Nejlepší zavařovací hrnce pro rok 2024

Jak nejlépe uchovat letní úrodu, domácí omáčky nebo dětské výživy? Zavařování patří k oblíbenému způsobu přípravy jídel. Náš test a recenze vám poradí, jak vybrat ten nejlepší elektrický zavařovací hrnec pro domácí využití.

TEST: 6 nejlepších zavařovacích hrnců 2025

1. místo 2. místo 3. místo 4. místo 5. místo 6. místo
Domo DO 42325
Vítěz testu
Sencor SPP 2100WH
Cena/výkon
Domo DO 42324 Concept ZH 0040 ETA 1127 90000 Sencor SPP 2200SS
Domo DO 42325 Sencor SPP 2100WH Domo DO 42324 Concept ZH 0040 ETA 1127 90000 Sencor SPP 2200SS
  • Digitální ovládání
  • Nerezové provedení
  • Vysoký příkon
  • Časovač
  • Cena
  • Časovač
  • Dobrý výkon
  • Přední výpustní ventil
  • Digitální ovládání
  • Objem 27 l
  • Širší možnosti využití
  • LCD displej
  • Nízká hmotnost
  • Nerez
  • Kvalitní nerezové provedení
  • Delší přívodní kabel
  • KEEP WARM
  • Dva režimy
  • Dvojitá bezpečnostní pojistka
  • Nerezový plášť
Hodnocení:
95%
Hodnocení:
93%
Hodnocení:
90%
Hodnocení:
88%
Hodnocení:
87%
Hodnocení:
85%

Recenze zavařovacích hrnců

1

Recenze Domo DO 42325

🏆 Vítěz testu
Domo DO 42325
Domo DO 42325

Top produktem našeho testu se stal hrnec Domo DO 42325, který je u zákazníků velmi oblíbený. Jedná se o plně automatický hrnec v nerezu s objemem 27 l, který patří k nejvyužívanějším pro běžné domácnosti. Tento hrnec je vybaven přehledným displejem, na kterém můžete nastavit teplotu a čas zavařování. Hrnec má prakticky umístěný výpustný ventil na boku, který je určen pro vypouštění přebytečné vody ze zavařování, ale lze jej využít například i pro natáčení čaje nebo svařeného vína, které lze v nerezovém hrnci také udělat. Výhodou nerezu je to, že se po červeném vínu nezbarví, jako se to může stát například u smaltu.

Teplotu je možné nastavit od 30 do 100 °C, což je celkem široké rozpětí a časovač pak do 120 minut. Samozřejmě ale nemusíte časovač využít a zavařovat tak dlouho, jak budete sami potřebovat, což je výhoda. Pochválit musíme především příkon, který dosahuje 2000 W. To je výborná hodnota, která výrazně urychlý celý proces zahřívání. Co se týče designu, tak tento hrnec ničím nepřekvapí, ale minimálně je praktický vzhledem ke dvěma úchopům i výpustnému ventilu.

Plusy:

  • Digitální ovládání
  • Nerezové provedení
  • Vysoký příkon
  • Časovač

Mínusy:

  • Vyšší cena
  • Kratší napájecí kabel


2

Recenze Sencor SPP 2100WH

Cena/výkon
Sencor SPP 2100WH
Sencor SPP 2100WH

Druhé místo patří zaslouženě hrnci od značky Sencor. Model SPP 2100WH je sice vybaven pouze manuálním ovládáním namísto digitálního, ale svou funkcí plní také dobře. V tomto případě se jedná o smaltovaný hrnec v bílé barvě s černými detaily. I zde jsou po stranách hrnce pevná, tepelně izolovaná ucha, výpustný ventil je v tomto případě vepředu, nikoliv z boku jako u předchozího modelu. Teplotu lze nastavit také v rozmezí od 30 do 100 °C a časovač od 20 do 120 minut. K dispozici je také praktický rošt na zavařovací sklenice. Ve smaltovaném hrnci od Sencoru lze také nejen zavařovat, ale vařit i polévky, omáčky či guláše nebo jej využít na čaj, svařené víno, punč a podobně.

Oproti předchozímu modelu má tento trochu nižší výkon – 1800 W. I tak je to ale stále velmi slušná hodnota a nahřívání vody probíhá rychle. Nevýhodou tohoto hrnce může být jeho materiál. Smalt je náchylnější k mechanickému opotřebení, snadno se poničí, pokud s ním o něco bouchnete, proto by manipulace měla být opatrnější. Přední ventil zároveň nedovoluje příliš silný průtok, takže voda po zavařování vytéká déle, ale v tom nevidíme výrazný problém. Hrnec je také trochu těžší (7,34 kg). Vzhledem k ceně lze tento model hodnotit jako skvělou volbu co se týče poměru ceny a výkonu.

Plusy:

  • Cena
  • Časovač
  • Dobrý výkon
  • Přední výpustní ventil

Mínusy:

  • Vyšší hmotnost
  • Méně odolný materiál


3

Recenze Domo DO 42324

Domo DO 42324
Domo DO 42324

Opět se vracíme ke značce Domo, tentokrát se smaltovaným hrncem. I v tomto případě se jedná o automatický elektrický zavařovací hrnec s displejem, termostatem a časovačem. I zde je k dispozici plynulé nastavení teploty od 30 do 100 °C, časovač včetně možnosti nepřetržitého chodu a zvukový signál, který upozorní na konec nastaveného programu. Hrnec je vyveden v bílé barvě s černými detaily, součástí je poklice a ucha z tepelně izolovaného plastu a také výpustný ventil, který je umístěn dole na boku nádoby. Opět se zde nabízí možnost využití hrnce i pro jiné účely než jen zavařování.

Hrnec je vybaven pojistkou proti přehřátí a v případě, kdy v nádobě dojde voda, přístroj vydá signál. Protože je hrnec ze smaltu, tak je oproti nerezovému modelu Domo DO 42325 těžší o téměř 2 kg (váží 7,05 kg). I to je třeba při koupi zvážit. Nastavená teplota vždy reálně odpovídá (pro kontrolu můžete změřit klasickým teploměrem). Může se vyskytnout odchylka, ale to je vždy maximálně 2 stupně plus nebo mínus. Nevýhodou je tak asi jen trochu vyšší cena, než například oproti předchozímu smaltovanému hrnci.

Plusy:

  • Digitální ovládání
  • Objem 27 l
  • Širší možnosti využití

Mínusy:

  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena


4

Recenze Concept ZH 0040

Concept ZH 0040
Concept ZH 0040

Dalším v řadě je zavařovací hrnec Concept ZH 0040. Všechny hrnce z našeho testu mají dobré výsledky a bylo těžké je seřadit za sebou, rozdíly v kvalitě nebo způsobu a možnostech využití jsou opravdu minimální. Tento nerezový model vyniká svou lehkostí, váží pouze 4,4 kg. I v tomto případě je objem 27 litrů a výkon v hodnotě 2000 W je jen třešničkou na dortu. Hrnec je plně automatický a ovládá se dvěma knoflíky k nastavení teploty a času. Vše je pak zobrazeno na digitálním displeji. I zde lze nastavit teplotu od 30 do 100 °C a čas od 1 do 120 minut i nepřetržitý provoz.

Součástí jsou také tepelně izolovaná madla a výpustný ventil na boku nádoby. Líbí se nám také funkce Keep Warm, která udržuje obsah teplý, což se hodí například při využití hrnce pro přípravu horkých nápojů. Trochu nás zklamala poklice z tvrzeného plastu, která není příliš kvalitní a hůře pasuje do úchytů. Výpustný ventil má menší průtok, a tak je vypouštění přebytečné vody na delší dobu. Vzhledem k těmto parametrům je cena možná trošku vyšší, než by mohla být.

Plusy:

  • LCD displej
  • Nízká hmotnost
  • Nerez

Mínusy:

  • Méně kvalitní plastové součásti
  • Malý průtok


5

Recenze ETA 1127 90000

ETA 1127 90000
ETA 1127 90000

S 25 litry objemu, tedy o něco menším objemem než je standard, přichází elektrický hrnec nerez ETA 1127 90000 Granny. S příkonem 1800 W patří k výkonnějším přístrojům. Nerezový plášť a detaily z tvrzeného plastu jsou velmi odolné a hrnec je vhodný i pro jiné využití než jen k zavařování. Ovládání je jednoduché, manuální a podobně jako u předchozích modelů lze nastavit jak teplotu, tak čas zavařování. Termostat lze nastavit od 30 do 100 °C a čas od 20 do 120 minut, což jsou shodné hodnoty, jako u dalších hrnců v této recenzi.

Sice zde není displej, ale dosažení požadované teploty ukazuje světelná kontrolka a konec vaření je oznámen pípnutím. Poté se hrnec sám vypne. Na tomto modelu se nám líbí delší přívodní kabel s 1,2 metru délky, což může být v mnoha domácnostech praktické nebo třeba i při využití mimo domácnost (např. svařené víno ve venkovních prostorech a podobně). Výhodou je také praktická tabulka, která uvádí, na jakou teplotu a jak dlouho by se měly zavařovat jednotlivé suroviny a potraviny. Tabulka je součástí návodu. Určitě potěší i funkce KEEP WARM, která udržuje obsah teplý (ideální pro přípravu horkých nápojů, gulášů, polévek). Doporučujeme ale pro jistotu pořídit i teploměr, teplota nastavená na termostatu ne vždy odpovídá reálné teplotě.

Plusy:

  • Kvalitní nerezové provedení
  • Delší přívodní kabel
  • KEEP WARM

Mínusy:

  • Reálná teplota se může lišit od té nastavené


6

Recenze Sencor SPP 2200SS

Sencor SPP 2200SS
Sencor SPP 2200SS

Velice podobné parametry jako hrnec od ETY má i model Sencor SPP 2200SS. Má tradiční objem 27 litrů, příkon 1800 W a klasické manuální ovládání. K dispozici je samozřejmě také výpustní ventil umístěný na boku nádoby, která je tvořena z nerezového pláště. Opět se zde setkáte s nastavitelným termostatem od od 30 do 100 °C a čas od 20 do 120 minut. V tomto režimu lze zavařovat, hrnec pak nabízí ještě druhý režim, který udržuje obsah teplý. Opět je to ideální pomocník nejen při zavařování, ale i při přípravě většího množství omáček, guláše, polévek nebo třeba punče a podobně.

Potěší také dvojitá bezpečnostní pojistka, která hlídá vyvaření vody a přehřátí. I u tohoto hrnce se může občas objevit drobný rozdíl mezi nastavenou a reálnou teplotou, ale tato odchylka je naprosto minimální. Při dosažení nastavené teploty vás hrnec upozorní zvukovým signálem. K dispozici je také rošt na zavařovací sklenice s průměrem 31,1 cm.

Plusy:

  • Dva režimy
  • Dvojitá bezpečnostní pojistka
  • Nerezový plášť

Mínusy:

  • Vyšší cena


zpět nahoru ↑

Nejprodávanější zavařovací hrnce 2025

Poradíme vám…

zpět nahoru ↑

Jak vybrat zavařovací hrnec

Jak nejlépe uchovat letní úrodu, domácí omáčky nebo dětské výživy? Zavařování patří k oblíbenému způsobu přípravy jídel. Náš test a recenze vám poradí, jak vybrat ten nejlepší elektrický zavařovací hrnec pro domácí využití. 

Jak vybrat zavařovací hrnec

Na co se zaměřit při výběru hrnce

Pokud se rozhodnete pořídit si praktický zavařovací hrnec, je dobré vědět, na co se při jeho výběru zaměřit. Níže najdete několik základních rad, které vám s výběrem pomohou. 

  • Jaký vybrat objem při výběru vás určitě bude zajímat objem hrnce. Jaký zvolit, aby hrnec vyhovoval vašim potřebám? Pokud zavařujete často a ve větším, pak určitě sahněte po variantě alespoň 27 litrů, kam se vejde zhruba 22 klasických zavařovacích sklenic. Pro příležitostné zavařování pak postačí i menší varianty kolem 16 litrů objemu. 
  • Elektrický nebo klasický hrnec v dnešní době pravděpodobně vsadíte na elektriku, ale i klasické hrnce určitě najdou využití. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kromě přísunu energie je elektrický hrnec jednodušší v tom, že do něj sklenice jen vložíte a on se o zbytek postará sám. Postup je velice jednoduchý a obejdete se bez neustálého hlídání. Klasický hrnec musí přijít na sporák a je třeba vše správně hlídat a vybrat správnou teplotu. Nalákat by vás ale mohla nižší cena nebo životnost. 
  • Smalt nebo nerez na trhu se často setkáte s různými materiály zavařovacích hrnců, z nichž převládá smalt a nerez, Jaký je mezi nimi rozdíl a který vybrat? Smaltované hrnce dobře vypadají a jsou levnější než jiné varianty. Smalt je ale náročnější na údržbu a také náchylnější k poškození. Nerezové hrnce jsou citelně dražší, ale snadno se udržují a mají dobrou životnost. Je tak na vás, zda se rozhodnete spíše podle ceny nebo kvality. 
  • Jaký by měl být ideální příkon příkon se značí zkratkou W (Watt) a samozřejmě hraje roli u elektrických hrnců. Podobně jako u dalších elektrických spotřebičů hraje i zde celkem důležitou roli a platí, že čím vyšší, tím lepší, co se výkonnosti hrnce týče. Ideální příkon se u běžných hrnců do domácnosti pohybuje kolem 1600 až 1800 W, ale může být samozřejmě nižší i vyšší. Nižší však příliš nedoporučujeme. 
  • Co by měl elektrický zavařovací hrnec umět jestliže se rozhodnete pro moderní variantu a pořídíte si elektrický hrnec na zavařování, pak sledujte také jeho funkce. Co by měl umět, aby byl opravdu praktickým pomocníkem? Určitě by měl nabízet možnost nastavení teploty a tu by měl umět poté také udržet. Pro ideální výsledky je dobrý také časovač, který ohlídá dobu zavařování a hodí se i vypouštěcí ventil, díky němuž bezpečně odlijete horkou vodu. Bezpečnostní pojistky by také neměly chybět. 
1

Typy zavařovacích hrnců 

Jak už zde bylo řešeno, rozlišujeme dva základní typy zavařovacích hrnců. Elektrické a klasické. Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody?

Klasické zavařovací hrnce

Klasické zavařovací hrnce se příliš neliší od těch, ve kterých se běžně vaří. Mívají ale větší objem, jsou vytáhlé více do výšky a jejich součástí je speciální víko a vložka, neměl by chybět také teploměr pro kontrolu správné teploty. 

Tyto hrnce bývají plechové a obvykle jsou určeny na základní typy varných desek, jako je elektrický sporák, plynový sporák nebo sklokeramika. Na indukci většinou vhodné nejsou. Práce s tímto hrncem je náročnější v tom, že musíte sami hlídat teplotu i čas, aby se vše zavařilo tak, jak má. Výsledky zavařování ale mohou být při správném postupu naprosto bez problému.  

Výhody
  • Nízká pořizovací cena
  • Možnost využití i pro běžné vaření
  • Bezporuchovost
Nevýhody
  • Bez bezpečnostních funkcí
  • Celý proces zavařování je třeba hlídat
  • Nutný sporák

Elektrické zavařovací hrnce

Elektrické zavařovací hrnce představují sofistikovanější způsob, jak v dnešní době zavařovat. Hrnec si vše ohlídá sám včetně teploty a doby zavařování a díky tomu lze předejít například prasklým zavařovacím sklenicím nebo nedostatečně zavařeným potravinám a podobně. 

Jak takový hrnec vypadá a jak funguje? Základem je kovová nádoba, která je vybavena řídící jednotkou ovládající všechny procesy. Do kovové nádoby se nalévá voda, která se zahřívá a poté se do ní vkládají sklenice se surovinami. K nádobě je zespodu připevněno topné těleso a na vrchu je poklice s bezpečnostními prvky. Hrnec je také vybaven kabelem do elektrické zásuvky,  který se v některých případech dá odepnout. 

V těchto hrncích lze připravovat například i horké nápoje – oblíbené jsou pro přípravu svařeného vína, guláše a podobně. 

Výhody
  • Automatický provoz
  • Různé režimy zavařování
  • Bezpečnostní pojistky
  • Stačí pouze elektrická zásuvka
Nevýhody
  • Vyšší cena
  • Náchylnější k poruše
2

Důležité parametry

Objem

Objem hrnce by měl odpovídat tomu, jak velké množství sklenic najednou potřebujete nebo chcete zavařovat. Také počítejte s tím, že čím větší objem, tím větší hrnec. Nejedná se totiž o zrovna malé nádoby a při nákupu je tedy třeba počítat i s tím, kam vlastně hrnce uložíte když je zrovna nebudete potřebovat.

  • Objem do 20 l – například pro zavařování malých sklenic s marmeládami a podobně si vystačíte s drobnějšími modely, které mohou mít třeba i jen 5 litrů objem. V této kategorii se však nejčastěji používají 16 litrové varianty, které už nabízejí komfortní zavařování ve větším počtu sklenic, zároveň to ale nejsou příliš velké nádoby náročné na místo k uskladnění. 
  • Objem 20 až 30 l – pokud zavařujete například okurky či kompoty, pravděpodobně nejčastěji využijete objem vyšší, mezi 20 až 30 litry. Nejčastěji pak v nabídkách naleznete hrnec o objemu 27 litrů, do kterého se vejde kolem 22 klasických zavařovacích sklenic o objemu 700 ml. Tyto varianty jsou pro běžné domácí využití asi nejvhodnější.
  • Objem nad 30 l – v obchodech jsou nabízeny i velkokapacitní zavařovací hrnce, které už jsou ale určeny spíše pro komerční provoz nebo opravdu nadšené tvůrce zavařenin. Velké hrnce pak mohou dosahovat objemu až 60 litrů. 

Materiál

Jak už bylo řečeno výše, mezi nejčastěji využívané materiály v rámci elektrických zavařovacích hrnců patří smalt a nerez – smaltovaná a nerezová ocel. Oba dva mají své pro a proti, nerez je ale obecně považován za lepší variantu. 

  • Smaltované elektrické hrnce – mohou zaujmout různými barevnými kombinacemi a také svou nízkou cenou. Smaltovaná ocel je ale náchylnější k mechanickému opotřebení a navíc může zadržovat pachy nebo vstřebávat barvivo (např, od červeného vína při přípravě svařeného vína v hrnci), které pak jde velice špatně umýt nebo vůbec. Celkově je náročnější na údržbu než nerez.
  • Nerezové elektrické hrnce – jsou klasikou kuchyňského vybavení, protože má dobrou životnost, dobře vypadá a je snadná na údržbu. Žádné zabarvení ani nasání pachů v tomto případě nehrozí. Zavařovací hrnce z nerezu jsou ale výrazněji dražší než ty smaltované. Do kvality se ale vyplatí investovat. 

Příkon

Příkon výrazně ovlivňuje efektivitu zavařovacího hrnce. Čím je vyšší, tím rychleji hrnec pracuje a dokáže se dostat na požadovanou teplotu. Na trhu potkáte různé hodnoty příkonu a určitě jim věnujte pozornost, protože špatná volba pak může proces zavařování dosti omezit. 

  • Příkon do 1500 W – nejlevnější a nejmenší hrnce také obvykle disponují nejnižším příkonem. Takový hrnec samozřejmě svou práci udělá, ale nahřívání a zavařování trvá déle a takový příkon je určen spíše pro menší počet sklenic.
  • Příkon od 1600 do 1800 W – zlatá střední cesta, s níž budete při běžném zavařování spokojeni. Příkon kolem 1800 W už je naprosto dostatečný i pro větší hrnce a více sklenic. 
  • Příkon 2000 W a výš – pokud chcete ten nejlepší výkon hrnce, pak by měl dosahovat hodnot kolem 2000 W. Takové modely mohou být i větší, zvládnou se velmi rychle nahřát na požadovanou teplotu a práce s nimi je značně rychlejší. 

Hrnce s vyšším příkonem mohou být cenově lehce náročnější, počítat je také třeba s vyšší spotřebou elektrické energie. Ale v tomto případě se jedná o takový spotřebič, který pravděpodobně nebudete používat každý den, takže vyšší spotřeba se nijak výrazněji neprojeví. 

Typ ovládání

Na elektrických hrncích obvykle najdete dva typy ovládání – mechanické a digitální. Mechanické probíhá za pomoci otočných knoflíků, jimiž si volíte požadovanou teplotu nebo čas zavařování. K dispozici je samozřejmě také tlačítko On/Off. Manuální ovládání je velmi jednoduché.

Dražší modely pak disponují digitálním panelem, na němž můžete také nastavit teplotu a případně čas. To vše je viditelné na LED displeji, kde se konkrétní teplota, případně i odpočet času, ukazují. Hrnce s digitálním displejem mohou mít i jiné funkce, jako například odložený start a podobně.

Možnost nastavení teploty se u jednotlivých modelů liší – především co se týče šíře nastavení (např. některé hrnce je možné nastavit od 50 stupňů Celsia, jiné například už od 30). 
3

Funkce

Časovač

Jednou ze základních funkcí, kterou by kvalitní zavařovací hrnce měl mít, je časovač. Díky němu si můžete nastavit dobu, jak dlouho chcete zavařovat a časovač už se pak o vše postará. Průběh zavařování není třeba hlídat. 

Odložený start

Chcete zavařovat například přes noc, abyste ráno přišli k hotovému? Pak využijete funkci odloženého startu. Jednoduše nastavíte, kdy se má hrnec spustit a on se v daný čas sám zapne a pak opět vypne. 

Ochrana vůči přehřátí

Ochrana vůči přehřátí probíhá díky tzv. vratné tepelné pojistce, která v případě detekce přehřívání přístroj vypne a tím se přeruší přívod elektrické energie. Tím se zabrání poškození topného tělesa. V případě vratné tepelné pojistky je možné hrnec po vychladnutí opět použít.  

Čidlo vyvaření vody

Obdobně funguje i čidlo vyvaření vody. To detekuje, že v hrnci žádná voda není a ohřívání vypne, To se může stát například už při zahájení zavařování, když třeba zapomenete vodu do hrnce přilít. Ten se v takovém případě nezapne. 

Výpustní ventil

Výpustní ventil by měl být samozřejmostí u všech elektrických hrnců pro zavařování. Ventil slouží k tomu, abyste z hrnce mohli pohodlně vypustit vodu, aniž by došlo k nějakému opaření a podobně. Ventil by měl být dobře umístěn a měl by mít silný průtok. 

Odšťavňovací nástavec

Odšťavňovací nástavec je praktickým příslušenstvím k zavařovacímu hrnci – můžete díky němu odšťavnit například ovoce při výrobě marmelád a podobně. 

4

Tipy a rady jak správně zavařovat

Co všechno lze zavařit

  • Ovoce – jednou z nejčastěji zavařovaných surovin je bezesporu  ovoce. Díky zavaření je možné zužitkovat velké množství sezónního ovoce a udělat si tak chutné zásoby na zimu. Z jednotlivých druhů lze tvořit sladké kompoty, ale i džemy, marmelády a podobně. 
  • Zelenina – kdo by nemiloval klasické nakládačky. Zatímco ovoce se zavařuje nasladko, zelenina oproti tomu nakyselo. Pro naložení a zavaření jsou ideální již zmíňené okurky, ale také cibulky, kozí rohy, papričky, kukuřice, zelí a další. Zavařovat se dají i rajčata, která se nejčastěji  objevují v podobě rajského protlaku. Oblíbené jsou také různé zeleninové směsi.
  • Houby – podobně jako kyselé okurky se zavařují na podzim i houby. V kyselém nálevu chutnají opravdu zajímavě a hodí se jako příloha k různým masovým pokrmům nebo i jen tak na chuť. 
  • Maso a uzeniny – zavařování masa u nás není tolik běžné, ale i to je skvělý a chutný způsob uchování této suroviny. Zavařit lze prakticky jakékoliv maso, a to jak syrové, tak i uvařené či upečené. Jako příklad lze uvést třeba oblíbenou “vepřovku” – pečené ochucené vepřové maso. S uzeninami je to trochu složitější, protože by měly být opravdu kvalitní a neobsahovat mouku ani strouhanku. V takovém případě je lepší spolehnout se na vlastní domácí uzeniny, u nichž máte jistotu, co obsahují. 
  • Polévky, omáčky – zavařená jídla jsou ideálním doplňkem třeba na cesty, do práce nebo jednoduše pro případ, když se vám třeba nechce zrovna vařit. Zavařit totiž můžete celé polévky, omáčky, guláše a podobně. Takto zpracovaná jídla vydrží opravdu dlouho a kdykoliv je můžete otevřít a sníst. I pro ně ale patří pravidlo, že nesmí být zahuštěny jíškou, která obsahuje mouku. Ta by totiž mohla pokrm znehodnotit. 

Rady pro zavařování v elektrickém hrnci

  • Přečtěte si návod

Ať už si pořídíte jakýkoliv elektrický zavařovací hrnec, nejprve si pečlivě přečtěte návod. Postup se může u jednotlivých hrnců lišit a je tak dobré přesně vědět, jak s ním zacházet. Často je třeba hrnec před prvním použitím vyvařit, což bývá v návodech uvedeno. Vyvaření proto určitě nevynechte. 

  • Sklenice i víčka před zavařováním vyvařte

Abyste se vyvarovali jakémukoliv znehodnocení zavařovaných potravin, je třeba pracovat s čistými sklenicemi i víčky. Ty nejprve naprázdno vyvařte a poté s nimi opatrně manipulujte tak, aby se do nich z vašich rukou nedostaly bakterie. Můžete proto použít třeba gumové rukavice. 

  • Do hrnce vždy dávejte správné množství vody

V návodu by mělo být vždy napsáno, kolik vody se do hrnce dává. Ať už budete zavařovat jakkoliv velké sklenice, voda by vždy měla dosahovat přibližně do ¾ těchto sklenic. Také dejte pozor na to, abyste do ještě horké vody z předchozího zavařování nedávali studené sklenice. Ty by totiž mohly prasknout. 

  • Správné utěsnění je základ

Aby byla zavařenina správně ochráněna proti vlivům okolí a dlouho vydržela, musí být víčko řádně utěsněné. To zkontrolujete například tím, že sklenici s obsahem obrátíte vzhůru nohama nebo ji vnoříte do vody. Z pod víčka by neměly stoupat žádné bublinky. 

  • Používejte čerstvé potraviny

Tato rada se možná může zdát automatická, ale někdy stačí třeba jen jedna lehce nahnilá jahoda a celý kompot pak může jít do koše. Proto vždy pracujte s čerstvými surovinami a kus po kusu každý kus ovoce či zeleniny zkontrolujte, než je vložíte do sklenice. 

  • Místo cukru sůl

Věděli jste, že sůl dokáže vytáhnout z ovoce sladké složky? Pokud nechcete přeslazené kompoty, ale spíše přirozeně sladké, pak sůl použijte namísto cukru. 

  • Zavařeniny označte štítkem

Každou sklenici vždy označte štítkem. Například u marmelád se hodí informace o tom, jaká marmeláda to vlastně je, protože to na první pohled nemusíte vždy rozeznat. No a samozřejmě u každé zavařeniny přidejte datum, abyste pak měli přehled v tom, co už je třeba spotřebovat a co můžete nadále skladovat. 

Nejznámější výrobci zavařovacích hrnců

Zavařovací hrnce Domo

Zavařovací hrnce Domo

Výrobce domácích spotřebičů a vybavení do kuchyně Domo má v nabídce několik smaltovaných a nerezových hrnců. Mezi jednotlivými modely se objevují ty s LCD displejem i manuálním ovládáním. Cenově se hrnce pohybují kolem 2500 až 3500 tisíc Kč. 

Zavařovací hrnce Sencor

Zavařovací hrnce Sencor

Oblíbená značka Sencor přichází s automatickými digitálními modely i s klasickým smaltovaným hrncem s manuálním ovládáním za příjemné ceny do 3000 Kč s objemem 27 litrů. 

Zavařovací hrnce Concept

Zavařovací hrnce Concept

S dvěma nerezovými a jedním smaltovaným modelem přichází i značka Concept. Všechny jsou s objemem 27 litrů a smaltovaný model je vyveden v zajímavé bílo-zelené kombinaci. Cenově se pohybují od 2599 Kč. 

Zavařovací hrnce ETA

Zavařovací hrnce ETA

Značka ETA je klasikou v českých kuchyních a zavařovací hrnec proto v jejím portfoliu nesmí chybět. ETA má pouze jeden jediný, ale kvalitní model Granny. Jedná se o nerezový zavařovací hrnec s objemem 25 l. 

Zavařovací hrnce Klarstein

Zavařovací hrnce Klarstein

Už od 1500 Kč nabízí značka Klarstein zavařovací hrnce o různých objemech i s různým vybavením. Mezi nabídku výrobce patří i velkokapacitná zavařovací hrnce v cenách nad 4000 Kč, které už jsou určeny i ke komerčnímu využití. 

Zavařovací hrnce Hyundai

Zavařovací hrnce Hyundai

Možná překvapí, že elektrické hrnce na zavařování vyrábí i značka Hyundai. Jeho smaltovaný hrncec s 27 litry objemu je za cenu 2299 Kč celkem zajímavou volbou.

Zavařovací hrnce Bielmeier

Zavařovací hrnce Bielmeier

Možná trochu méně známým výrobcem je Bielmeier, který nabízí několik různých modelů zavařovacích hrnců. Ty smaltované lze pořídit už za ceny kolem 1400 Kč (menší varianty), nerezové modely pak přijdou na ceny kolem 5000 Kč. 

Zavařovací hrnce Lidl – Silvercrest

Zavařovací hrnce SilverCrest

Značka Silvercrest, která patří pod Lidl je oblíbená hlavně kvůli dobrému poměru mezi cenou a kvalitou, Nejinak je tomu i v tomto případě – hrnec SEAD s objemem 27 litrů a digitálním displejem je nabízen už od 1499 Kč. 

Nejznámější prodejci zavařovacích hrnců

Zavařovací hrnce Lidl

Zavařovací hrnce Lidl

Jak už bylo zmíněno, Lidl nabízí různé spotřebiče značky Silvercrest a mezi nimi i elektrický zavařovací hrnec SEAD. V nabídce Lidlu najdete také různé kuchyňské roboty a další elektroniku do domácnosti od této značky. 

Zavařovací hrnce Tescoma

Zavařovací hrnce Tescoma

Tescoma nenabízí přímo zavařovací hrnce, ale spoustu příslušenství k zavařování včetně různých nálevek, nálepek, sklenic, otvíráků na sklenice a podobně. 

Zavařovací hrnce Kaufland

Zavařovací hrnce Kaufland

Kaufland nabízí pouze klasické hrnce, které jsou vhodné k zavařování, ale samozřejmě také spoustu vhodných surovin. 

Zavařovací hrnce Alza

Zavařovací hrnce  Alza

Alza nabízí celkem široký výběr elektrických zavařovacích hrnců například od značek Domo, Klarstein, Guzzanti, ETA či Sencor. Mezi nejprodávanější modely zde patří hrnec SENCOR SPP 2200SS.

Zavařovací hrnce Heureka

Zavařovací hrnce Heureka

Nejširší nabídku elektrických hrnců najdete na Heurece, kde je zastoupeno více než 20 různých prodejců. Mezi top produkty zde patří hrnce od značek Silvercrest, Domo či Sencor. 

Cenové relace zavařovacích hrnců

  • Od 1 000 do 2 000 Kč – smaltované zavařovací hrnce s manuálním ovládáním můžete pořídit za velmi pěkné ceny do 2000 Kč. Počítejte ale s tím, že se nevyrovnají kvalitám nerezu a mohou mít omezenější funkce. Na kvalitu samotného zavařování to ale nemá příliš vliv, i když kvůli nižšímu příkonu může zavařování trvat o něco déle. 
  • Od 2 000 do 3 500 Kč – nejoblíbenější a jak se říká zlatá střední cesta se cenově pohybuje kolem 3000 Kč. V této kategorii už seženete kvalitní nerezové hrnce s digitálním ovládáním a různými praktickými funkcemi. 
  • Nad 3 500 Kč – Pokud jste opravdovými fanoušky zavařování nebo to máte dokonce jako přivýdělek, určitě sáhněte po kvalitních velkokapacitních hrncích, které mají ten nejlepší příkon, disponují termostatem, časovačem i odloženým startem a můžete v nich najednou zavařit mnohem více sklenic než například ve standardních 27l sklenicích. Ovšem i lepší modely pro běžné použití najdete v této cenové relaci.

Často kladené otázky při výběru zavařovacího hrnce

Proč vybrat raději elektrický zavařovací hrnce nežli klasický?

Elektrický zavařovací hrnec je obecně mnohem praktičtější než obyčejný hrnec. O všechno se postará sám, vy nastavíte jen požadovanou teplotu a o nic dalšího se nemusíte starat. U klasického hrnce je těžší danou teplotu udržet kvůli různým zdrojům tepla, navíc ji musíte kontrolovat za pomoci teploměru, aby byly výsledky tak, jak mají být.

Jaký je ideální objem zavařovacího hrnce?

Pro někoho může být ideálních pouze 14 litrů a menší hrnce, který se snadno vejde do kuchyňské linky, někdo zase potřebuje velkokapacitní zařízení. Obecně ale mezi nejvyužívanější patří hrnce o objemu 27 l, které se i nejvíce vyrábějí a prodávají.

Mohu zavařovací hrnec využít i k jiným účelům než jen k zavařování?

Ano, hrnec lze využít i k běžnému vaření, což se může hodit například při přípravě většího množství jídla či nápojů, protože běžné hrnce neoplývají velkými objemy. Oblíbené jsou k přípravě svařeného vína, gulášů, omáček a podobně.

Zajímavé zdroje

https://en.wikipedia.org/wiki/Food_preservation

O autorovi

Komentáře k článku

Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.


Přidejte svůj komentář

Všeuměl.cz
Logo