Obsah testu
Nejen v horkých letních dnech se hodí lahodná domácí zmrzlina. Srovnali jsme 6 nejlepších výrobníků zmrzliny pro domácí použití a poradíme, jak a podle čeho vybrat přesně ten pro vaše potřeby.
TEST: Nejlepší zmrzlinovače s kompresorem
Recenze Sage BCI600
Zmrzlinovač Sage BCI600 je špičkovým přístrojem, který je určen pro náročné konzumenty zmrzliny. Jestliže se nebojíte investovat do zmrzlinovače více, třeba protože je to vaše vášeň, s tímto zařízením vedle nešlápnete. Jedná se samozřejmě o větší přístroj s hmotností 13,4 kg, který je vyroben z nerezových materiálů. Pouze metličky jsou plastové, což je asi jediná piha na kráse. Příkon činí 200 W, což dává samo o sobě napovědět, že půjde o výkonného domácího pomocníka.
Objem mísy tohoto výrobníku zmrzliny je 1 litr, což je dostatečné i pro větší dávky zmrzliny. Samochladící systém s kompresorem zajistí kvalitní přípravu zmrzliny. Zařízení lze velmi snadno ovládat skrz displej, kde si také navolíte veškerá nastavení dle vašich požadavků na typ zmrzliny a další vlastnosti. Displej je také dostatečně velký a přehledný. Velice rychle také mrazí. Nádobu můžete kdykoliv snadno z přístroje vyjmout.
- Výkonný zmrzlinovač pro náročné
- Snadné ovládání, přehledný displej
- Velmi kvalitní zmrzlina
- Plastové metličky
Recenze Primo PR406IM
Zmrzlinovač s kompresorem Primo PR406IM je výkonný zmrzlinovač, který se zároveň nachází ve velmi příjemné cenové relaci. Na výrobník zmrzliny s kompresorem se jedná o velmi dobrou cenu, proto si rozhodně zaslouží doporučení právě pro poměr ceny a výkonu. Příkon zařízení činí 100 W, celková hmotnost je 8 kg a objem nádoby má 1 litr. Dostatečně velké porce rychle hotové zmrzliny tak připravíte snadno za sebou. Příprava jedné porce klasické zmrzliny trvá cca hodinu.
Mísa je vyjímatelná a vše se snadno ovládá. Nastavíte si režim chodu a vyrobíte si domácí pochoutku, kdykoliv vás napadne. K dispozici máte kromě tvorby zmrzliny také režimy míchání a chlazení. Také díky programu chlazení je možno udržet zmrzlinu vychlazenou ještě po dobu jedné hodiny od její výroby. Nádoba přístroje je vyrobena z eloxovaného hliníku, což znamená kvalitní konstrukci, která je odolná proti vlivům okolí a dlouho vám vydrží.
- Poměr cena/výkon
- Kvalitní konstrukce
- Kvalitní zmrzlina
- Nic významného
Recenze Domo DO9243I
Zmrzlinovač samochladící Domo DO9243I nabízí dostatek výkonu pro častou výrobu zmrzliny u vás doma. Jeho příkon je 100 W, což odpovídá také dostatečně výkonnému samochlazení. Vestavěný kompresor je zárukou, že můžete mít zmrzlinu kdykoliv rychle hotovou. Doba výroby zmrzliny je 60 minut a výrobce také zmiňuje, že vám přístroj udrží zmrzlinu vychlazenou po dobu další hodiny od ukončení procesu tvorby zmrzliny. Ukončení programu je signalizováno zvukovým signálem.
Eloxovaný hliník je materiál nádoby, která má 1 litr, a je tak dostatečná pro výrobu slušného množství zmrzliny nebo nějakého dezertu v jedné várce. V balení najdete také různé příslušenství, jako je plastová odměrka do 250 ml a plastová stěrka. Zmrzlinovač disponuje také ochrannými funkcemi, jako je vypnutí motoru, pokud je zmrzlina příliš tuhá, aby nedošlo k jeho poškození. Trojice voleb pro míchání, chlazení nebo výrobu zmrzliny vám usnadní každou přípravu lahodné pochoutky.
- Dostatek výkonu
- Snadná obsluha
- Kvalitní zmrzlina
- Plastové tělo
TEST: Nejlepší zmrzlinovače s chladící nádobou
Recenze Guzzanti GZ 159
Domácí zmrzlinovač Guzzanti GZ 159 má elegantní provedení kombinující nerezové části a černou barvu. Tento kompaktní přístroj má hmotnost 3,2 kg a objem mísy činí 2 l. Nádoba je vyjímatelná a přístroj je ideální třeba na výrobu sorbetů, zmrzliny nebo mražených jogurtů. Příkon je 12 W, tedy velmi nízký, jak je u zmrzlinovačů s chladící nádobou typické.
Zmrzlinu můžete připravit během 20 až 40 minut, je tady časovač, který lze nastavit až na 45 minut. Vše se snadno připravuje a nebudete mít problém s obsluhou, která je prakticky triviální. Kvalita zmrzliny je velmi dobrá a určitě si pochutnáte. Velmi se nám líbila kvalita provedení samotného těla zmrzlinovače, nerezové prvky vypadají velice elegantně. Kovové jsou také metličky a jsou potaženy teflonem. Přístroj lze pro domácí použití určitě doporučit, jen se nám trochu hůře vyndávala odnímatelná miska, což může být ale záležitost konkrétního kusu.
- Velmi dobrá zmrzlina
- Design, konstrukce a kovové metličky
- Velká nádoba
- Miska se hůře vyjímá
Recenze Guzzanti GZ 157
Zmrzlinovač Guzzanti GZ 157 patří mezi velmi levné produkty a je ideálním řešením, pokud hledáte velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Je také velmi kompaktní, přesto nabídne 1,5 l nádobu, tedy slušnou velikost, při hmotnosti přístroje pouze 2,53 kg. Nádoba je vyjímatelná a výrobník zmrzliny je vybaven dokonce displejem. Příkon činí 15 W. Připravíte snadno ovocný sorbet nebo třeba mražený jogurt, který v horných letních dnes skutečně osvěží.
Před výrobou zmrzliny je potřeba počítat s nutností nechat namrazit nádobu aspoň po dobu 8 hodin, což je údaj udávaný výrobcem. Zařízení následně už umí zmrzlinu umíchat velmi rychle, zhruba za 20 minut. Může se to samozřejmě lišit také dle konzistence ingrediencí a použitého receptu, v některých případech může být potřeba přidat třeba dalších 10 minut míchání pro dosažení požadované konzistence krému. Výsledná zmrzlina chutná velmi dobře.
- Cena
- Chuť zmrzliny
- Velmi kompaktní
- Nic významného
Recenze Tescoma GrandChef
Zmrzlinovač na točenou zmrzlinu Tescoma GrandChef je pomocníkem pro každého milovníka zmrzliny, který hledá něco opravdu jednoduchého. Jednoduché je i bílo-černé provedení přístroje, které je čisté a elegantní. Protože je zmrzlinovač velmi malý, odpovídá tomu také kapacita nádoby, pouze 800 ml. Na druhou stranu kdykoliv jej vezmete do tašky třeba ke známým na oslavu. Před výrobou nové várky zmrzliny výrobce uvádí nutnost umístění nádoby na 24 hodin do mrazáku, jak je to u přístrojů tohoto typu obvyklé.
Jednoduchému designu sekunduje také přímočaré ovládání bez zbytečností, které potěší každého, kdo nerad čte dlouhé návody k použití. Přístroj je výborný na sorbety a ledové koktejly. Mezi negativa bychom mohli zařadit přece jen poněkud vyšší cenu, která by i s ohledem na celkovou jednoduchost výrobku jistě mohla být nižší. Přístroj není vybaven ani displejem, je také celoplastový, cena tak působí, že odráží spíše známou značku.
- Velmi kompaktní
- Jednoduchá vzhled
- Nenáročné ovládání
- Vyšší cena
Nejprodávanější zmrzlinovače 2025
Zmrzlinovač, nebo jinak také výrobník zmrzliny, je přístroj, který je určen pro každého, kdo si chce doma vyrobit lahodnou domácí zmrzlinu. Než si pořídíte zmrzlinovač, je však důležité si odpovědět na některé základní otázky, například to, kolik budete zmrzliny běžně připravovat a jak často budete zmrzlinovač využívat.
Zamyslete se tedy nad následujícím:
- Jaký typ zmrzlinovače chcete – velmi zásadní je otázka četnosti přípravy zmrzliny, protože podle toho se bude lišit vaše volba zmrzlinovače. Existují v zásadě dva typy, první, jednodušší, je vybaven pouze chladící nádobou a dokáže připravit zhruba pouze jednu várku zmrzliny denně, protože chladící nádobu je třeba dopředu namrazit v mrazáku. Druhý, sofistikovanější a dražší, je vybaven kompresorem, který vám umožní připravovat okamžitě jednu zmrzlinu za druhou. Toto je tedy naprosto zásadní si před nákupem zmrzlinovače uvědomit.
- Pro kolik lidí budete zmrzlinu připravovat – zamyslete se nejen nad četností přípravy zmrzliny, ale také nad počtem strávníků. Určitě totiž záleží na tom, zda budete připravovat zmrzlinu pro dvě osoby, nebo vás je v rodině více. Podle množství lidí by se měl lišit objem nádoby, kterou zmrzlinovač využívá. Dle toho se bude samozřejmě lišit také hmotnost a rozměry zmrzlinovače.
- Jaké funkce využijete – funkční vybavenost se může u zmrzlinovačů lišit, do značné míry záleží na vybavení konkrétními programy. Zmrzlinovač může zvládat například různé typy míchání, může být vybaven časovačem, což vám zjednodušuje přípravu zmrzliny.
- Kolik jste ochotni zaplatit – samozřejmě vždy hraje roli také cena, přičemž nejlevnější zmrzlinovač můžete pořídit už v řádech stovek korun, drahé profesionální stroje však mohou přijít na desítky tisíc.
V rámci našeho průvodce výběrem se dále zaměříme na podrobnější odpovědi na výše uvedené otázky a odpovíme si i na spoustu dalších věcí, které vás mohou o zmrzlinovači zajímat. Dle toho si budete moci vybrat přístroj, který bude nejvíce vyhovovat vašim představám.
Typy podle chlazení
Jak jsme již nastínili výše, existují dva typy zmrzlinovačů dle principu chlazení. Výrobník zmrzliny se v tomto ohledu pak může lišit v různých parametrech včetně ceny. Jedná se tedy o následující typy, mezi kterými si můžete aktuálně na trhu vybírat:
- Zmrzlinovač s kompresorem
- Zmrzlinovač s chladící nádobou
Na následujících řádcích si blíže popíšeme jednotlivé typy a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Stejně tak zmíníme hlavní výhody a nevýhody obou řešení, což vám může významně pomoci při výběru vhodného zmrzlinovače dle vašich požadavků.
Zmrzlinovač s kompresorem
Někdy se označuje také jako zmrzlinovač samochladící. To hlavní, čím se liší od zmrzlinovače s chladící nádobou, o kterém budeme hovořit dále, je schopnost samostatně mrazit. To mu propůjčuje právě kompresor. Dále zaznamenáte větší rozměry a také vyšší cenovku, což je to, co uvidíte na první pohled.
Na druhý pohled je to potom kvalita vyrobené zmrzliny, dokáže vám vyrobit kvalitnější zmrzlinu s lepší konzistencí. Také dokáže vyrábět prakticky jednu zmrzlinu za druhou, a proto je zároveň zmrzlinovač s kompresorem typické řešení pro komerční využití.
Nevýhody jsou již zmiňovaná vyšší cena a větší rozměry, ale samozřejmě také vyšší spotřeba elektřiny. Zásadní další nevýhody zde však nejsou, a pokud to myslíte s výrobou zmrzliny opravdu vážně, může se vám vyplatit do takového zařízení investovat.
Zmrzlinovač s chladící nádobou
Druhou variantou je potom zmrzlinovač s chladící nádobou, který je určen pro to, abyste si v něm mohli vyrobit menší množství zmrzliny. Takový zmrzlinovač je ideální pro domácí použití, protože zvládnete typicky vyrobit pouze jednu dávku zmrzliny během dne. Pro domácí použití to však ve většině případů bude jistě dostatečné.
Toto řešení zároveň neznamená, že zmrzlinovač je pomalý. To se hodně odvíjí od konkrétních vlastností produktu, někdy můžete zamrazit za pár desítek minut, někdy to může trvat i více než hodinu. Co však výrazně svým způsobem prodlužuje přípravu v tomto typu zmrzlinovače, je nutnost nechat nachladit nádobu v mrazáku, což trvá bohužel hodiny. Nemá totiž vlastní mrazící sytém, jako je tomu u zmrzlinovače s kompresorem.
Velkou výhodou tohoto řešení je ale zase nižší pořizovací cena než v případě modelů vybavených kompresorem. Celkově je zmrzlinovač také kompaktní. Chladící nádoba je ideální pro každého, kdo chce připravovat zmrzlinu spíše pro menší počet lidí, tedy typicky pro rodinu.
Výhody a nevýhody zmrzlinovače s chladící nádobou:
Důležité parametry
V další části našeho průvodce se zaměříme na to, jaké jsou důležité parametry při výběru zmrzlinovače, které byste měli vždy mít na zřeteli. Rozebereme jednotlivé parametry a řekneme si, proč jsou důležité a na co si dávat pozor.
Příkon
Jako u všech zařízení do elektřiny, příkon udává, jakou má zařízení spotřebu při své činnosti. Obecně má smysl řešit tuto hodnotu zejména u přístrojů, které běží dlouhodobě a prakticky neustále, případně mají větší odběr. To není úplně případ zmrzlinovače, nicméně můžeme si definovat typické hodnoty příkonu.
V případě běžných domácích modelů se můžete setkat s hodnotami okolo 100 W nebo menšími, výkonnější modely potom mohou mít větší příkon, který je vyvážen také zároveň vyšší rychlostí přípravy zmrzliny, případně větší kapacitou nádoby. U výkonnějších domácích modelů se tak může příkon pohybovat i okolo 200 W.
Pokud má výrobník zmrzliny větší příkon, bývá to typicky profesionální model, který je určen pro použití v gastro provozech, jako jsou cukrárny, cetering a podobně. Takový přístroj si ale pravděpodobně domů pořizovat nebudete. V obecné rovině se tedy o příkon u zmrzlinovače příliš obávat nemusíte, ve vaší peněžence se jeho provoz zásadně nepromítne.
Objem
Důležitý je také objem nádoby, ve které se bude zmrzlina připravovat. To je důležité zejména tehdy, pokud chcete vyrábět najednou více zmrzliny. Objem nádoby byste určitě měli volit dle počtu lidí, kteří budou zmrzlinovač běžně využívat:
Objem (l): | Počet osob: |
---|---|
1 | 2 osoby |
1,2 – 1,8 | 3 až 4 osoby |
2 | více než 4 osoby |
Menší zmrzlinovače mohou mít objem nádoby někde kolem 1 l, zase vám to vyváží ale kompaktností, která umožňuje snadné přenášení, třeba na párty k sousedům. Větší modely potom mohou mít nádoby o objemu 1,2 až 1,8 l, kde už zvládnete připravit zmrzlinu pro více lidí.
Existují také zmrzlinovače s mnohem většími objemy nádob, které přesahují 2 l a může jít až o násobky tohoto objemu. Výrazně větší nádoby jsou charakteristické samozřejmě pro profesionální zařízení, kde se počítá s přípravou zmrzliny pro velký počet lidí.
Čas přípravy
Pozor na údaje o času přípravy zmrzliny. Ten je ovlivněn hned několika faktory, ale v zásadě jsou nejdůležitější dva parametry. Jednak to ovlivňuje výše zmíněná velikost nádoby, ale také výše zmíněný příkon. Doba přípravy zmrzliny záleží samozřejmě na konkrétním modelu.
Na co tady ale chceme upozornit především, je skutečnost, že do zmrzlinovačů vybavených chladící nádobou je potřeba počítat do času přípravy také nutnost nachlazení nádoby mrazáku. To vám může trvat několik hodin, přičemž jako čas přípravy to mnohdy výrobce neuvede. Jako samotná příprava se totiž považuje až míchání směsi, ale pro správné vyšlehání hmoty je potřeba právě mít nádobu dostatečně dopředu namraženou, což je tady tím, co zabere spoustu času.
Jiná situace je z hlediska času přípravy u zmrzlinovačů, které jsou vybaveny kompresorem. Ten samozřejmě může vyrábět zmrzlinu prakticky neustále a nemusíte nic dopředu namražovat. Doba přípravy se bude opět lišit dle modelu, ale často se pohybuje někde okolo půl hodiny až hodiny.
Rozměry a hmotnost
Z hlediska rozměrů nebo možnosti se tyto parametry samozřejmě hodně odvíjí od výše zmíněného objemu nádoby, případně také podle konkrétního typu výrobníku zmrzliny. Větší rozměry mají výrobníky zmrzliny s kompresorem, menší jsou ty spoléhající jen na chladící nádobu.
S hmotností je to velmi podobné. Malé domácí přístroje mohou být nejen velmi kompaktní, ale také velmi lehké pro snadné přenášení. Něco jiného samozřejmě bude profesionální přístroj, který je určen do cukrárny. Velké profi řešení je potom typicky nedílnou součástí kuchyňského pultu.
Materiály
Každé zařízení je samozřejmě vyrobeno z různých materiálů. Vnější plášť zmrzlinovače bývá většinou plastový nebo nerezový u dražších modelů. Pokud se podíváme na výrobník zmrzliny, v zásadě vás ale budou zajímat zejména materiály, ze kterých se skládá nádoba, kde se zmrzlina připravuje:
- Materiál nádoby – plast, nerez
- Materiál metliček – plast, kov
Levnější zařízení mohou mít materiál nádoby plastový, protože je prostě levný a zároveň také lehký. Kvalitnější zařízení mohou mít nádobu vyrobenou z nerezové oceli, která se bude také lépe udržovat. Důležitou roli hraje i materiál metliček, který je u levných zařízení zase případně plastový, kovové provedení potom mívají lepší modely. U metliček hraje roli zejména opotřebení.
Vždy je samozřejmě lepší zvolit kvalitnější řešení, v tomto případě tedy kovové materiály. Na druhou stranu, roli hraje určitě také to, jak často budete zmrzlinovač používat a zda se vám pořízení kvalitnějšího, ale také dražšího zařízení, reálně vyplatí.
Ovládání
Samotný zmrzlinovač je relativně jednoduché zařízení. Také ovládání vás tedy nijak nepřekvapí. Existují zde ruční modely, které mohou být ovládány prostřednictvím otáčení klikou po celou dobu přípravy, ale na ty se zde nezaměřujeme. Pro moderní elektrické přístroje je typické:
- Manuální ovládání – většina prvků ovládání je mechanických. Je třeba, abyste si sami kontrolovali proces přípravy zmrzliny, často také čas.
- Automatické ovládání – specifické pro přístroje s kompresorem. Ovládání je mechanickými tlačítky nebo dotykové, na vše máte přednastavené režimy a programy.
Běžné elektrické přístroje jsou ovládány samozřejmě buď mechanickými tlačítky či otočnými voliči, ale stále častěji se rozmáhá dotykové ovládání spojené s displejem. Hlavně modely s kompresorem jsou běžně vybaveny displejem a dotykovým ovládáním, nabídnou vám zvolit různé programy podle toho, co připravujete za zmrzlinu.
Funkce a programy
Každý zmrzlinovač je samozřejmě vybaven nějakými funkcemi a pochopitelně je zde základní sada programů, které umožňují přípravu různých druhů zmrzliny. To se bude velmi lišit také podle toho, jaké zařízení si pořídíte. Můžete se však obecně u zmrzlinovače setkat s následujícími programy a funkcemi:
- Programy pro různé druhy zmrzliny – mezi základní zmrzliny patří například smetanová zmrzlina, existují třeba také varianty jako sorbet, gelato nebo mražený jogurt. A to jsme teprve na začátku. Různé programy na různé typy zmrzliny se budou odvíjet od sofistikovanosti vašeho zmrzlinovače.
- Displej – běžně jsou zmrzlinovače jako jiní kuchyňští pomocníci dnes vybaveny displejem, který bývá často dotykový s možností ovládání. Informuje vás také o stavu přípravy zmrzliny a máte zkrátka o všem dokonalý přehled.
- Vyjímatelná nádoba – velmi praktickou vlastností je vyjímatelná nádoba, která umožňuje snadnější údržbu. Kromě toho ji můžete snadno přemístit do mrazáku.
- Časovač – spustí nebo ukončí program podle toho, jaký čas je potřeba na přípravu zmrzliny. Čas přípravy se může u různých typů zmrzlin lišit.
- Automatické vypnutí – přístroj se umí automaticky vypnout po ukončení programu, aby nekonzumoval zbytečně energii.
- Automatické chlazení – tuto schopnost mají výhradně výrobníky zmrzliny vybavené kompresorem, které umí udržet zmrzlinu chladnou i po dokončení přípravy.
Příslušenství
Ke zmrzlinovačům si můžete pořídit také různé příslušenství. Některé příslušenství může být také součástí dodávky vašeho přístroje a najdete jej tak v balení. Pokud si shrneme typické příslušenství, které souvisí s přípravou zmrzliny ve zmrzlinovači, jedná se o:
- Servírovací lžíce a naběračky na zmrzlinu – jsou určeny primárně pro servírování kopečků zmrzliny.
- Metličky na míchání – ideální pro přípravu ingrediencí a k promíchání.
- Nádobky a odměrky – jsou určeny pro odměření správného množství ingrediencí, které do zmrzliny dáváte.
Jak funguje zmrzlinovač?
Pokud si pořizujete zmrzlinovač poprvé, možná vás zajímá, jak vlastně takové zařízení funguje. Pro vás jako uživatele to není nikterak složité, protože do zmrzlinovače vlastně pouze nalijete zmrzlinovou směs, kterou si dopředu připravíte, vše následující už bude mít na starosti samotný přístroj. Přípravu zmrzlinové směsi a typický postup si řekneme hned v následující části v závěru našeho průvodce, ale nyní se pojďme podívat na funkci samotného výrobníku zmrzliny.
Jakmile tady nalejete do zmrzlinovače směs pro výrobu zmrzliny, uvnitř výrobníku zmrzliny dojde nejprve ke šlehání směsi prostřednictvím metliček. Zmrzlinovač šlehá směs v pravidelných intervalech, aby měla požadovanou konzistenci.
Během šlehání se také chladící nádoba postupně ochlazuje, čím se zároveň ochlazuje rovnoměrně také zmrzlinová směs, a ta v důsledku toho pomalu tuhne. Výsledkem by měla být nadýchaná zmrzlina, kterou můžete okamžitě konzumovat.
V současné době tedy obsluha klasického elektrického zmrzlinovače není opravdu nic náročného. Přitom zmrzlinu jsme si jako lidstvo vychutnávali už po staletí, a to už ve starověkém Egyptě a Řecku. Zmrzlinovač, který se nejvíce blíží současný přístrojům, byl vynalezen v roce 1843 Američankou Nancy Johanson. Jednalo se samozřejmě o ruční model. Větší rozšíření výroby zmrzliny přišlo právě až se elektrickými spotřebiči jako je mraznička, které umožňovaly uchovávat zmrzlinu po delší dobu v dobrém stavu.
Jak se vyrábí domácí zmrzlina?
Zajímá vás výroba domácí zmrzliny? Pokud si pořizujete zmrzlinovač, tak pravděpodobně ano. Určitě by tedy stálo za to, podívat se na to, jakým způsobem se vlastně domácí zmrzlina vyrábí. Pokud budete vyrábět domácí zmrzlinu poprvé a nebudete si vědět rady, pomůže vám následující základní postup:
- Pokud máte zmrzlinovač s chladící nádobou, která obsahuje chladící médium, je potřeba nechat tuto nádobu aspoň 12 hodin před přípravou zmrzliny důkladně zchladit, resp. zmrazit. Pokud vlastníte zařízení s kompresorem, tento krok se vás netýká.
- Do míchací nádobí je potřeba následně přidat ingredience, které by měly být nejlépe rozmixované a vychlazené. Pokud například připravujete smetanovou zmrzlinu, je vhodné přidat smetanu, jogurt a dále pak sladidlo a další přísady jako ovoce dle vaší chuti.
- Nyní musíte zvolit vhodný program na vašem zmrzlinovači, který spustí vlastní výrobu zmrzliny a zahájí míchání ingrediencí. Zmrzlina je hotová v závislosti na konkrétním modelu, ale nejčastěji během několika desítek minut.
Pokud si pořídíte zmrzlinovač, určitě je vhodné nechat se inspirovat také různými recepty na internetu, které vám pomohou obměnit vás repertoár a objevit nové chutě. Určitě je škoda, abyste připravovali neustále dokola stejnou zmrzlinu, pokud můžete objevovat nové možnosti s novými recepty a přísadami.
Co vše lze připravit ve zmrzlinovači?
Před pořízením zmrzlinovače je vhodné mít představu také o tom, jaké všechny pochutiny si můžete díky tomuto zázraku techniky vyrobit. Je toho skutečně mnoho, pro malé i velké strávníky:
- Sorbety
- Gelato
- Zmrzliny
- Jogurty
- Alkoholické drinky
Sorbet je skvělým dezertem, který má konzistenci ledu smíchaného s cukrem či medem a rozdrceným ovocem. Výborné je také italské gelato nebo samozřejmě klasická zmrzlina s ingrediencemi dle vaší chuti. Můžete si vyrábět třeba zdravé domácí proteinové zmrzliny, kterými nepohrdnou ani sportovci.
Mnohé přístroje jsou připraveny rovněž pro výrobu mražených jogurtů. Pro dospělé labužníky je na zchlazení a dobrou náladu zmrzlinovač ideální pro výrobu alkoholických drinků a třeba po takovém ovocném sorbetu z prosecca se v létě jen zapráší. Multifunkční zmrzlinovač vám umožní připravit také celou řadu dalších dezertů, za které byste třeba v cukrárně zaplatili mnohem více.
Jak vyčistit zmrzlinovač?
Aby byl domácí zmrzlinovač neustále připraven pro další pochoutku a vše probíhalo maximálně hygienicky, je potřeba zařízení pravidelně čistit. Pokud totiž ponecháte ve zmrzlinovači zbytky směsi na zmrzlinu, je to doslova pozvánka pro bakterie. Pojďme si tedy říct, jakým způsobem lze výrobník zmrzliny efektivně čistit:
- Vyprázdněte obsah nádoby – nejprve je potřeba odstranit veškeré zbytky, které se nacházejí v nádobě. Zařízení co nejvíce otevřete, nechte z nádoby veškeré zbytky vytéct. Vyškrábejte také veškeré zbytky, které se v nádobě nacházejí, případně se dostaly do metliček. Vždy samozřejmě použijte přiměřenou sílu či nástroje, abyste nepoškodili povrch vnitřní části nádoby. Některé zmrzlinovače umožňují také zcela nádobu vyjmout, což výrazně zvyšuje jednoduchost čištění.
- Propláchněte nádobu a dezinfikujte – proplachujte následně přístroj tak, dokud vám nezačne protékat čirá voda. Pokud jsou zde nějaké přischlé zbytky, můžete je nechat odmočit. Použijte pouze běžnou vodu, ideálně horkou. Horkou vodou také přístroj dezinfikujte, můžete v něm rozpustit také trochu mýdla nebo prostředku na mytí nádobí. Pokud použijete teplotu okolo 100 °C, je to dostatečné i pro sterilizaci vnitřku nádoby. Při sterilizaci můžete využít také mycí cyklus, díky kterému se vám podaří vyčistit vnitřek nádoby co nejlépe. Nezapomeňte poté znovu propláchnu vnitřek nádoby, abyste odstranili zbytky případného mycího prostředku.
- Dodatečné důkladnější čištění – čas od času je vhodné podrobit zmrzlinovač důkladnější údržbě, kterou provedete tak, že jej co nejvíce rozeberete. Samozřejmě v rámci uživatelských možností a hovoříme o částech, které přicházejí do styku s ingrediencemi. Obvykle se jedná o různé odnímatelné pohyblivé i nepohyblivé části, ideálně jde vytáhnout samotná nádoba, což čištění výrazně usnadní. Nezapomeňte zase samozřejmě zmrzlinovač správně sestavit, předtím ale nechejte veškeré díly důkladně vyschnout. Doporučujeme používat rukavice pro zachování maximální hygieny.
Na závěr je dobré určitě připomenout, že čištění samozřejmě může být rozdílné v závislosti na konkrétním přístroji. Je dobré, pokud se podíváte do příručky k vašemu zmrzlinovači, kde najdete pokyny přímo od výrobce.
Při běžném domácím použití malých zmrzlinovačů stačí proplachovat veškeré důležité součásti pravidelně po každém použití. Před každým dalším použitím také sterilizujte horkou vodou. Doporučujeme preferovat zmrzlinovače, kde je vnitřní nádoba odnímatelná.
Nejznámější prodejci
Alza
Pokud si plánujete pořídit zmrzlinovač, širokou nabídku najdete v rámci největšího internetového obchodu u nás. Můžete si pořídit jak domácí zmrzlinovač s chladící nádobou, tak zmrzlinovač s kompresorem. Zakoupit můžete také zmrzlinovač na točenou zmrzlinu ideální pro vaši domácnost nebo profesionální zmrzlinovač do cukrářského provozu.
Heureka
Při výběru zmrzlinovače oceníte možnost srovnání. Pokud vás zajímá možnost porovnat si jednotlivé produkty s ohledem na parametry, porovnat si také ceny v různých obchodech, můžete navštívit srovnávat zboží. Ten vám umožní některé zboží také zakoupit rovnou prostřednictvím této platformy. Výhodou jsou také mnohé uživatelské recenze produktů.
Lidl
Pokud hledáte levný zmrzlinovač pro domácí použití, určitě doporučujeme podívat se na nabídky supermarketů, jako je třeba Lidl. U tohoto prodejce najdete různé domácí pomocníky často v zajímavých cenových nabídkách. Typicky zde zakoupíte levnější zboží za skvělé ceny. Méně nároční zákazníci zde mohou objevit svůj nový domácí zmrzlinovač.
Nejznámější výrobci
Klarstein
Jedná se o německého výrobce, který vyrábí různé pomocníky do domácnosti. Značka nabízí spíše levnější produkty s dobrým poměrem ceny a výkonu. Mezi domácími spotřebiči, které tento výrobce nabízí, nechybí ani zmrzlinovač s kompresorem nebo s běžnou chladící nádobou. Vybrat si tak můžete podle toho, co právě hledáte. A právě zmrzlinovač samochladící je typickým populárním produktem v nabídce tohoto výrobce.
ETA
Známou českou značku asi není potřeba dlouze představovat. Ve své nabídce má velké množství pomocníků do domácnosti, malých i velkých. Mezi ty menší patří určitě domácí výrobník zmrzliny. Zmrzlinovač na točenou zmrzlinu zde pořídíte v rozumných cenových relacích, přitom vás může hřát, že podpoříte českou značku. V sortimentu můžete najít produkty v nižších až středních cenových relacích, které jsou pro tohoto výrobce typické.
Guzzanti
Tento výrobce se zaměřuje primárně na menší domácí spotřebiče. Výrobky této značky se nacházejí zhruba ve střední cenové kategorii, samozřejmě záleží na konkrétním modelu. Vybírat si můžete z relativně široké nabídky, protože zmrzlinovače patří rozhodně mezi stálici v sortimentu tohoto výrobce. Zaměřuje se primárně na domácí zmrzlinovače, typickým produktem je určitě zmrzlinovač vybavený chladící nádobou.
Sage
Prémiový výrobce domácích spotřebičů vám nabídne zařízení ve vysoké kvalitě, které jsou velmi dobře ovladatelné. Charakteristikou je promyšlený design, který musí projít náročným testováním výrobce. Vybrat si můžete zmrzlinovač s kompresorem, který je ideální domácí zmrzlinovač pro náročnějších zákazníky. Určitě se vyplatí podívat se na celý sortiment výrobce, který pravidelně svou nabídku obměňuje novými modely.
Domo
Belgický výrobce se zabývá produkty určenými pro domácnost. Značka se soustředí významně na inovace, můžete pořídit širokou nabídku produktů v rozumných cenových relacích, mezi kterými nechybí domácí zmrzlinovač. V sortimentu se nachází tak zmrzlinovač s kompresorem, tak bez kompresoru. Produkty této firmy se dlouhodobě umísťují na vysokých příčkách v různých spotřebitelských testech a odborných hodnoceních.
Silvercrest
Funkčnost a moderní design, to charakterizuje tuto značku. V nabídce tohoto výrobce je mnoho produktů, které kladou důraz na design. Značka se soustředí na aktuální trendy a nabízí stylové spotřebiče. Zároveň vám nabídne spotřebiče s funkčním designem, které vám každý den usnadní přípravu jídel. Můžete si zvolit například ruční mixéry, ale samozřejmě také zmrzlinovače, které jsou populární součástí nabídky.
KitchenAid
U této značky můžete nalézt široký sortiment zejména domácích robotů a různých jiných kuchyňských pomocníků. Značka má za sebou bohatou historii, kdy v průběhu do svého sortimentu zařadila také zmrzlinovače. Vybírat si můžete kvalitní modely, které vynikají velmi dobrou obsluhou, skvělým provedením a z toho plynoucí dlouhou životností. Hledáte-li kvalitního pomocníka do kuchyně na přípravu zmrzliny, zde si určitě vyberete.
Kenwood
Další z výrobců, který má v nabídce různé kuchyňské roboty a další domácí spotřebiče. Kromě robotů jsou to třeba rychlovarné konvice, opékače topinek a mnoho dalšího. Vybírat si můžete také domácí zmrzlinovače. Výrobce působí celosvětově a patří mezi přední značky na trhu v oblasti kuchyňských spotřebičů, který má v tomto případě Britské kořeny. Značka je od roku 2001 součástí skupiny DeLonghi.
DeLonghi
Italská značka nabízí zmrzlinovač s kompresorem i bez kompresoru. V nabídce nemá tolik modelů, je známá například zejména svými kávovary, ale určitě zde najdete kvalitní a také designově zajímavý zmrzlinovač. Výrobník zmrzliny od tohoto výrobce bude vždy cenově trochu výše, stejně tak se ale můžete spolehnout na kvalitu a rozhodně vás bude každý den těšit právě výjimečný italský design.
Cenové relace zmrzlinovačů
Z pohledu cenového rozpětí si můžete pořídit výrobník zmrzliny velmi levně od několika stokorun po dražší modely za desítky tisíc. Pokud se jedná o domácí zmrzlinovač, samozřejmě se budete typicky pohybovat v těch nižších cenových relacích do 10 tisíc korun i u těch nejlepších přístrojů.
V zásadě si cenové relace tedy můžeme definovat takto:
- Do 1 000 Kč – nejlevnější přístroje stojí skutečně jen pár stovek, půjde samozřejmě o základní modely zmrzlinovačů do domácnosti, které budou povětšinou plastové a v jednoduchém provedení. Samozřejmě se bude jednat výhradně o zmrzlinovače s chladící nádobou, kterou musíte předem nechat namrazit v mrazáku. Také objem nádoby těchto zmrzlinovačů bude spíše menší.
- Od 1 000 do 5 000 Kč – v této ceně už běžně pořídíte také zmrzlinovač s kompresorem, také už se můžete spolehnout na to, že zase budou dostupné modely s větším objemem nádoby. Zvládnete tak připravit více zmrzliny najednou. Zároveň budete moci díky kompresoru připravovat více várek zmrzliny denně, což je ideální pro každého, kdo to myslí s domácí zmrzlinou vážně.
- Od 5 000 do 10 000 Kč – pokud hledáte kvalitnější přístroje s kompresorem, můžete zavítat do této cenové relace, kde už je většina přístrojů nerezových, což zvyšuje celkovou trvanlivost a kvalitu zařízení. Díky tomu se můžete spolehnout i na delší životnost a přístroje zvládnou větší zátěž a více konzumentů.
- Více než 10 000 Kč – v těch nejvyšších cenových kategoriích se potom vyskytují profesionální přístroje. Profesionální zmrzlinovač je ideální do provozu, kde se vyrábí zmrzlina pro komerční prodej. Ceny skutečně profesionálních přístrojů se mohou pohybovat a i přes 100 tisíc korun vysoko.
Nejčastější otázky při výběru zmrzlinovače
V našem průvodci výběrem jsme uvedli výhody a nevýhody obou variant. Určitě je ale dobré si tuto základní otázku shrnout. Zmrzlinovač s kompresorem, který označujeme někdy také jako samochladící, vám umožňuje připravovat zmrzlinu okamžitě, stejně tak můžete připravovat jednu zmrzlinu za druhou a uděláte více dávek během dne.
Naopak zmrzlinovač s chladící nádobou vám zvládne vyrobit typicky pouze jednu dávku zmrzliny denně. Je to dáno tím, že chladící nádobu musíte nejprve nechat namrazit v mrazáku, minimálně na 12 hodin, ideálně ale na 24 hodin. Na druhou stranu pro domácí použití to může často plně dostačovat, stejně tak potěší, že cena tohoto řešení je nižší.
Určitě je zdravější než zmrzlina kupovaná. Zmrzliny z obchodu totiž mají víc cukru, často obsahují různé další látky pro konzervaci a zachování trvanlivosti. Nic takového v domácí zmrzlině mít nemusíte. Může vám stačit smetana a kousky ovoce, velmi oblíbená je třeba jahodová zmrzlina, kokosová zmrzlina nebo zmrzlina s mangem. Můžete si tak pochutnávat zdravě. Domácí zmrzlina je zdravější zejména z toho důvodu, že víte, jaké ingredience používáte.
Míra nejrůznějších cukrů v naší stravě je poměrně vysoká, proto bychom si měli dávat pozor, jak mlsáme. Přestože u většiny receptů na domácí zmrzlinu najdete běžný rafinovaný cukr jako přísadu, můžete jej nahradit.
Mnohé z těchto náhrad jsou dokonce lepší přímo do zmrzliny, protože vám pomohou zmrzlině dodat tělnatost, stabilitu a krémovitost. Také není potřeba jich používat tolik. Příkladem takových náhrad běžných cukrů jsou tekuté cukry, invertní cukry, medy, glukózové sirupy nebo kukuřičný sirup.
Komentáře k článku
Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.