Nejlepší domácí udírny pro rok 2024

Udírna vám umožní připravit si uzenou dobrotu přímo u vás na zahradě. V rámci naší recenze se podíváme na nejrůznější typy oblíbených udíren. Následně si také řekneme, jak vybrat nejlepší udírnu.

TEST: 6 nejlepších domácích i zahradních udíren

1. místo 2. místo 3. místo 4. místo 5. místo 6. místo
Borniak UW 70
Vítěz testu
Weber Smokey Mountain Cooker
Cena/výkon
KAISER elektrická udírna STOPĚTADVACÍTKA KAISER elektrická udírna STOVKA nerez HOMELUX HMLX 7005 KAISER elektrická udírna PADESÁTKA nerez
Borniak UW 70 Weber Smokey Mountain Cooker KAISER elektrická udírna STOPĚTADVACÍTKA KAISER elektrická udírna STOVKA nerez HOMELUX HMLX 7005 KAISER elektrická udírna PADESÁTKA nerez
  • Kvalitní zpracování
  • Dobrá kvalita uzení
  • Snadná obsluha
  • Kvalita zpracování a technické provedení
  • Malá spotřeba paliva
  • Možnost grilovat
  • Poměr cena/výkon
  • Kvalita konstrukčního provedení
  • Prostorná
  • Poměr cena/kapacita
  • Výkon
  • Lze přenášet
  • Bytelné provedení
  • Oddělený prostor na aromatické piliny
  • Snadná obsluha
  • Výkon
  • Lehká a skladná
  • Snadná obsluha
Hodnocení:
96%
Hodnocení:
94%
Hodnocení:
91%
Hodnocení:
89%
Hodnocení:
86%
Hodnocení:
85%

Recenze udíren

1

Recenze Borniak UW 70

🏆 Vítěz testu – velká udírna
Borniak UW 70
Borniak UW 70

Elektrická udírna Borniak UW 70 má generátor kouře, který pracuje na dřevěnou štěpku. Ovládá se manuálně a k dispozici máte celkem 6 pozic pro uchycení udících roštů. Opláštění této menší udírny je tvořeno z plechu kombinujícího hliník a zinek, čímž je zajištěno, že materiál odolá vnějším vlivům. Vnitřní část pak obsahuje klasicky nerezové materiály pro nejvyšší hygienu přípravy.

Udit v této udírně můžete najednou až 10 kg masných produktů, ať už se jedná o maso samotné, šunky nebo klobásy. Pochopitelně lze udit také sýry. Díky kouři získají produkty kouřové aroma a můžete si připravit pokrmy s jedinečnou vůní i v této elektrické udírně. Příkon topného tělesa je 500 W, generátor kouře potom k tomu spotřebuje 110 W. Udící část má rozměry 44 x 82 x 35 cm, což je tedy samotná udící komora. Z pohledu vnějších rozměrů pak musíte počítat s parametry 54 x 104 x 40 cm bez generátoru a 63 x 104 x 40 cm s generátorem kouře. Provozní teplota je do 120 °C. Negativem je složitější čištění.

Plusy:

  • Kvalitní zpracování
  • Dobrá kvalita uzení
  • Snadná obsluha

Mínusy:

  • Složitější údržba


2

Recenze Weber Smokey Mountain Cooker

Cena/výkon – ideální jako zahradní gril s udírnou
Weber Smokey Mountain Cooker
Weber Smokey Mountain Cooker

Přenosná udírna Weber Smokey Mountain Cooker je produktem na horní hranici střední cenové kategorie, čemuž jednoznačně odpovídá také kvalita provedení. Náš test prokázal vysokou úroveň technického zpracování, takže produkt působí velmi solidním dojmem. Po dokoupení příslušenství se z něj stane udírna s grilem. Kotel je ze smaltované oceli a je zde miska, kde se zachytává voda a tuk, takže uzeniny nevysychají. Rozměry udírny jsou 123 x 58 x 61 cm.

Udírna je vybavena dostatečně velkým otvorem, kde můžete přikládat briketami. Určitě oceníte také malou spotřebu paliva. Jsou zde otvory pro přívod vzduchu, díky kterým lze dobře regulovat vnitřní teplotu v udírně. K dispozici jsou dva grilovací rošty. V rámci naší recenze se nám také líbilo, že výrobce myslel i na praktickou stránku této přenosné udírny. Můžete ji totiž uschovat do ochranného obalu, který ji ochrání před znečištěním, ale případně také před deštěm.

Plusy:

  • Kvalita zpracování a technické provedení
  • Malá spotřeba paliva
  • Možnost grilovat

Mínusy:

  • Vyšší cena příslušenství


3

Recenze KAISER elektrická udírna STOPĚTADVACÍTKA

Velká elektrická domácí udírna
KAISER elektrická udírna STOPĚTADVACÍTKA
KAISER elektrická udírna STOPĚTADVACÍTKA

Udírna KAISER elektrická udírna STOPĚTADVACÍTKA patří mezi české produkty, které mají hezký český název. V tomto případě označení „stopětadvacítka“ nasvědčuje většímu provedení celé elektrické udírny, která ještě existuje třeba také ve variantách „stovka“ nebo „padesátka“. Český zde ale není jen název, ale je to vidět také na samotném provedení udírny, které je velmi zdařilé a je vidět, že konstruktér při návrhu nad každodenním používám opravdu přemýšlel.

Spolehnout se můžete na použití ušlechtilých materiálů a kvalitu dílenského zpracování, takže zlaté české ručičky ještě stále mají co říct. Při provozu jsme ocenili malou spotřebu štěpky kouřového generátoru. Velikost udírny je tak akorát pro domácí použití, kde dáte až 20 kg potravin. Rozměry udící komory jsou 36 x 106,5 x 32,5 cm a vnější rozměry pak jsou 38,5 x 125 x 41 cm. Celková váha spotřebiče je 40 kg. Příkon topné spirály je 2000 W, trochu budete laborovat s vychytáním ideální teploty, ale vše je o zkušenostech.

Plusy:

  • Poměr cena/výkon
  • Kvalita konstrukčního provedení
  • Prostorná

Mínusy:

  • Trochu náročnější vychytat teplotu


4

Recenze KAISER elektrická udírna STOVKA nerez

KAISER elektrická udírna STOVKA nerez
KAISER elektrická udírna STOVKA nerez

Produkt KAISER elektrická udírna STOVKA nerez je českým výrobkem, který je větším bratříčkem modelu, jež se označuje jako „PADESÁTKA“. Provedení této udírny je z nerezu a elektrická udírna je přenosná. Do prostoru udírny vložíte téměř 15 kg masa, což odpovídá zhruba 50 kusům klobás. To je ideální kapacita i pro větší milovníky uzení. V rámci udírny získáte rovný rošt a vlnkový rošt na ryby. Dále jsou zde dva sety háčků ve tvaru S a U, každý po 5 kusech. K dispozici je samozřejmě teploměr. Je zde odkapávací miska, která zachytává tuk z masa.

Zajímavostí je, že k výrobku dostanete také přibaleny bukové piliny o hmotnosti 0,5 kg, takže ihned můžete začít udit. Díky topné spirále této elektrické udírny máte zajištěno čistější uzení, ale zároveň díky pilinám nepřijdete o autentickou chuť masa. Dřevěných pilin nespotřebujete mnoho, asi 150 g za 2 až 3 hodiny uzení. Maximální teplota v udírně je 110 °C, příkon topné spirály je 2000 W. Vnější rozměry jsou 39,5 krát 120 krát 27,5 cm.

Plusy:

  • Poměr cena/kapacita
  • Výkon
  • Lze přenášet

Mínusy:

  • Regulace teploty vyžaduje trochu cviku


5

Recenze HOMELUX HMLX 7005

HOMELUX HMLX 7005
HOMELUX HMLX 7005

Domácí udírna HOMELUX HMLX 7005 slouží k provozu primárně na dřevěné uhlí, na které je zde velký zásobník. Kromě toho má malý zásobník, kde se vkládají udící piliny, jež dodávají masu aroma. V rámci příslušenství dostanete teploměr, závěsné tyče o třech kusech a sadu háčků, kterých je celkem 8. V této udírně připravíte 6 až 7 kg surovin. K dispozici máte také dva rošty na ryby a křehčí maso. Výrobce nezapomněl také na odkapávací misku na tuk. Produkt má přijatelnou hmotnost 14 kg, takže jej zvládnete také přenášet.

Provedení působí slušně, nerezová ocel má sílu 1 mm. Díky nerezu se vám bude udírna dobře udržovat. Pokud se jedná o náš test, kterému jsme tuto už udírnu podrobili, líbila se nám jednoduchá regulace množství kouře v udící skříni. Zvládnete to jednoduše dvířky ve spodní části udírny, případně horním otvorem. Ideální regulaci teploty zase zvládnete díky teploměru, který najdete v horní části dvířek.

Plusy:

  • Bytelné provedení
  • Oddělený prostor na aromatické piliny
  • Snadná obsluha

Mínusy:

  • Menší kapacita


6

Recenze KAISER elektrická udírna PADESÁTKA nerez

Ideální elektrická domácí udírna
KAISER elektrická udírna PADESÁTKA nerez
KAISER elektrická udírna PADESÁTKA nerez

Přenosná KAISER elektrická udírna PADESÁTKA nerez se vám bude přenášet opravdu velmi snadno, a to díky rozumné hmotnosti 14 kg. Topná spirála má příkon 2 000 W a kapacita na potraviny je 8 kg. Maximální teplota v udírně je 110 °C. V balení najdete bohaté příslušenství, jednak je to rovný rošt, ale také dva vlnkové rošty a dva sety háčků různých tvarů S a U, každý po pěti kusech. Je tady samozřejmě také teploměr, odkapávací miska na tuk a také miska na piliny, kterou položíte na topnou spirálu. V balení jsou dokonce i bukové piliny o hmotnosti 0,5 kg.

Celkové rozměry této udírny jsou 39,5 x 80 x 27,5 cm. Nerezový materiál udírny znamená, že se vám bude dobře udržovat. S ohledem na nižší kapacitu udírny je vhodná tam, kde nemáte na udírnu mnoho místa, případně udíte spíše občasně a větší model by byl zbytečný. Výrobce ale nabízí i větší provedení této udírny se zhruba dvojnásobnou kapacitou. Kvalita zpracování je na velmi dobré úrovni, ale místy můžete narazit na nezačištěnou hranu, což může být ale nedostatek konkrétního kusu.

Plusy:

  • Výkon
  • Lehká a skladná
  • Snadná obsluha

Mínusy:

  • Místy nezačištěná hrana


zpět nahoru ↑

Nejprodávanější udírny 2024

Poradíme vám…

zpět nahoru ↑

Jak vybrat domácí/zahradní udírnu

jak vybrat udírnu

Uzení masa a grilování je v Česku velmi populární. Snad každý z nás měl někdy možnost ochutnat maso z udírny nebo pravidelně pořádá grilovací párty na zahradě. Snem nejednoho milovníka masa je mít také na vlastní zahradě postavenou udírnu. Dokonce můžete mít i kombinaci obojího, tedy gril s udírnou kombinovaný v jednom, o čemž si více řekneme také v rámci našeho průvodce, jak vybrat udírnu.

Všemu se budeme podrobně věnovat dále, ale nyní si řekneme v několika krocích, jak vlastně přistupovat k výběru udírny:

  • Přenosná nebo napevno – existují různá provedení, udírny mohou být přenosné, nebo mohou mít své pevné místo. Ujasněte si tedy, jakou variantu chcete. Přenosné jsou mnohdy spíše jen na douzení.
  • Kolik toho budete udit – od toho se také odvíjí velikost udírny, což přímo souvisí i s prvním bodem, kdy pevné udírny samozřejmě poskytnou více prostoru.
  • Jak budete chtít potraviny připravovat – můžete chtít pouze udit, ale můžete chtít třeba také grilovat, kdy se vám hodí kombinované udírny s grilem. Budete udit pouze maso, nebo i něco jiného?
  • Tradiční způsob nebo pohodlí – záleží na vašich požadavcích na způsob uzení, kdy v tradiční udírně musíte přiložit, ale potom je třeba moderní elektrické řešení, které je mnohem pohodlnější.

K čemu slouží udírna

Nejprve si pojďme říci, k čemu vlastně taková udírna slouží. Jak už napovídá její název, jejím primárním účelem je samozřejmě uzení masa. Nejčastěji je to čistě zaříznutý kus masa, kterému říkáme šrůtek. Zpravidla se jedná o kus bůčku. V udírně ale můžete udit třeba ryby či vejce, ořechy nebo sýry, vždy záleží pouze na vaší fantazii. Chuť uzeného je každopádně neopakovatelná a každý labužník ji bezpochyby musí milovat.

1

Varianty udíren

Udírny existují v různých variantách provedení, v závislosti na tom, k jakému použití jsou určeny. Záleží totiž na tom, kde chcete udírnu využívat, a také co všechno má udírna splňovat. Také můžete chtít mít udírnu postavenou napevno, nebo ji přenášet. Od toho se odvíjejí varianty jako je:

  • Pevná zahradní udírna
  • Přenosná (a stolní či rybářská) udírna
  • Kombinovaná udírna (udírna s grilem)
  • Multifunkční udírna
  • Izolovaná udírna
  • Automatická udírna

Pevná zahradní udírna

Klasická zahradní udírna, někdy také označovaná jako domácí udírna, je taková, která je nejčastěji v dřevěném nebo zděném provedení. Jednotlivé typy si ještě probereme dále.

Pokud máte kutilské schopnosti, je možná také stavba udírny. U klasické zahradní udírny se využívá konvenčního způsobu, tedy je zde klasické topeniště. Pevné udírny mohou být ale také elektrické.

Přenosná stolní domácí udírna

Pokud nemáte na udírnu dostatek místa, například nemáte velkou zahradu, ale třeba jen terasu, můžete zvolit udírnu přenosnou. Ty mohou využívat buď opět klasického topeniště, ale mohou být rovněž elektrické. Její výhodou je samozřejmě mnohem kompaktnější provedení, ale samozřejmě přenosná udírna zase nenabídne tolik místa.

Úplně ty nejmenší modely jsou potom stolní, které mohou využívat také lihového hořáku, či svíčky, ale jsou spíše na douzení již dopředu tepelně zpracovaného masa. Existují i malé rybářské udírny.

Zahradní udírna kombinovaná s grilem

U nás velmi oblíbenou variantou udírny je také kombinovaná udírna. Zjednodušeně řečeno je to vlastně udírna s grilem či gril s udírnou. Nemusíte tak pouze udit, ale můžete si užít u nás tolik oblíbeného grilování.

V takových udírnách můžete dokonce udit i grilovat zároveň. Jsou vybaveny kromě udící komory také roštem právě na grilování masa. Tyto typy udíren mohou být jak klasicky na dřevo, tak mohu být rovněž elektrické, mohou být pevné i přenosné.

Multifunkční udírna

Existují také udírny multifunkční, které se často používají v domácnostech. Může se v nich udit maso, ryby, sýry, můžete v nich topit nejen dřevěnými poleny, ale také pilinami. Pro rychlejší uzení je možno také tuto udírnu doplnit o elektrickou spirálu. Můžete tak kombinovat konvenční i elektrický způsob uzení. Multifunkční udírny nabízejí také možnost pečení masa.

Izolovaná udírna

Zvláštním typem udírny je izolovaná udírna. To je takový druh, který můžete provozovat také v zimě, zatímco u většiny jiných udíren je jejich sezóna od jara do podzimu. Izolovanou udírnu ale lze provozovat i při teplotách pod 5 °C.

Automatická udírna

Je to v podstatě pokročilejší varianta multifunkční elektrické udírny, někdy se označuje také jako digitální udírna. Zajišťuje automatickou regulaci teploty. Je zde plná automatizace celého procesu, včetně schopnosti dávkovat dřevěnou směs.

2

Udírna dle typu

O některých typech udíren jsme hovořili už výše, kde jsme zmiňovali jednotlivé varianty provedení. Nyní se tedy pojďme podívat na to, jaký typ udírny si můžete vlastně vybrat. V zásadě si je můžeme rozdělit takto:

  • Dřevěná a zděná udírna (na dřevo)
  • Elektrická udírna

Dřevěná a zděná udírna

Dřevěné nebo zděné provedení bývá velice často součástí třeba venkovního posezení. Mohou být součástí letní kuchyně. Jedná se o tradiční řešení, které prosazují zejména skuteční vyznavači uzení masa.

Mnoho lidí nedá na takovou udírnu dopustit, zejména s ohledem na charakteristickou chuť uzeného masa, která je zde přesně taková, jakou byste očekávali. Pokud skutečně milujete uzené maso, je také výborné, že zde máte opravdu mnoho místa na velké množství surovin.

Výhody dřevěných a zděných udíren
  • Dokonalá chuť uzeného masa
  • Prostorné řešení
  • Relativně nízké náklady na pořízení i provoz
  • Možnost stavby svépomocí
Nevýhody dřevěných a zděných udíren
  • Nutnost topit dřevem
  • Uzení je třeba kontrolovat manuálně, chce to zkušenosti
  • Riziko požáru
  • Musíte na ni mít místo

Elektrická udírna

Pokud máte rádi uzené maso, ale už méně vás naplňuje práce, která kolem toho je, tak je samozřejmě zajímavou volbou elektrická udírna. Ta přináší do uzení masa vyšší komfort. Nic nemusíte ručně hlídat, vše si snadno nastavíte.

Hlavním přínosem je samozřejmě skutečnost, že zde nemusíte řešit topení dřevem. Na druhou stranu je zde tedy otázka chuti pokrmů, protože zde je zkrátka topná spirála nevznikají zde spaliny ze dřeva.

Moderní elektrické udírny dnes ale už nabízejí generátor kouře. Ten dodá chuť, často i díky aromatickým pilinám. To ale nepřesvědčí mnohé zastánce uzení masa v tradiční udírně. Otázka chuti je však věcí názoru a osobních zkušeností.

Elektrická udírna je každopádně ideální řešení pro ty, kdo nemají tolik místa na velkou pevnou udírnu, nebo zkrátka chtějí udit maso jen občas.

Výhody elektrických udíren
  • Pohodlná obsluha bez nutnosti topit
  • Nic nehlídáte, nastavíte parametry a čas a počkáte si na výsledek
  • Vhodné pro občasné uzení
  • Nezabere tolik místa, může být i přenosná
Nevýhody elektrických udíren
  • Vyšší cena vybavenějších plně automatizovaných modelů
  • Nutnost zdroje elektrické energie
  • Autentická chuť uzeného masa nemusí být tak uspokojující
  • Zjednodušení procesu vás připraví o část atmosféry uzení masa

Materiál udírny

Důležitou vlastností každé udírny je samozřejmě její konstrukce. Zde se to hodně liší podle toho, o jakou udírnu se jedná. Z toho, co jsme si dosud řekli, lze samozřejmě usuzovat, že nejčastěji jsou udírny vyráběny ze:

  • Dřeva a zděné
  • Kovu (nerezová ocel, pozinkovaný plech)

Velké pevné zahradní udírny, které si řada lidí staví i sama, jsou samozřejmě vyrobeny ze dřeva nebo jsou zděné a topí se v nich dřevěnými poleny. Můžete také dřevěnou udírnu zakoupit, zděnou vám samozřejmě musí někdo postavit.

Elektrické modely jsou potom výhradně z nerezové oceli nebo z levnějšího pozinkovaného plechu. Nerezová udírna má výhodu ve snadné údržbě. Na trhu ale máte také kovové udírny, které jsou určeny k vytápění konvenčním způsobem, obvykle pak ale nikoliv poleny, ale třeba dřevěným uhlím.

Existují také udírny, které využívají různé kombinace materiálů. Není tedy problém koupit udírnu, která třeba kombinuje pozinkovaný plech a betonovou základnu topeniště. Taková udírna je velmi bytelná a působí elegantně.
3

Jak udírny fungují

Pokud si plánujete pořídit svou první udírnu a dosud nemáte úplně představu o tom, jak vlastně taková udírna funguje, podíváme se na to právě nyní. V prvé řadě je potřeba si říci, z čeho se vlastně udírna skládá. Typicky u klasické udírny najdeme:

  • Topeniště
  • Kouřovod
  • Udící skříň
  • Komín

Topeniště

Topeništi se někdy říká také ohniště, přičemž je umístěno v dolní části samotné udírny. Topeniště ale může rovněž být oddělené, tedy mimo udírnu, nejčastěji u velkých zahradních provedení. V takovém případě se kouř do udírny přivádí kouřovodem.

Varianta s topeništěm přímo v udírně vám zabere méně místa, ale trochu hůře se vám bude regulovat teplota kouře a musíte si rovněž dávat pozor na intenzitu ohně, aby vám nehořelo plamenem také v udírně. Oddělené topeniště je tak z mnoha důvodů praktičtější, zároveň je to ideální řešení pro uzení studeným kouřem.

Topeniště má rošt, kde probíhá samotné hoření paliva, což jsou u klasických udíren nejčastěji dřevěná polena. Může se ale jednat také o brikety a podobně. Na popel je zde popelník. Je tedy patrné, že je to velmi podobné, jako například u kamen.

Je zřejmé, že v tomto případě hovoříme o udírnách klasických, kde se topí pevným palivem, ale pokud se jedná o udírny elektrické, tak ty pochopitelně topeniště nemají. Zde se vyskytuje jako náhrada topeniště topná spirála.

Kouřovod

Oddělený systém topeniště a udírny znamená nutnost spojit je kouřovodem. Pokud máte zděnou udírnu, může rovněž kouřovod být zděný, ale můžete samozřejmě použít plechové řešení, které normálně zakoupíte. Jestliže si stavíte udírnu svépomocí, dávejte pozor na sklon kouřovodu, který by ideálně měl být 10 centimetrů na metr.

Udící skříň

Velice důležitou součástí každé udírny je samozřejmě samotná udící skříň, případně také udící komora. Tento prostor se samozřejmě nachází nad topeništěm, a to i v případě, pokud je topeniště oddělené, protože kouřovod pochopitelně musí stoupat vzhůru. Pomocí mřížky u vyústění kouřovodu je následně kouř rovnoměrně distribuován do prostoru udící skříně.

Dále v udírně najdete tyč, na které jsou typicky háčky, na něž potom zavěsíte samotné suroviny, tedy nejčastěji maso. V souvislosti s tím je vhodné mít také na výše zmíněné mřížce instalovánu síť, která slouží k zachycení masa, které případně spadne.

V udírně je důležité mít také teploměr, abyste měli představu o tom, při jaké teplotě se maso zpracovává. Musí být umístěn tak, aby podával smysluplné hodnoty, tedy ideálně v místě, kde se udí maso. Nejčastěji se používá bimetalový teploměr, který je takovým klasickým řešením, ale můžete samozřejmě využít i jiné teploměry, včetně třeba digitálního.

Komín

Každá udírna musí mít nakonec také komín, který odvádí přebytečný kouř dále z udírny. Udírna jednoduše nemůže být uzavřená. Podobně jako u kouřovodu, také zde se využívá často libovolné plechové roury, můžete si například koupit komínový vývod.

Na komínu můžete mít umístěnu regulační klapku, pomocí které pak je možné regulovat odvod kouře z komína. Umožníte si tak další regulaci, díky které lze docílit lepší kontroly nad tím, kolik kouře se vyskytuje v samotné udící skříni.

4

Palivo či napájení

Palivo do klasické udírny

U klasických udíren je to tuhé palivo, typicky dřevěná polena, ale mohou to být také brikety, piliny, štěpka, dřevěné uhlí apod. Většina lidí nejraději používá klasické dřevo, ovšem musí to být tvrdé dřevo. Nejlépe je použít buk, olši nebo břízu, mohou to být ale také polena ovocných stromů, jako je třeba jabloň nebo švestka.

Pokud budete topit v udírně dřevem, vyhněte se měkkému dřevu, tedy typicky dřevu jehličnanů. Důvodem je to, že v tomto dřevě se vyskytuje velké množství pryskyřice, která je velmi aromatická. Ačkoliv pryskyřice nám sama o sobě rozhodně voní, tak při uzení masa negativně ovlivňuje jeho chuť.

Abyste docílili co nejlepší kvality hoření a aby nedošlo k ovlivnění chuti masa, je vhodné topit tvrdým dřevem, které je dostatečně vysušené. Úplně nejlepší je, pokud použijete dřevo bez kůry. Asi není potřeba dodávat, že dřevo samo o sobě musí být kvalitní.

Napájení elektrické udírny

Jiná situace je u elektrických udíren, kde tedy využíváme čistě elektrické energie, která vytváří teplo díky instalovanému topnému tělesu. Pokud je udírna vybavena generátorem kouře, nejčastěji se používají brikety nebo štěpka či aromatické piliny, které se zde ohřívají přímo na spirále.

5

Další důležité parametry

Hmotnost

Pokud si stavíte zahradní udírnu sami, ať už dřevěnou nebo zděnou, hmotnost samozřejmě neřešíte. Pokud však kupujete hotový produkt, u většiny pevných udíren, kde se nepředpokládá, že se budou neustále přemisťovat, se hmotnost pohybuje někde okolo 20 kg. Můžete zakoupit ale lehčí i mnohem těžší zařízení, kdy hmotnosti některých udíren, třeba s betonovou základnou, mohou být i ve stovkách kilogramů.

Vždy tedy záleží na použitých materiálech. Hmotnost je nejvíce důležitá tehdy, pokud pořizujete přenosnou udírnu, kdy existují velmi malé udírny třeba pouze na ryby, případně stolní udírny, které jsou velmi lehké.

Výkon a příkon

Nejvyšších výkonů dosahují udírny, které jsou určeny k pevné instalaci. U kupovaných udíren se zpravidla můžete spolehnout na vyšší efektivitu, než v případě udírny, která je vyrobena podomácku. Větší výkon obecně nabízejí prostornější udírny a jsou ideální na správné vyuzení masa i bez předchozí tepelné úpravy. Zejména přenosné udírny nemusí na čerstvé maso stačit.

Pokud pořizujete elektrickou udírnu, roli hraje výkon topného tělesa. Ten se může pohybovat nejčastěji od 500 W po 1500 W, ale závisí samozřejmě na konkrétním výrobku. Potřebný výkon se odvíjí pochopitelně také od velikosti samotné udírny, kdy pro větší udírnu je zkrátka potřeba většího výkonu, aby bylo tepelné zpracování masa odpovídající.

Velikost udírny

V případě udírny je velice důležitá také její velikost, o které jsme hovořili už výše. Ta je důležitá zejména z toho pohledu, kolik masa budete chtít v udírně běžně připravovat. Pokud udíte rádi a často a chcete udit maso pro větší skupiny lidí, určitě na velikosti udírny záleží a ideální je udírna aspoň na cca 15 kg masa.

Je potřeba pochopitelně počítat s tím, že pokud si chcete pořídit kompaktní přenosnou udírnu, nedokážete v ní najednou udit tolik masa, jako ve velkých, nejčastěji pevných udírnách. Je tady zkrátka kompromis mezi velikostí a kompaktním provedením a je jen na vás, který parametr upřednostníte.
6

Funkce a možnosti moderní udírny

Udírna dnes nemusí být pouze topeniště, kouřovod, udící komora a komín, kde je největší vymožeností teploměr. Může to být také poměrně inteligentní zařízení, což platí zejména pro multifunkční elektrické udírny, které mohou nabídnout další zjednodušení uzení.

  • Automatická regulace teploty – nejčastěji je touto funkcí vybavena digitální udírna, tedy pokročilejší verze elektrické udírny, která řídí celý proces automaticky.
  • Dávkovač dřevěné směsi – pokročilé udírny umí samy dávkovat také dřevěnou směs určenou k topení, jako jsou třeba piliny nebo brikety.
  • Časovač – samozřejmostí u pokročilejších automatizovaných modelů udíren je možnost nastavit si přesnou dobu uzení masa.
  • Regulace vývinu kouře – elektrické multifunkční udírny s generátorem kouře dokáží samy regulovat množství kouře v komoře.

Jaké jsou způsoby uzení?

V našem textu už jsme se zabývali tím, jak udírna vlastně funguje, což jsme si vysvětlili na jednotlivých částech, ze kterých se udírna skládá. Zároveň ale existují také různé způsoby uzení surovin, nejčastěji tedy masa. Podle toho, který způsob použijeme, takové vlastnosti uzených pozdravím získáme. V tomto ohledu vše hodně závisí na teplotě kouře, kdy se využívá:

  • Uzení horkým kouřem – teploty do 100 °C, využívá se tehdy, pokud díky intenzivnímu kouři chceme získat výraznou chuť. Využívá se u předvařeného masa nebo klobás. Udí se krátkou dobu, a to do 2 hodin.
  • Uzení teplým kouřem – teploty do 60 °C, je nejčastější metoda uzení, kdy se udí zhruba po dobu 2 až 12 hod., v závislosti na surovinách. Pro uzeniny stačí méně času, pro maso je potřeba více. Suroviny také tratí poměrně málo na váze, okolo 10 %, přičemž výsledek nám zajistí relativně vysokou trvanlivost.
  • Uzení studeným kouřem – teploty od 16 do 22 °C, jedná se o alternativu k teplým způsobům uzení. Počítejte s vyšší časovou náročností, kdy můžete udit s přestávkami několik dní, ale i dva týdny. Při takovém uzení surovina ztratí až 20 % hmotnosti, ale výsledek je z hlediska konzistence a barvy nejvíce vyvážený a je nejvíce vhodný pro trvanlivé potraviny, u kterých se předpokládá dlouhodobá spotřeba.

Vyplatí se postavit si udírnu svépomocí?

V našem rádci při výběru ideální udírny jsme se několikrát dotkli tématu udíren, které si lidé stavějí sami. Pokud vás napadlo, že jsi takovou udírnu také vybudujete, je potřeba si nejprve položit otázku, zda na to máte patřičné schopnosti.

Pokud patříte mezi domácí kutily, co si sami dokáží opravit nebo vyrobit cokoliv, tak rovněž vlastní domácí udírna a stavba udírny pro vás nebude neřešitelný úkol. Kromě toho, že samotné budování udírny pro vás bude výzvou, můžete si udírnu postavit přesně podle vašich představ, a to jak z pohledu velikosti, parametrů, tak celkového vzhledu a použitých materiálů.

Jiná situace nastává v případě, kdy na vše voláte odborníky a vrcholem kutilství je pro vás výměna žárovky. Tehdy se do stavby domácí udírny raději nepouštějte a pořiďte si hotový produkt. Pokud si nejste stavbou udírny jisti, rozhodně stojí za to zakoupit hodový výrobek i z pohledu bezpečnosti, kde koupený produkt samozřejmě musí splňovat určité bezpečnostní parametry.

Nejznámější výrobci udíren

Udírny nejrůznějšího druhu dnes nabízí celá řada výrobců. Někteří se soustředí spíše na nerezové elektrické modely, jinde najdete v nabídce zase častěji klasické dřevěné modely. Výrobci pokrývají různé cenové kategorie, takže si může každý vybrat dle svých nároků na kvalitu, funkce i provedení.

Udírny Weber

Udírny Weber

U tohoto výrobce najdete řadu profesionálních udíren, kde se klade důraz na vysokou kvalitu materiálů. Firma je známá také svými grily, které vyrábí už od roku 1952.

Udírny Kaiser

Udírny Kaiser

Výrobce slušně vybavených udíren. V závislosti na tom, kolik peněz chcete investovat, koupíte modely levnější i ve střední cenové kategorii. Nejvíce má v nabídce nerezové udírny.

Udírny Klarstein

Udírny Klarstein

Německá značka nabízejí inovativní produkty, což se promítá také do jejich nabídky udíren. Zaujmout vás může také povedený design výrobků.

Udírny Tohos

V nabídce této značky najdete zejména udírny ze dřeva. Právě jejich dřevěné provedení z nich dělá zajímavé designové řešení. Většina produktů je ve střední cenové relaci.

Udírny Bradley

Udírny Bradley

U této značky se setkáte s širokým sortimentem, který zahrnuje ty nejlevnější udírny, ale také podstatně dražší zařízení pro fajnšmekry. Je na vás, kolik chcete investovat.

Udírny Borniak

Udírny Borniak

Udírny tohoto výrobce se vyznačují snadnou obsluhou. Provedení udíren je na vysoké úrovni. Taková domácí udírna splní požadavky většiny běžných zákazníků.

Udírny Homelux

Udírny Homelux

U této značky si vyberete zejména v kategorii základních udíren, které jsou ideální pro občasné uzení. Výrobce má v sortimentu zejména levnější jednoduché modely.

Nejznámější prodejci a srovnávače udíren

Udírny OBI

Udírny Obi

Grily, grilovací krby, udírny a celou řadu dalšího sortimentu najdete v síti známých hobbymarketů. V udírnách si můžete vybírat klasické i elektrické modely, také cenová relace je pestrá.

Udírny Heureka

Udírny Heureka

Díky tomuto srovnávači zboží si můžete porovnat cenu vámi vybrané konkrétní udírny u jednotlivých prodejců. Kromě toho zde najdete velmi užitečné uživatelské recenze daných produktů, udírny a grily nevyjímaje.

Udírny Bauhaus

Udírny Bauhaus

Chceme-li udit maso, nezřídka zamíříme do hobbymarketu, protože udírny jsou zde běžným sortimentem. Nejinak je na tom Bauhaus, který vám nabídne udírny vhodné pro většinu běžných uživatelů, a také nejrůznější příslušenství k udírnám.

Udírny Mountfield

Udírny Mountfield

Populární hobbymarket, který má v nabídce všechny varianty udíren. Najdete zde domácí udírny, a to za velmi zajímavé ceny. K dispozici je klasické provedení i digitální udírna elektrická se snadnou obsluhou.

Cenové relace udíren

Cena vždy patří k velmi sledovaným parametrům každého výrobku, a nejinak je tomu v případě udírny. Ty koupíte od několika tisícovek, ale může se jednat i o modely za desítky tisíc. Záleží na tom, jakou požadujete kvalitu a funkce.

  • Udírny do 3 000 Kč – ty nejlevnější udírny na trhu, které budou mít spíše menší kapacitu. Také kvalita bude spíše průměrná, ale pro základní použití určitě vyhoví. Nepočítejte s rozšířenými funkcemi a obvykle v této ceně koupíte hlavně holé udírny ze dřeva. Udírna tak nemusí mít veškeré příslušenství, takže budete muset třeba dodělat topeniště a dokoupit kouřovod. Nejlevnější plechové udírny na trhu jsou pak vhodné řešení hlavně pro ty z vás, kdo udí spíše občasně.
  • Udírny od 3 000 do 10 000 Kč – zlatá střední cesta, ve které si vybere asi většina zákazníků. V této ceně si už můžete vybírat kvalitnější provedení. V těchto cenách se už vyskytují také elektrické udírny, které nabídnou slušnou kapacitu. V závislosti na tom, jak moc se budete blížit spodní nebo horní hranici uvedené cenové kategorie, na tom bude také kvalita použitých materiálů. U levnějších provedení najdete pozinkovaný plech, ty dražší budou nerezové.
  • Udírny od 10 000 Kč – za udírnu můžete utratit opravdu nemalou částku. Pokud si potrpíte na maximální kvalitě materiálů a třeba také na špičkovém designu, určitě se nemusíte zdráhat investovat více. Jestliže se budeme bavit o násobcích této částky, tak už se jedná o profesionální udírny, které využijí třeba kuchaři. Pro občasné uzení je cena takových udíren ale obvykle zbytečně vysoká.

Nejčastější otázky při výběru domácí a zahradní udírny

Jaká udírna je pro mne vhodná?

Základní otázkou, kterou byste si měli položit je, jak často a kolik surovin najednou budete udit. Podle toho si vyberte především velikost udírny. Pokud udíte často, nejsou úplně ideální také ty nejlevnější modely na trhu.

Klasickou udírnu ze dřeva nebo raději zděnou?

Pokud jste se rozhodli, že je pro vás tou pravou volbou klasická zahradní udírna na dřevo, která bude mít své pevné místo na dvorku, stojíte před základní otázkou, zda bude dřevěná nebo zděná. Dřevěné udírny lze často také zakoupit, zděnou si budete muset postavit. Existují názory, že dřevěná udírna dodává masu tu nejvíce autentickou chuť.

Jaké dřevo v udírně použít?

V našem textu jsme se zabývali volbou vhodného dřeva do udírny. Ideální je tvrdé dřevo, vysušené a bez kůry. Důležité je ale upozornit také na to, že v žádném případě se nesmí jednat o dřevo, která bylo nějakým způsobem ošetřeno, či napuštěno. Pokud budete chtít použít piliny, vyhýbejte se pilinám, které jsou z motorové pily, protože jsou částečně kontaminovány olejem. Pamatujte na to, že vše na čem udíte, se vám dostává do masa, které potom konzumujete.

Jak na skladování uzenin?

Jakmile máte vyuzené maso, je důležitá také otázka jeho skladování. Uzeniny se obecně skladují na chladném a tmavém místě, které musí být dobře větrané. Ideálně by měly být uzeniny zavěšeny na hácích, kde si ale zase musíte dávat pozor na to, aby se nestaly zdrojem potravy hlodavců.

Zajímavé zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ud%C3%ADrna

5/5 - (2 hodnocení)

O autorovi

Komentáře k článku

Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.


Přidejte svůj komentář

Všeuměl.cz
Logo