kvalitní konstrukce

Mínusy:

  • Vysoká cena


2

Recenze RedFox MPD 1011 ER

Cena/výkon
RedFox MPD 1011 ER
RedFox MPD 1011 ER

Profesionální konvektomat RedFox MPD 1011 ER nabídne rozumný poměr ceny a výkonu v kategorii profesionálních spotřebičů větší kapacity. Jedná se o elektrický konvektomat plně nerezového provedení, který nabídne bohatou funkční výbavu. Samozřejmostí je řízení vlhkosti, stohovatelnost a moderní dotykové ovládaní kombinovaní s mechanickým. Disponuje také komínkem pro odtah vlhkosti. Ve dveřích je na jedné straně zabudováno osvětlení

Z hlediska funkcí se můžete spolehnout na uzení, nízkoteplotní tepelnou úpravu, vaření přes noc, sjednocené dokončení pokrmů, odložený start a další. Nechybí časovač a termostat nastavíte v rozsahu od 50 do 300 °C. K dispozici je sonda. Jako volitelné příslušenství lze využít mycí sprchu. Přístroj obsahuje dva ventilátory pro rovnoměrnou distribuci vzduchu. Systém vývinu páry je formou nástřiku, což může být u profesionálního stroje potenciálně nevýhoda, avšak je potřeba také přihlédnout k ceně a kapacitě.

Plusy:

  • Poměr cena/výkon
  • Slušná kapacita
  • Z funkcí nechybí nic zásadního

Mínusy:

  • Vývin páry jen nástřikem


3

Recenze RedFox MPD 0511 ER

RedFox MPD 0511 ER
RedFox MPD 0511 ER

Profesionální konvektomat RedFox MPD 0511 ER je menší spotřebič, který poslouží v menších gastro provozech. Nerezové tělo lze umístit na vyšší podstavec. Spotřebič umožňuje stohovatelnost. Ovládat lze dotykovým panelem, který je doplněn také o fyzický ovládací knoflík. Vnitřní prostor je samozřejmě osvětlen a s ohledem na menší rozměry zde najdete pouze jeden ventilátor, který má 3 rychlosti. Zvolit lze až 1000 programů pro úpravu jídel.

Zařízení nabízí širokou paletu funkcí, které využijete v profesionální kuchyni při přípravě pokrmů. Je možno například řídit tepelnou úpravu zvlášť pro každý pokrm, můžete využívat sondu, funkci uzení a další. Mycí sprcha je volitelná. S ohledem na cenu tento profesionální konvektomat nabízí pouze nástřikový systém vývinu páry, takže byste měli zvážit, zda je to pro vás dostatečné řešení. S ohledem na nástřikový systém tento konvektomat také neumožňuje pokročilé nastavení vlhkosti.

Plusy:

  • Funkční výbava
  • Kvalitní provedení
  • Kompaktní provedení do menších provozů

Mínusy:

  • Vývin páry jen nástřikem


zpět nahoru ↑

Nejprodávanější konvektomaty 2025

Poradíme vám…

zpět nahoru ↑

Jak vybrat konvektomat

Konvektomat je zařízení, které je určeno k přípravě pokrmů na páře. Většina z nás má tato zařízení spojena s výbavou profesionálních kuchyní, což je také pravda. Právě zde se hojně používají profesionální konvektomaty, což jsou také poměrné velká a drahá zařízení. Existují ale také malé domácí konvektomaty. Naše recenze se zaměřují na oba typy zařízení, a tak jsme zde vybrali také jejich zástupce.

Pokud právě vybíráte konvektomat, je vhodné si položit několik otázek:

  • Jaký typ konvektomatu vás zajímá – nejprve se rozhodněte, zda hledáte profesionální konvektomat, například pro vaši restauraci, nebo vás zajímají domácí konvektomaty. Tyto modely se samozřejmě výrazně liší kapacitou, pracovní zátěží, na kterou jsou dimenzovány, ale také třeba způsobem vytváření páry. Rozdílný může být také zdroj energie a další. Nemalý rozdíl je s ohledem na odlišné celkové parametry také pochopitelně v ceně. Domácí konvektomat je prakticky horkovzdušná trouba s parní funkcí, ale profi konvektomat je přístroj zcela jiné kategorie.
  • Jaký bude rozsah použití konvektomatu – rozsah použití by měl určit už volbu mezi profesionálním nebo domácím přístrojem. Určitě se zamyslete také nad tím, k čemu všemu plánujete konvektomat používat, jak často jej budete používat a jaké máte celkové nároky.
  • Jaká je pro vás dostatečná kapacita – nejvíce budete kapacitu řešit asi u profesionálního konvektomatu. Ta by měla samozřejmě odpovídat velikosti provozu, kde se bude přístroj používat, aby obsloužila nároky kuchyně na množství najednou připravovaných jídel.
  • Jaké funkce by měl konvektomat mít – přístroje se od sebe mohou lišit funkcemi, které vám usnadní jejich obsluhu nebo samotnou přípravu jídel. Dražší spotřebiče a profesionální konvektomaty jsou v tomto ohledu typicky vybavenější.
  • Jaké budete potřebovat příslušenství – myslete také na příslušenství, které budete muset ke konvektomatu dokoupit. Naprosto klíčové jsou gastronádoby různých rozměrů, ale je zde i řada dalšího příslušenství, které vám přijde vhod hlavně u profesionálních modelů, jako je třeba mycí sprcha a další.
  • Kolik chcete do přístroje investovat – jako u všeho, také zde si určete cenový strop. To vám vždy do značné míry také vymezí prostor, kde se můžete pohybovat z pohledu parametrů zařízení. Zásadní cenový rozdíl je pochopitelně mezi domácími a profesionálními modely.
1

Co to je konvektomat a k čemu slouží?

Konvektomat poznáte poměrně snadno. Je to obvykle nerezový přístroj s velkými prosklenými dvířky. V profesionálních provozech mohou připomínat velké prosklené chladničky, menší domácí přístroje mohou mít velikost běžné trouby. Pro přípravu jídla může konvektomat používat horký vzduch, páru nebo kombinaci obojího.

Ve velkém jsou konvektomaty součástí profesionálních kuchyní, které najdeme v restauracích, hotelích či penzionech, zkrátka všude, kde se připravuje velké množství pokrmů. Velký profesionální konvektomat dokáže připravit klidně až stovky pokrmů, což je pro velké gastro provozy klíčové. Příprava jídla v konvektomatu je totiž rychlá a hlavně zdravá, a to díky úpravě na páře.

Tím si suroviny zachovávají veškeré zdraví prospěšné látky i chuť. Kromě toho konvektomat umí moderní úpravy pokrmů a jeho obsluha je nenáročná na množství personálu, protože samotný konvektomat obslouží i jeden člověk.

Pokud jde o konvektomaty v domácnostech, tak zde nejsou přístroje ještě tolik rozšířené. Na trhu však existují modely domácích konvektomatů, a také náš test přinesl hned několik zástupců. Domácí konvektomat se uplatní v každé moderní kuchyni, kde se vaří zdravě a zároveň se třeba připravují jídla pro více členů domácnosti. Mnoha domácnostem vlastnosti konvektomatu nabídne multifunkční horkovzdušná trouba, která je vybavena také parní funkcí.

2

Jak funguje konvektomat?

Konvektomat je přístroj, který vám umožní pečení a vaření v páře. Zvládne také udržovat teplotu pokrmů a osvěžit pokrmy s využitím páry. Důležitou součástí ústrojí konvektomatu je systém pro vytvářením páry. Nejlepší profesionální konvektomaty využívají typicky bojlerové vytvářením páry, díky čemuž lze množství páry a její teplotu přesně regulovat. U levnějších přístrojů se pak můžete setkat s nástřikovým vytvářením páry, kdy se voda vstřikuje na topné těleso, což vytváří páru.

V obecné rovině lze říci, že samotný konvektomat není složitý přístroj. Jeho obsluha je snadná a zvládne to zaškolený pracovník i u profi přístrojů. Hlavně u profesionálních přístrojů jsou ale důležité provozní vlastnosti, které ovlivní možnosti přípravy jídel a flexibilitu konvektomatu. Proto hlavně větší gastro provozy by na konvektomatu neměly šetřit.

Základní rozdělení konvektomatů

Už v úvodu jsme zmínili, že konvektomaty jsou především záležitostí profesionálních gastro provozů. Kromě toho jsou zde ale také domácí konvektomaty, které se na trhu v určitých formách objevují v poslední době. To je také základní rozdělení, jak si můžeme jednotlivé přístroje na trhu definovat:

  • Pro profesionální gastro provozy
  • Pro domácí využití

Pojďme si jednotlivé typy konvektomatů trochu blíže popsat, abyste měli představu, co od konkrétního řešení očekávat. Mezi klasickým konvektomatem pro profesionální použití a domácím přístrojem v podobě menší trouby je totiž samozřejmě velký rozdíl.

Profesionální konvektomat

V tomto případě hovoříme o využití v profesionálních kuchyních, které jsou součástí restaurací, barů, hotelů a dalších gastro provozoven. Připravuje se v nich velké množství pokrmů najednou, jejich obsluha je velmi snadná a ušetří také spoustu práce a času. Charakteristikou těchto přístrojů je, že jsou to velké spotřebiče, samozřejmě v provedení z hygienického nerezu. Musí rovněž ze své podstaty splňovat přísné hygienické nároky a normy.

Profesionální konvektomaty mají také velké funkční vybavení, zvládají přípravu všech možných druhů pokrmů, ať už jde o vaření či pečení, případně dokáží udržovat pokrmy dlouho čerstvé a udržovat také jejich správnou teplotu. Zvládají rovněž moderní úpravy jídel, můžete si přesně definovat parametry, ze kterých se jídlo připravuje. Samozřejmostí je zde napojení na vodu i odpad.

Výhody
  • Ideální pro velké gastro provozy
  • Snadná obsluha i v náročných podmínkách
  • Zvládá velké objemy jídel, udržuje teplotu jídla
  • Přesné řízení vývinu páry a profi úpravy jídel
Nevýhody
  • Velmi vysoká cena
  • Není určen do domácnosti

Domácí konvektomat

Oproti profesionálním spotřebičům zde máme také spotřebiče určené pro domácnost, kde se pod pojmem konvektomat můžete setkat s různými zařízeními. Nejčastěji se jedná o určitou formu pece nebo horkovzdušné trouby, která je schopna nabídnout také parní program, někdy se označuje jako parní trouba.

Ne všechny horkovzdušné trouby však musí nutně páru obsahovat, přestože mohou být zařazeny do kategorie konvektomatů. V obecné rovině jsou domácí konvektomaty ale jednodušší přístroje, které nenabízejí tak sofistikované sledování podmínek přípravy jídla jako profi řešení, i tak jsou ale velmi užitečné.

Domácí přístroje, které zvládají také použití páry, jsou obecně dražší. Samozřejmě však cena nedosahuje profesionálních strojů. Domácí konvektomat je vhodný pro vícečlenné rodiny, kde se vaří a peče pro více lidí, protože v tomto ohledu dokáže ušetřit čas.

Díky možnosti přípravy různých jídel je navíc poměrně všestranný. U některých dražších a vybavenějších modelů je možno uvažovat i o použití v menší profesionálních provozech. Na druhou stranu počítejte s tím, že klasický domácí konvektomat není stavěný na velkou zátěž a velké objemy jídel.

Výhody
  • Cenově přijatelný
  • Ideální pro vícečlenné rodiny
  • Všestranná využitelnost pro vaření i pečení
  • Některé modely mohou vyhovět i menším gastro provozům
Nevýhody
  • Není určen na velkou zátěž a velké množství jídel
  • Méně sofistikované funkce a menší výbava

Typy konvektomatů dle způsobu úpravy pokrmů

Každý konvektomat by měl umět úpravu pokrmů různým způsobem. Pro profesionální konvektomat je typické využití páry, u domácích konvektomatů tomu tak nemusí být vždy, jak jsme zmínili už výše. V zásadě by však ale měl klasický konvektomat umožnit vybrat si mezi použitím horkého vzduchu nebo páry, případně kombinaci obojího:

  • Horký vzduch – každý konvektomat je vybaven minimálně jedním ventilátorem, častěji je zde však pro rovnoměrnou distribuci umístěno i více ventilátorů. Ty rozhánějí vzduch po vnitřním prostoru spotřebiče, takže podmínky by měly být rovnoměrně na všech místech. Zásadní je, aby šla teplota dobře regulovat, což nejlépe splňují profesionální konvektomaty. Můžete se setkat také s funkcí rychlého zchlazení.
  • Pára – pokud jde o klasické parní konvektomaty, což je doména všech profesionálních přístrojů a řady domácích konvektomaty, tak zde se můžete spolehnout na velmi šetrnou úpravu jídla. Jídlo si zachová veškeré nutriční hodnoty a vitamíny, je tedy velmi zdravé, a přitom také chutné. Konvektomaty se mohou lišit ve způsobu vývinu páry, čemuž se budeme věnovat hned v další části našeho průvodce. Velmi dobrou regulaci páry opět umí primárně profesionální přístroje.
  • Kombinace – pokud konvektomat nabízí možnost úpravy horkým vzduchem i párou, většinou umožní také tyto způsoby kombinovat. Díky tomu získáte ještě vyšší flexibilitu při přípravě pokrmů, které tak mohou být křupavé, chutné či nadýchané, přesně jak potřebujete.

Typy konvektomatů podle způsobu vytváření páry

Výše jsme nakousli, že konvektomaty se liší také způsobem vytváření páry. To může být buď nepřímé nebo přímé, případně kombinované, v závislosti na technologii, kterou konvektomat využívá. Pojďme si jednotlivé technologie popsat, stejně jako jejich využití v různých spotřebičích:

  • Bojlerové / nepřímé – toto je sofistikovanější řešení, které využívají profesionální konvektomaty. Pára je vytvářena v generátoru páry, tj. bojleru, který je speciálně určen právě pro tento účel. Výhoda je v tom, že si připravíte páru přesně jak potřebujete a do prostoru konvektomatu se dostávají už přesné dávky páry a vše je mnohem exaktnější. Bojler zároveň spotřebuje hodně místa, takže proto bývá součástí prakticky výhradně profesionálních konvektomatů. Výhodou je také rychlost přípravy páry. Určitá nevýhoda je v náročnější údržbě, zejména se můžete setkat se zavápněním bojleru.
  • Nástříkové / přímé – tento způsob vývinu páry využívají velmi často domácí konvektomaty. Pára vzniká totiž přímo v prostoru konvektomatu, a to způsobem, kdy je voda vstřikována na topné těleso. Nástřikové vytváření páry mohou využívat také profesionální konvektomaty, ale je to spíše u levnějších spotřebičů. Nemáte totiž nad vytvářením páry takovou kontrolu, vytváření páry trvá delší dobu a také je problém, pokud často otevíráte dvířka konvektomatu.
  • Kombinované – někteří výrobci konvektomatů využívají technologii, která umožňuje kombinovat bojlerové a nástřikové vyvíjení páry. Toto řešení se obvykle opět používá hlavně u profesionálních přístrojů.

Typy konvektomatů podle zdroje energie

Konvektomat může pro svůj chod využívat také různé zdroje energie, v závislosti na konstrukci konkrétního přístroje. Při pořízení konvektomatu je vhodné zvolit zdroj energie s ohledem na dostupnost energetických zdrojů v daném místě. Můžeme mít:

  • Elektrické konvektomaty – asi nejoblíbenější řešení využívá jako zdroj energie elektřinu. Hlavním důvodem je samozřejmě to, že elektřinu máme vždy všude k dispozici. Také provoz takového konvektomatu je čistý, nevznikají žádné spaliny, spotřebič jednoduše zapojíte do elektrické zásuvky. Jistá výhoda je také v podobě velkého výběru na trhu, můžete si pořídit jak profesionální konvektomat, tak domácí konvektomat. Domácí spotřebiče jsou prakticky výhradně elektrické.
  • Plynové konvektomaty – pokud máte v místě instalace konvektomatu k dispozici plynovou přípojku, můžete využít také plynový konvektomat. Spousta kuchyní samozřejmě má přívod na plyn, protože využívají plynové vaření. Nevýhodou plynového konvektomatu je samozřejmě zejména nutnost odvádění spalin k tomu určeným komínem. Nevýhodou tohoto řešení může být také menší výběr na trhu. Plynový konvektomat se nejčastěji používá v rámci profesionálních spotřebičů.
3

Důležité parametry

Na následujících řádcích se podrobněji zaměříme na důležité parametry, na které je potřeba se soustředit při výběru vhodného konvektomatu. A to ať už vybíráte konvektomat do profesionálního gastro provozu nebo domácí konvektomat pro účely vaší domácnosti.

Kapacita

Velmi důležitou vlastností každého konvektomatu je bezpochyby jeho kapacita. Důležité je to zejména u profesionálních spotřebičů, které musí být dostatečně dimenzované pro váš gastro provoz. Kapacita se udává ve nestandardizovaných gastronádobách, takže snadno zjistíte, kolik se jich do konvektomatu vejde. Kromě toho může výrobce uvádět také počet porcí, které je možné připravovat najednou.

Gastronádoba je v podstatě svým způsobem plech na pečení, který znáte z běžné trouby, kterou má doma většina z nás. Gastronádoby mohou být různých rozměrů co do šířky a délky a následně se mohou lišit také hloubkou, což definuje jejich objem. Typicky se udává kapacita konvektomatu pro gastronádobu 1/1 (viz dále) o šířce 32,5 cm, délce 53 cm a hloubce 65 mm.

Gastronádoby, jejich rozměry a využití

Výše jsme zmínili označení gastronádoby 1/1, takže je potřeba se také podívat na to, co to znamená. Těchto označení může být více, v závislosti na velikosti gastronádoby (GN), které se obvykle udává třeba právě jako GN 1/1. Uvádíme přehled gastronádob dle velikosti (délka x šířka):

OznačeníRozměry (délka x šířka)
GN 1/153 x 32,5 cm
GN 1/226,5 x 32,5 cm
GN 1/317,6 x 32,5 cm
GN 1/426,5 x 16,2 cm
GN 1/617,6 x 16,2 cm
GN 1/917,6 x 10,8 cm
GN 2/165 x 53 cm
GN 2/335,4 x 32,5 cm
GN 2/453 x 16,2 cm

Dalším důležitým rozměrem je nepochybně také hloubka gastronádoby, která bývá 200, 150, 100, 56, 40 či 20 mm. Podle hloubky gastronádoby se liší také využitelnost k různým účelům z hlediska přípravy pokrmů:

  • Plytké gastronádoby – obvykle hovoříme o nádobách do hloubky 40 mm, které jsou vhodné třeba na kousky masa, ryby, přírodní řízky, ale třeba také na sekanou, drůbeží maso nebo knedlíky.
  • Středně hluboké gastronádoby – typicky máme na mysli nádoby o hloubce kolem 65 mm, které jsou vhodné na hovězí a vepřové pečeně, plněnou papriku, kapustové závitky, ale zároveň také pro zapékané těstoviny a brambory, rýži apod.
  • Hluboké gastronádoby – pokud máte gastronádobu o hloubce 100 mm nebo hlubší, využívá se pro podobné účely jako menší hloubka, pokud ale potřebujete připravit větší objem potravin. Hlubší gastronádoba je vhodná také na omáčky, dušení masa apod.

Kromě výše uvedených klasických gastronádob různé hloubky můžete pro přípravu pokrmů v konvektomatu chtít využít také různé specifické nádoby nebo rošty, v závislosti na tom, jaké jídlo chcete připravovat. Typická jsou zejména například tato řešení:

  • Děrované gastronádoby – na některé pokrmy budete chtít využít děrované nádoby, mohou to být vejce, zelenina, brambory, ale třeba také květák na obalování a ohřev různých pokrmů.
  • Rošty a stojany – v některých případech budete chtít do konvektomatu vložit potraviny v samostatných formách, které je potom vhodné postavit na rošt.

Gastronádoby musí být vyrobeny z vhodného materiálu, který odolává vysokým teplotám i teplotám pod bodem mrazu. Gastronádoby se totiž využívají jak v rámci prostoru konvektomatu, tak můžete nádoby přemístit do mrazáku. Následně se jídlo dále může v těchto nádobách znovu upravovat, což šetří čas. Nádoby jsou obvykle vyráběny z materiálů jako je nerez, smalt, teflon nebo i keramika.

Připojení na vodu

Protože jednou z esenciálních funkcí klasického konvektomatu je tvorba páry, je nutno někde brát vodu. K tomu tedy logicky potřebuje konvektomat zdroj vody. Toto může být řešeno v zásadě dvěma způsoby:

  • Připojení na vodovodní řád – tento způsob je u dražších strojů a u profesionálních řešení, samozřejmě zjednodušuje obsluhu, protože se o dodávku vody nemusíte nijak dále starat.
  • Nádržka na vodu – toto řešení najdete obvykle u domácích konvektomatů, kdy spotřebič využívá vodu, kterou je potřeba pravidelně doplňovat. Nejedná se tedy o zcela bezúdržbové řešení.

Pokud si pořizujete přístroj do profesionálního gastro provozu, rozhodně je žádoucí, aby měl možnost pevného připojení na vodovodní řád. U domácích spotřebičů lze fungovat pouze s nádržkou na vodu, protože využití spotřebiče není tak intenzivní a zároveň také množství vytvářené páry nebývá tak velké.

Ovládání

Jako u většiny spotřebičů se můžete také u konvektomatu se setkat s několika způsoby ovládání. V dnešní době je doménou moderních zařízení dotykové ovládání, ale stále se setkáte také s běžnými tlačítky. Můžeme si rozdělit ovládání tedy takto:

  • Dotykové – stále více výrobců v dnešní době sází na dotykové ovládání. Vypadá to moderně, paradoxně je to také levnější a potenciálně méně poruchové, protože zde není nic mechanického, co by se mohlo poškodit.
  • Mechanické – hlavně starší přístroje mají klasické plně mechanické ovládání, kdy se využívají tlačítka a otočné voliče. V mnoha případech to může být pohodlnější a intuitivnější, například pro termostat.
  • Kombinace obou – v mnoha případech dnes najdete u konvektomatu kombinovaný přístup k ovládání. Většina ovládacího panelu může být dotyková, je zde typicky také displej. Některá tlačítka ale zůstávají mechanická, zpravidla se jedná o samotné zapnutí přístroje nebo různé klíčové funkce.

V podstatě u všech moderních přístrojů dnes nejdete displej. Ten vás informuje o stavu zařízení, zvoleném programu či provozních režimech. Moderní konvektomaty dokonce můžete často propojit s aplikací ve vašem mobilním telefonu, nastavovat různé funkce a přístroj částečně přes mobil ovládat. Některé konvektomaty mohu být i programovatelné, to znamená, že vám umožní nastavení vlastních programů pro vaření či pečení a další způsoby přípravy pokrmů.

Materiál a konstrukce

Zejména profesionální konvektomaty využívají moderní provedení z nerezové oceli, a to jak vnější plášť, tak vnitřní povrchy. Výhodou tohoto materiálu je snadná údržba a celkově čištění, důležité je i provedení, kdy kvalitní výrobce vnitřní části konvektomatu řeší zaoblenými díly, které se lépe čistí. U domácích konvektomatů se pak můžete setkat s kombinací nerezových a smaltovaných materiálů, ale kvalitní a dražší přístroje nabízejí opět čistě nerezovou ocel.

Velkou roli hraje určitě také kvalita konstrukce, Konvektomat by měl mít bytelná dvířka, která jsou obvykle dvojitě prosklená. K zahození není také bytelná rukojeť či kvalitní těsnění. To vše přispívá k bezproblémové funkčnosti a bezpečnosti spotřebiče.

Údržba konvektomatu

Profesionální konvektomaty běžně nabízejí samočistící funkce. Kromě toho můžete využít příslušenství jako je mycí sprcha. Jednoduchá údržba je doménou hlavně dražších přístrojů, které jsou připraveny na to, že jejich provoz je v režimu vysokého nasazení a je potřeba údržbu provést rychle a co nejsnadněji. Zejména konvektomaty vybavené bojlerem vyžadují také odvápnění, které může být rovněž součástí automatické údržby.

Pokud si pořídíte levnější přístroj, údržba bude složitější, v případě domácího konvektomatu se zase budete muset spolehnout sami na sebe. Doporučujeme čistit konvektomat okamžitě, jakmile dokončíte přípravu pokrmů a konvektomat trochu vychladne. Pokud necháte přístroj dlouho zašpiněný, nečistoty vám v něm zaschnou a bude se čistit o to hůře.

4

Funkce konvektomatu

Čím dražší a vybavenější přístroj si pořídíte, tím více vám nabídne funkcí. Nejvíce funkcí nabízejí profesionální konvektomaty pro gastro provozy. Výbava konvektomatu se může velmi lišit, a to nejen mezi domácími a profi modely. Můžete se setkat s následujícími typickými funkcemi:

  • Časovač – touto funkcí disponuje drtivá většina přístrojů, domácích i profesionálních. Umožňuje vám základní kontrolu nad přípravou jídla.
  • Regulace vlhkosti – základní funkcí parního vaření by měla být také možnost regulovat optimální vlhkost uvnitř spotřebiče. Profesionální konvektomaty jsou v tomto ohledu preciznější.
  • Termostat – pro nastavení teploty slouží termostat, maximální teploty u domácích modelů se pohybují někde okolo 300 °C, profesionální modely mohou nabídnout i vyšší teploty.
  • Rychlé zchlazení – hodí se v situacích, kdy potřebujete rychle zchladit v krátkém čase vnitřní prostor konvektomatu.
  • Varné cykly – většina profi konvektomatů by měla nabídnout úpravu pokrmů horkým vzduchem, vařením na páře nebo kombinovaný režim. Pozor na to, že některé domácí trouby nemusí páru obsahovat.
  • Aroma – některé konvektomaty umí přidat k jídlu aroma, například uzené aroma a chuť odpovídající vyuzení.
  • Automatické čištění – profesionální konvektomaty mohu nabízet speciální čistící programy pro kompletní údržbu přístroje, včetně jeho odvápnění.
5

Příslušenství konvektomatu

Ke konvektomatu může náležet různé příslušenství. Některé příslušenství je už součástí samotné dodávky konvektomatu, v některých případech se můžete setkat s možností jeho dokoupení. Typické příslušenství je následující:

  • Mycí sprcha – umožňuje snadnou údržbu vnitřních prostor konvektomatu.
  • Čistící tablety – využívají se zejména u automatických čistících programů pro efektivní odstranění nečistot, zakoupíte je jako běžný spotřební materiál.
  • Změkčovač vody – ve většině domácností a provozů je tvrdá voda, také proto je důležité pro dlouhou životnost využívat změkčovač vody.
  • Teplotní sonda – prostřednictvím teplotní sondy lze přesně měřit teplotu připravovaného pokrmu a podle toho pak upravovat proces přípravy.
  • Gastronádoby a plechy – u profesionálních konvektomatů jsou typické gastronádoby, které můžete samostatně dokoupit. Domácí konvektomaty častěji využívají klasické plechy jako do běžné trouby.
  • Podstavec – hlavně profesionální konvektomaty nabízí jako příslušenství podstavec, který umožňuje pozvednout menší přístroj do vyhovující pracovní polohy. Spodní část podstavce je někdy využitelná na gastronádoby.

Nejznámější prodejci

Datart

Známý prodejce elektra, oblíbené kamenné prodejny a e-shop, vám nabídnou široký sortiment v oblasti pomocníků do kuchyně. V nabídce nechybí ani domácí konvektomat nebo profesionální konvektomat či parní trouba. Vyberete si v různých cenových relacích.

Heureka

Jednoduché srovnání produktů a jejich cen na našem trhu, poskytuje srovnávač zboží. Pročíst si můžete také uživatelské recenze. Přes srovnávač zboží je možno navštívit cenově lákavé e-shopy, ale stejně tak si někdy zboží zakoupit přímo prostřednictvím srovnávače.

Nejznámější výrobci

Unox

Italský výrobce se soustředí primárně na profesionální konvektomaty. Patří mezi kvalitní značky na trhu a zavedené producenty těchto spotřebičů. Výrobce je průkopníkem v inteligentních funkcích, které vám pomáhají s každodenní obsluhou konvektomatu.

Miele

Profesionální i domácí konvektomaty, to vám nabídne známá německá značka, která dlouhodobě nabízí nejkvalitnější produkty na trhu. V nabídce výrobce je řada domácích spotřebičů, takže nechybí ani parní trouba, třeba jako stylový vestavný spotřebič.

RM Gastro

Známý výrobce převážně profesionálních konvektomatů je držitelem rady patentů v této oblasti. Má například patentovanou technologii kombinující vývin páry v bojleru a nástřikem. Na výběr jsou modely v různých cenových kategorií a s různou kapacitou.

RedFox

Pokud hledáte kvalitní konvektomat pro profesionální použití v gastro provozu za rozumnou cenu, můžete vsadit na tohoto výrobce. Jedná se o moderní spotřebiče, které se hodí do každé profesionální kuchyně. Vybaveny jsou řadou praktických funkcí.

Hendi

Oblíbená značka, která mnohdy nabídne zajímavý poměr ceny a výkonu, zejména pokud jde o domácí konvektomaty. Nabídne ale také parní troubu nebo klasické pece a horkovzdušné trouby. Vyberete si tak v závislosti na vašich požadavcích na přípravu pokrmů.

Rational

Jedna z nejprodávanějších značek konvektomatů ve světě, nabízí vysokou užitnou hodnotu za rozumnou cenu. Vybírat si můžete profesionální i domácí přístroje v různých cenových relacích, které dobře poslouží v každé kuchyni, kde uplatníte vaření v páře.

Retigo

Určitě vás zaujme nabídka této ryze české značky, která má dodnes také české majitele. Vyrábí kvalitní profesionální konvektomaty, pořídit si můžete elektrický konvektomat ale také plynový konvektomat. Výrobce patří mezi špičky v oboru celosvětově.

NORDline

Oblíbený výrobce, který má v sortimentu mnoho domácích konvektomatů, které patří ke špičce na trhu v dané oblasti. Vybírat si můžete jak produkty s parní funkcí, tak běžné pečící trouby, horkovzdušné trouby a různé vestavné spotřebiče do moderní kuchyně.

Cenové relace konvektomatů

Jak jsme již zmínili v průběhu našeho průvodce výběrem, konvektomat není levné zařízení. Zejména to platí pro profesionální konvektomaty, které klidně mohou stát statisíce. U domácích spotřebičů jsou ceny nižší, ale pokud se nejedná o klasickou horkovzdušnou troubu, ale o skutečný konvektomat s vývinem páry, také zde musíte počítat s investicí v řádech spíše desítek tisíc.

Můžeme si definovat následující cenové kategorie:

  • Do 20 000 Kč – v základní cenové kategorii se nacházejí typické domácí vestavné spotřebiče. Může to být například parní trouba, tedy klasická horkovzdušná trouba s funkcí páry. Kromě toho zde pořídíte také běžné horkovzdušné trouby. Nabídka spotřebičů s parní funkcí je zde spíše menší a za všech okolností se jedná o domácí spotřebiče.
  • Od 20 000 do 100 000 Kč – v této cenové kategorii už můžete najít také kvalitní domácí konvektomat, případně některé základní poloprofesionální modely, které mohou najít své využití i v menších gastro provozech, kde nejsou tak vysoké nároky na spotřebič. Pokud jde o spotřebiče spíše pro profesionální využití, musíte v této ceně počítat s menšími kapacitami.
  • 100 000 Kč a více – za předpokladu, že hledáte kvalitní a dostatečně velký konvektomat pro větší gastro provozy, zkrátka do restaurace, hotelu nebo baru, určitě budete hledat profesionální přístroje v této ceně. Profesionální konvektomat může bez problému stát okolo čtvrt milionu korun i více, hodně záleží na požadovaných funkcích a kapacitě. Více si pochopitelně připlatíte také za lepší značky.

Nejčastější otázky při výběru konvektomatu

Je pro mne konvektomat vhodný?

Konvektomaty jsou vhodné zejména pro gastro provozy. Pokud vybíráte profesionální Konvektomat, určitě se zamyslete nad tím, jaké množství jídel připravujete. Konvektomat s rozumnou kapacitou se vám vyplatí už při přípravě zhruba 20 až 50 porcí. Pokud počítáte porce na stovky, bylo by s podivem, že ještě konvektomat nemáte.

Co vše mohu v konvektomatu připravit?

Jak je patrné už z našeho průvodce výběrem, konvektomat je velmi všestranné zařízení. Zvládá velké množství pokrmů, poradí si s vařením, pečením, umí dušené pokrmy, připraví vám zeleninu a ryby. Bez problému připravíte moderním způsobem veškerá masa, stejně tak můžete využít v konvektomatu možnost přípravy příloh k jednotlivým jídlům, zvládnete i kynutí těsta.

Co to je parní trouba?

V případě domácích konvektomatů se můžete setkat s pojmem parní trouba. Ta je obvyklým zástupcem domácích konvektomatů, které jsou v podstatě horkovzdušnou troubou s parní funkcí. Často můžete takovou parní troubu pořídit jako elegantní vestavný spotřebič, který se hodí právě do domácnosti. Také v domácnosti využijete přístroj pracující na principu konvektomatu, zejména pokud máte rodinu o více členech a často vaříte nebo chcete vařit zdravě.

O autorovi

Komentáře k článku

Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.


Přidejte svůj komentář

Všeuměl.cz
Logo