Vybrat pánev není úplně nejjednodušší záležitostí z důvodu mnoha materiálů a typů pánví. Srovnali jsme ty nejlepší pánve a poradíme vám, jak a podle čeho vybrat tu nejlepší právě pro vás.
TEST: Nejlepší univerzální pánve
TEST: Nejlepší grilovací pánve
TEST: Nejlepší WOK pánve
TEST: Nejlepší pánve na palačinky
Nejprodávanější pánve 2025
Pánev je nedílnou součástí každé domácnosti a v dnešní době se bez ní neobejdeme. Výběr toho pravého kousku je ale složitý. Nabídka je sice široká a pánve je možné zakoupit téměř všude, bohužel se s tím pojí i ohromné množství typů, velikostí, materiálů a způsobů použití. Je těžké se zorientovat a vybrat tu, která bude přesně odpovídat požadavkům. Jen málokdy zůstane člověk jen u jedné pánve.
Pánev je využívána téměř denně, a tak je její výběr pro pohodu a plynulý chod v kuchyni zcela klíčový. Typů je celá řada a vyznat se v nich a vybrat to, co vám bude plně vyhovovat, je běh na dlouhou trať. Některé parametry ohledně velikosti a materiálu nebo tvaru a použití v troubě nejde kombinovat a je důležité vědět, kde je možné svolit ke kompromisu.
Co si zodpovědět před výběrem pánve:
- K čemu budete pánev využívat – na samém začátku je třeba zodpovědět, k jakému účelu si pánev pořizujete. K vaření, pochopitelně. Jiná je vhodná na omáčky, jiná na zapečené pokrmy, další na lívance a zeleninové směsi. Důležitou roli hraje i objem. Jste v domácnosti dva nebo vaříte i pro děti? Denně nebo jen nárazově? Nechcete se zdržovat přesouváním surovin z pánve do pekáče a naopak? To všechno patří mezi parametry, které vám pomohou v rozhodování.
- Jakou potřebujete velikost – pánve se vyrábí v různých velikostech a rozměrech. Většina z nich je kulatá, ale především grilovací pánve jsou často čtvercového tvaru. Průměr je třeba volit tak, aby maximálně kopíroval velikost plotny. Pokud by byla plocha pánve menší, dochází ke zbytečnému úniku tepla a energie. V opačném případě se okraje pánve neprohřejí a suroviny zůstanou nedovařené. Většina desek má ale minimáně dva různé rozměry plotének, a tak lze kombinovat jejich velikost s průměrem pánve.
- Co se hodí k vašemu sporáku – existuje několik typů sporáků – elektrické, plynové, sklokeramické a indukční desky a jejich kombinace. Pánve nejsou všestranné a je třeba vybírat podle toho, na jakém povrchu budete vařit.
- Jaké jsou cenové limity – pánve se dají pořídit za pět set korun i za několik tisíc. Záleží na značce, použitém materiálu a možnostech použití. Pravda je taková, že kvalitní pánve mohou vydržet i několik let, zatímco na levnějších kouscích je opotřebení vidět už po pár měsících. Pokud ale vaříte jen o víkendech a přes týden máte stravu zajištěnou mimo domov, může pánev z nižší cenové kategorie sloužit mnohonásobě déle. Velký podíl hraje i správná péče a bezpečné uložení.
Typy pánví podle určení
K mání je několik typů pánví. Každá má svůj jasně daný účel a nemá smysl vzájemně je zaměňovat. Smažení řízků na woku je náročné na čas i spotřebovanou energii, stejně tak postrádá smysl příprava zeleninové směsi na palačinkové pánvi.
Základem je respektování toho, k čemu je pánev primárně určena. Pokud nemáte na pořízení několika speciálních pánví finanční prostředky nebo byste je nevyužili, pořiďte si univerzální pánev, která zvládne všechny kuchařské experimenty.
- Klasické/univerzální pánve
- Palačinkové pánve
- Lívancové pánve
- Wok pánve
- Grilovací pánve
- Pánve na paellu
- Pánve na soté
Klasické/univerzální pánve
Univerzální pánev nemá žádné specifické využití, ale zastane velký kus práce. Dá se na ní smažit, dusit, opékat, pražit. Má kulatý tvar, silnější rukojeť a nepřilnavou povrchovou úpravu. Vyjma lívanců, které se bez speciální pánve neobejdou, lze na té klasické připravit téměř cokoliv. Investice do ní se vyplatí v případě, že neplánujete koupi žádné další.
Palačinkové pánve
Pánev na palačinky nelze zaměnit s žádnou jinou. Plocha je hladká a bez struktury, okraje jsou extrémně nízké a jen v řádu několika málo centimetrů, aby těsto neteklo ven a zůstalo na místě. Povrch musí splňovat přísné požadavky na nepřilnavost, aby šly palačinky lehce obracet a přenášet na talíř. Ergonomická a bytelná rukojeť, která napomáhá plynulému pohybu rukou, je nutnost.
Lívancové pánve
Pánev na lívance vypadá stejně nehledě na materiálové provedení nebo velikost. Primárně je určena právě na sladké placky, kde díky jedinečnému tvaru zajišťuje stejnoměrné dávkování těsta, ale dá se dobře využít i na bramboráky nebo volská oka. Stejně jako u palačinkové pánve je i tady nepřilnavý povrch na prvním místě. Pro tyto účely je ideální hliníkový základ (speciální povlak není na škodu) zaručující rovnoměrné rozložení tepla.
Wok pánve
“Čínská pánev”, jak se tomuto typu nádobí přezdívá, je vhodná především pro přípravu zeleninových směsí. To se vyznačuje častým promícháváním a nadhazováním. Ergonomická rukojeť a její protiskluzová úprava patří k základním parametrům. Wok se vyznačuje silnějším dnem a provedením vhodným pro dopečení v troubě.
Grilovací pánve
Grilovat se dá na mnoho způsobů. Ideální je samozřejmě volně stojící gril na zahradě nebo na terase, ale svůj účel plní i kontaktní modely, speciální rošty do trouby nebo právě grilovací pánve. Poznávacím znamením je čtvercový tvar, aby se na ni vešlo maximum masa nebo zeleniny, silnější rukojeť, vroubkované dno bránící připalování, žlábky na okrajích napomáhající odlévání přebytečné šťávy a speciální drážky pro udržení křehkosti masa. Grilovací pánve se vyrábí ze všech dostupných materiálů, ale pro poctivou práci s masem je nejlepší litina. Investice se v tomto případě vyplatí.
Pánve na paellu
V první řadě je dobré vědět, co je to paella. Jde o španělský pokrm z rýže nápadně podobný pilafu. Přesný recept neexistuje, jde o směs rýže, masa, mořských plodů a různorodého koření. Pánev na paellu připomíná hluboký talíř s mohutnými postranními uchy pro snadný přesun. Stejně jako u čínských pánví i tady je důležité silnější dno a nepřilnavý povrch. Pro rychlejší přípravu paelly i jiných pokrmů (pánev samozřejmě neslouží jen na španělskou lahůdku) je ideální pořízení poklice.
Pánve na soté
Pánev na soté nepatří mezi klasické nádobí. Do povědomí se dostává pozvolna a i mnozí výrobci ji drží stranou. Stojí totiž na pomezí hluboké pánve a menšího hrnce. Má rovné a vysoké okraje, aby se v ní dala bez problémů připravit zeleninová směs, omáčka nebo polévka. Díky nepřilnavému povrchu, který je pro všechny typy pánví typický, stačí pro úpravu pokrmů minimum tuku a poklice urychlující dušení.
Materiály pánví
Pánve vypadají víceméně stejně, ale dá se říct, že ze všeho nejvíce záleží právě na použitém materiálu. Ten určuje, jaké vlastnosti bude pánev mít a na co je vhodné ji v kuchyni použít. Není třeba bát se vyšší ceny ani předsudků spojených s levnějším provedením. Investice se do pár měsíců vrátí a se správnou péčí mohou i pánve z nižší cenové kategorie sloužit několik let bez úhony.
Hliníkové pánve
Mýty, že je hliník pro výrobu nádobí nevhodný, jsou dávno vyvrácené. V polovině minulého století byly procesy během výroby na hony vzdálené dnešní realitě. Hliníkové nádobí je z obou stran pokrývané lakem a nepřilnavou vrstvou, zabraňuje se tak chemickým reakcím. Výjimku tvoří snad jen kempingové příbory, které se používají párkrát do roka a na lidské zdraví nemají vliv.
Pánve z hliníku se pyšní nadstandardní lehkostí, je to jedna z největších předností. Druhou výhodu představuje promyšlený rozvod tepla, díky kterému nehrozí nerovnoměrné propečení nebo připalování. Díky titanovým, keramickým a teflonovým povlakům navíc pánve získávají přidružené vlastnosti.
Hliník má samozřejmě i několik nevýhod. Pánve z něj nesmí do trouby nebo ve výjimečných případech se mohou vystavovat maximální teplotě do 230 stupňů. A kvůli hliníkovému jádru se nemohou používat kovové nástroje, aby se nepoškodila povrchová vrstva.
Železné pánve
Železné a ocelové pánve se vyznačují nadstandardní odolností a životností. Nepotřebují žádnou další ochrannou vrstvu, která by umocňovala jejich vlastnosti pro vaření. Zároveň jde o materiál se skvělou vodivostí tepla, a tak v kuchyni nedochází k jeho nadměrnému úniku. Ze železné pánve se nebude olupovat svrchní vrstva a ovlivňovat tak chuť. Naopak. S každým dalším vařením získá temnější patinu a lepší vlastnosti.
Je třeba ji ale “pokřtít” poctivým vypálením. Stačí do pánve nalít dostatečné množství oleje a soli, přidat na plátky nakrájené brambory a nechat pálit do zčernání. Přebytky vyhoďte a pánev vytřete utěrkou do sucha. Bez vypálení by se mohla pánev zdeformovat a zkroutit. Tento ceremoniál je to jediné, co musíte pro pánev udělat. S myčkou se nesnese a mýt ručně ji nemusíte po každém použití. Ideální je vytřít ji hadříkem a nechat jemný film mastnoty, který ji ochrání před korozí.
Díky odolnosti vůči extrémním teplotám jsou železné pánve vhodné k pomalejšímu vaření i k prudkému smažení. Využívají se jako pánve na steaky.
Měděné pánve
Měděné nádobí si místo v domácnostech teprve hledá. Lidé dávají často přednost jiným a především dostupnějším materiálům. Velkou měrou se na předsudcích vůči mědi podílí i fakt, že jde o materiál, který není vhodný pro styk s potravinami. Vnitřní strana pánví musí být potažena cínem nebo nerezí. Často se objevuje jádro z hliníku.
Měděná pánev vypadá na pohled luxusně a odpovídá tomu i pořizovací cena, která se řadí k nejvyšším na trhu. Mimo to je to ten nejlepší vodič tepla mezi všemi materiály. To je v kuchyni nedocenitelná vlastnost.
Bohužel je měď náchylná k chemickým reakcím, nesnese se s vodou, s myčkou ani většinou mycích přípravků. Je třeba o měděné pánve pečovat.
Litinové pánve
Litinové pánve se vyznačují velmi silnými stěnami a dny. To je způsobeno výrobními procesy, litina se totiž nedá tvarovat ani kovat.
Pánev z litiny se řadí mezi luxusní a cenově náročné zboží, ale její pořízení se z dlouhodobého hlediska vyplatí. Jde totiž o nádobí, která vás pravděpodobně přežije. Litina navíc skvěle kumuluje teplo, je skvělá pro pomalé pečení. Zároveň je nepřilnavá a hodí se na všechny typy sporáků.
Jako každé zboží má i litinová pánev svoje mínusy. Je těžká. Pro jednoruční manipulaci se nehodí a je třeba pořídit speciální boční úchyty nebo další odnímatelnou rukojeť. Sama o sobě je taková pánev téměř nerozbitná, ale silný dopad na dlažbu nebo sklokeramickou desku vyjde zřejmě draho. A jako většina materiálů z vyšší cenové kategorie se ani litina nesnese s myčkou, s vlhkostí nebo dlouhodobým stykem s potravinami. Okamžitě se objevuje rez, naštěstí ji jde ale bez problémů odstranit.
Keramické pánve
Keramické pánve považuje mnoho lidí za marketingový tah. Omyl. Jde skutečně o velmi kvalitní výrobky s výjimečnou odolností, nepřilnavým povrchem, se skvělým rozvodem tepla během vaření, s nízkou hmotností a možností vystavit pánve teplotě až 400 stupňů. Jde o jedinečnou kombinaci vlastností, kterou nemůže nabídnout zdaleka každý materiál.
Keramický povrch je vyráběn na přírodní bázi a je stoprocentně zdravotně nezávadný, tzv. PFOA FREE. Je tak šetrnější k lidskému zdraví i životnímu prostředí.
Teflonové pánve
Teflonové pánve se staly obětním beránkem při vstupu keramických pánví na trh. Nepřilnavý a do té doby nejpoužívanější materiál se začal démonizovat. Teflon má svoje chyby a při porušení nebo nedostatečné péči může být zdraví škodlivý, ale to je proces, který se týká všech materiálů, jen se o nich tolik nemluví.
Stačí dodržovat tři pravidla, která zajistí bezpečnou práci s teflonovými pánvemi. Povrch je sice nepřilnavý, ale doporučuje se použít alespoň malé množství tuku. Slouží jako indikátor teploty a ve chvíli, kdy se objeví kouř, je třeba zpomalit a nechat ji vychladnout. Za druhé je nutné hlídat čas, díky čemuž se předejde přepalování. Ani v troubě by se teflon neměl vystavit teplotě vyšší než 160 stupňů. Třetí bod se týká neobratné péče a použití kovových nástrojů. Teflon je poměrně citlivý materiál a každé narušení struktury je pro pánev konečná, protože obavy o zdraví jsou v ten moment na místě.
Teflonové pánve jsou ale lehké, nepřilnavé a všestranné. Při správné manipulaci během vaření i při mytí mohou sloužit několik let.
Smaltované pánve
Smalt se používá k potahování kovů už desítky let. Má nespočet dobrých vlastností, které sunou smaltované pánve do popředí mezi kvalitní nádobí. Jsou nadstandardně odolné, snesou vysoké teploty, rozvíjí teplo a šetří energii, problém nepředstavuje myčka ani abrazivní prostředek. Jde-li o čistý smalt, může pánev sloužit i desítky let. Tomu pochopitelně odpovídá i pořizovací cena. U levnějších modelů jde o základní kovy s jemnou vrstvou smaltu a jejich výdrž je mnohem kratší.
Na pohled vypadají smaltované pánve kvalitně a budí dojem vintage nádobí, záleží ale na skutečném materiálovém složení, které ovlivňuje výsledné vlastnosti.
Titanové pánve
Hlavním kritériem při nákupu pánví je nepřilnavost. To splňují titanové pánve na jedničku. Parametrů, ve kterých ale tento materiál vyniká, je celá řada. Minimálně o třetinu šetří energii díky přenosu tepla po celém těle pánve, nabízí se možnost použití kovového náčiní, výrobní proces je bez PFOA, umožňuje vaření bez tuku, úprava téměř všech surovin včetně smažení probíhá při velmi vysokých teplotách.
Jde o robustní pánve se zesílenými okraji a zvýšenou odolností vůči nárazům. Cena sice začíná na osmi stech korunách a může se v závislosti na zvolené značce a provedení vyšplhat až na trojnásobek, ale investice se vyplatí.
Granitové pánve
Granit je žula a při použití na výrobu pánví se jedná jen o jemnou povrchovou vrstvu. Díky tomu je pánev v podstatě nezničitelná, odolná proti poškrábání a narušení struktury je téměř nemožné. Je to nepřilnavý povrch, absolutně přírodní, takže nehrozí únik škodlivých látek do pokrmu nebo do těla. Riziko připálení je minimální, a tak i množství tuku je víceméně na nule. Granitová pánev, zdá se, je ideálním řešením pro zdravé vaření bez “kovové pachuti”. Lze je mýt v myčce a řádně vydrhnout. Cena je sice vyšší, ale za komfort při vaření jistě stojí.
Materiály rukojetí pánve
Rukojeť je nedílnou součástí pánve a měla by se na ni poutat přinejmenším stejná pozornost jako na samotnou pánev, ne-li větší. Díky ní lze totiž s pánví manipulovat, je ukazatelem nosnosti. Záleží na velikosti, ergonomii, materiálu, struktuře i možnosti odejmutí.
Stejný materiál pánve i rukojeti
Jen málokdy se to týká titanu nebo litiny. Totožný materiál a způsob provedení se používá především u designových kousků, kde je zaručená dostatečná nosnost. Typickým příkladem jsou například unikátní pánve od českého výrobce Fabini, který se zaměřuje na nerezovou ocel.
Dřevo
Dřevo se v kombinaci s pánvemi využívá čím dál tím víc. Jako první v podobě prkének a táců, na kterých jsou pánve s porcí jídla, druhá jsou madla a rukojeti. Nejde jen o vintage vzhled, ale především jedinečné vlastnosti dřeva. Je ekologické, odolné a netoxické.
Plast
O prospěšnosti plastu by se dalo diskutovat nekonečně dlouho, naštěstí se ale čím dál více výrobců zaměřuje na materiálové směsi, které neobsahují škodlivé látky a dávají přednost ověřeným plastům. Rukojeti jsou v drtivé většině případů právě z něj. Kvůli blízkosti zdroje tepla jsou vyvíjeny mnohem vyšší nároky, aby se v extrémních podmínkách neuvolňovaly toxiny a neovlivňovaly životní prostředí ani lidské zdraví. Pokud ale můžete, volte jiný a ekologičtější materiál.
Silikon
Silikon představuje na poli nádobí a kuchyňských potřeb příjemný kompromis. Stojí mezi plastem a dřevem. Je cenově přijatelný a designový. Pokud z něj není vyrobena rovnou celá rukojeť a jeho vlastnosti se vám zamlouvají, je možné pořídit si speciální návlek různých barev a struktur, který ochrání rukojeť před přehřátím.
Odnímatelná rukojeť
Rukojeť k pánvi patří, bez ní by šlo jen o prapodivný hrnec. Jsou ale i situace, kdy je madlo na obtíž a kvůli velikosti nebo nestandardním rozměrům brání například uložení do trouby. Možnost odejmutí rukojeti je novinkou posledních let a výrobci jí hojně využívají. Nabízí k dokoupení celou řadu dalších, která vám bude lépe vyhovovat velikostně i materiálově. Bez rukojeti je ale třeba pořídit postranní úchyty, aby se dalo s pánví stále manipulovat.
Důležité parametry
Není pánev jako pánev. Nejde zdaleka jen o typ, ale i celou řadu jiných parametrů. Jejich podcenění se projeví s postupem času a nelze vyřešit jinak než koupí nového modelu, který vám bude plně vyhovovat.
Materiál
Pánev má univerzální podobu, která se ve svém základu příliš nemění. Může se odlišit svrchní barvou, materiálovou strukturou, provedením rukojetí a úchytů. Většinou se ale jedná o krémové, černé nebo šedivé barvy a na první pohled působí pánve poněkud uniformně. Vybírat lze ale z celé řady materiálů – titan, litina, měď, hliník, teflon, keramika, smalt nebo železo. Ceny se různí, stejně tak váha, odolnost, nároky na péči a ošetření.
Průměr
Rozměry jednotlivých pánví se liší podle toho, k čemu jsou určeny. Pánev na palačinky má jen nízké okraje a průměr kolem třiceti centimetrů. Minimalistické pánvičky na jedno volské oko po ránu mají míry třetinové. Téměř každý model se dá sehnat v rozličných velikostech, aby plně odpovídal potřebám domácnosti. Mezi nejvíce prodávané pánve patří ty s průměrem mezi 24 a 28 centimetry.
Druh ohřevu
Zdaleka ne každá pánev je vhodná na každý sporák. I to je třeba při výběru zohlednit. Největší problémy se pojí s čím dál oblíbenější indukční deskou. Použít lze skoro všechny typy pánví, ale je třeba, aby spodní strana, která přilne k podložce, byla z feromagnetického materiálu. V případě pochybností stačí vyzkoušet trik s magnetem. Pokud se na pánvi udrží, máte zelenou. Pokud ne, není pánev pro použití vhodná.
Plynové a elektrické desky taková omezení nemají. Pro obyčejná kamna nebo experimenty nad otevřeným ohněm jsou ale vhodné jen titanové nebo litinové pánve se silným dnem a nehořlavými uchy.
Hmotnost
Teflonové nebo hliníkové pánve patří k nejlehčím na trhu. Je to pochopitelně vlastnost, která se z dlouhodobého hlediska jeví jako přínosná, ale nemusí to tak vždy být. Odlehčit ruce během dřiny v kuchyni je sice pohodlné a žádoucí, ale nízká váha může souviset s chatrnou konstrukcí a nedostatečnou silou materiálu. Ne třeba bazírovat na pár gramech navíc, i keramické pánve, které jsou pro své vlastnosti čím dál oblíbenější, nejsou o tolik těžší, ale levnější nádobí v mnohém předčí.
Druhý extrém jsou však litinové pánve, které dosahují i tří kilogramů, což je pro jednoruční manipulaci opravdu hodně. Nákup přes internet je sice pohodlný, ale není nad vyzkoušení si pánve v kamenné prodejně, kde si ji otěžkáte a zároveň vyzkoušíte obratnost s rukojetí, madly a úchyty.
Příslušenství pánve
Pánev není sama o sobě, i tady lze dokoupit další příslušenství, které ulehčí manipulaci a zpříjemní čas strávený vařením.
- Poklice – hlubší pánve a ty s vysokým okrajem jsou vhodné na pečení a dušení. Poklice je tedy nezbytná. Dají se pochopitelně dokoupit na základě průměru pánve i zvlášť, ale je lepší a cenově výhodnější, když se sada pořídí naráz. Oba kusy k sobě musí dokonale přilnout a jen otvorem ve víku unikat vzduch a pára. Kvalitní konstrukce, tvrzená skla odolná proti horku a pádu a úchyty z nehořlavého materiálu jsou nezbytné, možnost vložit pánev i poklici do trouby jen příjemný bonus.
- Proložky – speciální vložky mezi do sebe naskládané pánve jsou většinou ze syntetické netkané textilie. Na pohled tenké, ale brání přímému kontaktu, poškození a otlučení. K dostání jsou v každém obchodě s domácími nebo kuchyňskými potřebami a v drogerii. Cena se pohybuje kolem šedesáti korun.
- Ochranná sítka – speciální tenké sítko s rukojetí slouží jako ochrana před prskajícím tukem. Vyrábí se z kovového tkaniva a předchází nepříjemným popáleninám během smažení. Vždy ale používejte sítko, které rozměrově odpovídá tvaru a průměru pánve.
- Návlek na rukojeť – pro spoustu lidí je práce v kuchyňských chňapkách nepříjemná a neobratná. Návlek na rukojeť pánve přilne k té původní, brání popálení a kontakt mezi madlem a dlaní je tak těsný, aby manipulace s pánví byla přirozená a bez problémů. Vyrábí se ze silikonu nebo neoprenu a dle koupených rozměrů pasuje přesně na rukojeť dané pánve.
- Boční madla – pánve větších rozměrů a z kvalitních materiálů bývají velmi těžké a jejich váha atakuje i tři kilogramy. To je s připočtením hmotnosti surovin pro manipulaci s pánví v jedné ruce těžký úkol. Nehledě na zátěž pro rukojeť. Boční madlo nebo úchyt poslouží jako podpěra a může se s pánví manipulovat obouručně. Riziko úrazu nebo zranění je tak mnohonásobně nižší.
Péče o pánev
Starost o pánev, aby vydržela v domácnosti maximum času, se liší v závislosti na materiálu. Existuje ale celá řada rituálů, která život pánve výrazně prodlužuje.
- Vyvarujte se připálení a používání kovových předmětů a drátěnek
- Neskladujte v pánvi jídlo, po uvaření ho přesuňte jinam
- Rozehřívejte pánev pozvolna, žádné teplotní šoky
- Skladujte pánev na bezpečném místě a používejte proložky
- Dávejte přednost ručnímu mytí před myčkou nádobí
Jak se starat o teflonovou pánev
Jeden z materiálů, který snese dlouhodobý kontakt s potravinami. Povrch totiž nekoroduje a nevadí mu ani delší kontakt s vodou. V případě znečištění nebo připálení nechte pánev odmočit a používejte jen dřevěné nebo silikonové náčiní.
Jak se starat o titanovou pánev
Materiálová směs těchto pánví je tvořena několika vrstvami oxidu titaničitého. Jde o velmi pevnou povrchovou úpravu, která se neloupe a v neporušeném stavu vydrží mnoho let. Nevadí ani drsnější zacházení, použití kovových nástrojů a pravidelné mytí v myčce.
Jak se starat o keramickou pánev
Keramika patří mezi materiály, které mají dvojí kvalitu. Je vhodné orientovat se cenou a výrobcem, který deklaruje úroveň a záruky. Modely z vyšší kategorie jsou s použitím tuku nepřilnavé, problém není drátěnka, kovové náčiní ani kontakt s vodou. Stejně jako teflon keramika nekoroduje.
Jak se starat o litinovou pánev
Litina je na vrcholu kvality, ale péče o ni je náročná a zdlouhavá. Nespornou výhodou je, že vydrží desítky let a je pravděpodobné, že ji budou dědit celé generace. Skladováním jídla v ní se ale narušuje povrchová vrstva, během odmočení může korodovat, nesvědčí jí myčka ani mycí prostředky.
Po vysušení je třeba otřít ji stolním olejem podobně jako mlýnek na maso. Na druhou stranu se na ní s každým použitím vytváří vrstva ze zapečeného oleje zvaná “seasoning”.
Nejznámější výrobci pánví
Značek specializujících se na nádobí a kuchyňské potřeby je celá řada. Několik známých výrobců je i u nás a jejich produkty stojí za pozornost. Nejen kvůli nižší ceně, ale především pro inovativní přístup a zachování vysoké úrovně kvality.
Pánve Tefal
Francouzský výrobce nádobí má široké portfolio a patří mezi špičku. K dostání jsou produkty všech cenových kategorií, nikdy ale na úkor kvality. U pánví se využívá základních materiálů a zaměřují se na absenci škodlivých látek a příměsí a na speciální povrchové úpravy, které mírní přilnavost a zároveň brání poškrábání.
Pánve Tescoma
Zlínská společnost Tescoma sbírá každoročně mnohá ocenění za kvalitu a jedinečný design. U pánví se příliš experimentovat nedá, za vše mluví výjimečná kvalita a bohatý výběr z různých cenových kategorií. Materiály i povrchové úpravy jsou zárukou vysoké úrovně, příslušenství k pánvím nevyjímaje. K dostání jsou všechny typy pánví a skvěle se doplňují s dalším vybavením kuchyně.
Pánve Banquet
Další česká firma směle konkuruje Tescomě, cenou i kvalitou. V kategorii pánví Banquet nabízí všemožné typy i materiálové provedení a velikosti. Vyjma nejvyšší cenové kategorie najde ideální pánev každý. Pozornost zasluhují především tenké stěny z uhlíkové oceli, keramické povrchy, robustní pánve z titanu a litinové kousky s dřevěným prkénkem.
Pánve Orion
Pánve od Orionu mají nespočet podob a pohybují se v kategoriích od produktů pro nenáročné po střední třídu, kde jsou především kousky s poklicemi nebo odnímatelnou rukojetí. Společný jmenovatel všech pánví je důraz na nepřilnavost. V Orionu se na tuto problematiku zaměřují u každého produktu, nehledě na to, jestli jde o pánev na palačinku nebo WOK.
Pánve Lamart
Francouzský výrobce nádobí překvapuje svou kvalitou, na kterou nedají dopustit ani v mnohých restauracích. Cenami se totiž Lamart pohybuje u spodní hranice a patří k těm nejlevnějším na trhu. Většina pánví je z litého hliníku, který snižuje cenu, povrchová úprava nádobí je ale potažena speciální vrstvou zajišťující ochranu před poškozením a poškrábáním. Týká se to všech typů pánví.
Pánve Delimano
Pánve Delimano se pyšní jedinečnou kvalitou. Základ je stejně jako u Lamartu z hliníku, ale povrchová úprava (ze všech stran) je z PPG Eclipse HB povlaku na bázi vody a bez škodlivých látek jako PFOA, PFAS, Bisfenolu a mnoha dalších. Obsáhlou kategorii tvoří i pánve z keramiky odolné proti poškrábání a poničení. Ochranná vrstva nádobí mírně zvyšuje cenu, a tak se většina pánví pohybuje ve střední cenové třídě.
Pánve GreenPan
GreenPan vznikl v Belgii, kde se zaměřili na únik toxinů během přehřátí. Cílem bylo vyrobit pánve s takovým povrchem, který by zdraví neškodil a zároveň měl jedinečné vlastnosti. Produkty této firmy patří k vyšší cenové kategorii, ale při zakoupení sad je možné výrazně ušetřit. Za ošetření Thermolonem – keramickým povlakem bez PFAS – to jistě stojí. Zaměřují se na nepřilnavost, zdravé vaření a minimalistický design.
Pánve BerlingerHaus
Produkty BerlingerHaus zaujmou na první pohled především svým designem. Týká se to pochopitelně i pánví. Všechny produkty k sobě ladí a v sadě osvěží celou kuchyňskou linku. Kombinace černé, šedé a metalických odstínů od měděné po červenou a stříbrnou je skvělou volbou. Pánve jsou většinou z hliníku se speciální úpravou zabraňující poškrábání. Díky tomu je nádobí vhodné do myčky i pro použití kovových nástrojů. Jako jeden z mála výrobců má BerlingerHaus mimo důrazu na absenci škodlivých látek přístup ECO Friendly. I přes všechna plus se pánve pohybují na pomezí nižší a střední cenové kategorie.
Pánve Ballarini
Italský výrobce má historii dlouhou více než 130 let. V šedesátých letech minulého století se ale rozhodl zaměřit se na nepřilnavé nádobí a to trvá do dneška. S pánvemi díky tomu Ballarini slaví velké úspěchy i přes vyšší cenu. Pánve často atakují dvoutisícovou hranici. Základem je ale titan. Důležitá je i absence teflonu a možnost vložit nádobí do trouby a nastavit hodnotu až 300 stupňů.
Pánve Fabini
Český producent kvalitního nádobí Fabini od samého začátku sází na ocel. Pánve jsou z více vrstev tohoto materiálu, vše dotažené k dokonalosti nadčasovým designem a nerezovou úpravou. Cena je vyšší, ale úměrná provedení i použitému materiálu.
Pánve Muurikka
Pro uživatele hledající něco extra je na trhu finská značka Muurikka. Nemá v nabídce všechny typy pánví, ale zaměřuje se na wok, pánve na paellu a grilovací kousky na oheň. Cena je úměrná originálnímu provedení a nadstandardní kvalitě.
Nejznámější prodejci a srovnávače pánví
Pánve se dají koupit téměř kdekoliv, vždy je ale lepší vyhledat prodejce s rozmanitou nabídkou a srovnávače, kde je možné porovnat ceny, zkušenosti a parametry.
Pánve Lidl
Prodejny německé společnosti Schwarz-Gruppe se mohou pochlubit velmi rozmanitou nabídkou produktů. Pánve jsou k dostání na e-shopech a nárazově v závislosti na probíhající akci i v kamenných prodejnách. Lidl nabízí různé typy pánví a ohledně cen se řadí do nižší a střední třídy. Ne však na úkor kvality.
Pánve IKEA
Kamenné prodejny i online obchody mají vcelku širokou nabídku nádobí včetně pánví. Jde o nižší cenovou kategorii, vyčleněn ale není ani jeden typ. Všechny produkty jsou kvalitní a je možné koupit je jednotlivě i jako sadu pánví se zvýhodněnou cenou.
Pánve Heureka
Největší online srovnávač cen a produktů je nápomocný při téměř všech obchodech, pánve nejsou výjimkou. Přínosné není jen porovnání cen v jednotlivých obchodech, ale především zkušenosti kupujících, kteří ověřili kvalitu a vyzkoušeli pánve v ostrém provozu. Recenze mají v kategorii nádobí o něco větší váhu než u jiného zboží.
Cenová relace pánví
Otázka ideální podoby a ceny pánví je složitá. Každý preferuje něco jiného. Možná i díky tomu je trh doslova přesycený různými variantami a cenové rozpětí u pánví uspokojí nenáročné kupující i uživatele upřednostňující luxus.
- Pánve do 500 Kč – nejlevnější kategorie je nezvykle obsáhlá a poměrně velkou část tvoří pánve z teflonu nebo hliníku. Pochopitelně nejde o produkty, které budou sloužit stejně dlouho jako ty z litiny, ale při správné péči a citlivém zacházení mohou mile překvapit. Nejen kvalitou, ale i výdrží a vlastnostmi během vaření.
- Pánve do 1500 Kč – v rozmezí od 500 do 1500 korun se nachází většina pánví, které jsou na trhu k dostání. Vyjma měděných výrobků, které jsou dražší, se do této skupiny vejdou všechny rozměry, typy i materiály. Kvalita je zaručená, stejně tak dobré zpracování a bezpečnost.
- Pánve nad 2000 Kč – u pánví, kde se spodní hranice pohybuje kolem dvou tisíc korun, se dá mluvit o prémiové kvalitě, mnohaleté výdrži a odolnosti. Většinou jde o designové kousky a zvučná jména výrobců. Není výjimkou, že pánve z této kategorie se vyšplhají i k deseti tisícům korun. Bývají to pánve z mědi, litiny nebo titanu, těžké a bytelné.
Nejčastější otázky při výběru pánve
Každá pánev má díky použitému materiálu, velikosti nebo tvaru specifické využití a jen těžko by šlo v pánvi s vysokým okrajem smažit palačinky. Pokud ale volíte jen jednu pánev, ideální je hlubší model s možností použití v troubě. Snadno tak připravíte zeleninové směsi, zapečená jídla, koláče nebo omáčky. Bez finančního limitu se však doporučuje pořídit si více než jednu pánev na různé pokrmy a pravidelně je střídat.
Pánve se vyrábí z mnoha materiálů a cenové rozpětí je jedno z nejširších na trhu. Od modelů za pár stokorun po ty atakující desetitisícovou hranici. Záleží na vkusu a finančních možnostech. Titanová pánev je pochopitelně kvalitnější než ta z hliníku, ale i v nižší cenové kategorii se objevují kousky hodné pozornosti a při správné péči budou sloužit i několik let.
Teflon byl svého času velmi oblíbený materiál, bohužel se s ním pojí mnohá rizika během používání. Při teplotě překračující 260 stupňů Celsia se uvolňuje polytetrafluoroetylen (PTFE), při hodnotách o sto stupňů vyšších se odpařuje směs nebezpečných výparů (PFIB). Obojí má negativní vliv na lidský organismus, jde o silný karcinogen a z dlouhodobého hlediska může způsobovat neplodnost. Neméně škodlivé je vaření na pánvích s narušenou teflonovou vrstvou. Tento materiál není v kuchyni překážkou, je třeba ale dodržovat pravidla bezpečnosti.
Zajímavé zdroje
https://www.dtest.cz/clanek-6694/jak-vybrat-panev
Komentáře k článku
Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.